Skip to content

Άνδρος: Σε Υγεία και Αστικές Ευθύνες το μέλλον της τοπικής ασφαλιστικής αγοράς

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε φέτος η ασφαλιστική αγορά της Άνδρου λόγω αύξησης της τουριστικής κίνησης. Σημαντικά περιθώρια βελτίωσης-ανάπτυξης παρουσιάζονται στον τομέα των ασφαλίσεων αστικής ευθύνης. Ανοδική είναι η ζήτηση στον κλάδο Υγείας, ενώ η αγορά ¨κινείται¨ κυρίως με τον κλάδο αυτοκινήτου. Εντούτοις, εκείνοι που έχουν υψηλή ασφαλιστική συνείδηση, ασφαλίζουν και την ακίνητη περιουσία τους. Βέβαια, αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Ευρωπαίους κατοίκους του νησιού που αγοράζουν εξοχικές κατοικίες και σπεύδουν να τις καλύψουν από κάθε πιθανό κίνδυνο.

της Βάσως Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr

Η Άνδρος καταγράφει αύξηση  ζήτησης, όπως μας επισημαίνουν οι συνομιλητές μας, αύξηση ζήτησης στις αστικές ευθύνες, αλλά όχι όση θα περίμενε κανείς ανάλογα και με το δυναμικό του νησιού σε καταλύματα κ.ο.κ. Διαπίστωση, στην οποία συμφωνεί η πλειοψηφία των τοπικών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, νέων και παλαιότερων. Όπως σημειώνει ο ασφαλιστικός πράκτορας, κ. Γιάννης Ξανθός, «υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη να διεισδύσουμε σε αυτό το κομμάτι». Η μεσίτρια κα. Ευαγγελία Σακελλαρίου (Star Group Μεσίτες Ασφαλίσεων-έδρα στην Αθήνα και υποκατάστημα στην Άνδρο) κάνει λόγο για έλλειψη ασφαλιστικής – και ενίοτε και τουριστικής – συνείδησης στο νησί. Οι κλάδοι στους οποίους εμφανίζεται κινητικότητα είναι καθαρά οι υποχρεωτικοί, περισσότερο τα αυτοκίνητα και λιγότερο τα σκάφη, τα οποία σκάφη συχνά ασφαλίζονται από τους ιδιοκτήτες τους μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο. Πιο συνειδητοποιημένοι ασφαλιστικά, όπως επισημαίνει η κα. Ευαγγελία Σακελλαρίου, είναι οι κάτοικοι του εξωτερικού που αγοράζουν εξοχικές κατοικίες στην Άνδρο και ασφαλίζονται σε όλους τους κλάδους, «γιατί έχουν καταλάβει ότι με πολύ λίγα χρήματα μπορείς να εξασφαλίσεις την περιουσία σου και να μην τρέχεις τελευταία στιγμή και να τα βάζεις με τα φυσικά φαινόμενα, σεισμούς, πυρκαγιές κ.ο.κ.».

Η κα. Σακελλαρίου υπογραμμίζει ότι η Άνδρος παραμένει κυρίως «νησί του Σαββατοκύριακου» με σημαντικές ανεκμετάλλευτες, τουριστικά δυνατότητες. Οι επαγγελματίες του τουριστικού φάσματος προσπαθούν, ως επί το πλείστον, με το λιγότερο δυνατό κόστος να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του ΕΟΤ και των τουριστικών πρακτορείων, «αλλά στο μίνιμουμ ασφάλιστρο και με τις μίνιμουμ καλύψεις, ώσπου να καταλάβουν ότι κάποια πράγματα λειτουργούν προς το συμφέρον τους».

Ανοδική τάση καταγράφεται πάντως σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ξανθό και με την κα. Ευαγγελία Σακελαρίου στον κλάδο Υγείας. Αν και αυτό συμβαίνει αφού πρώτα βιώσει ο κόσμος δυσάρεστες καταστάσεις στα δημόσια νοσοκομεία και καταλάβει τα μεγάλα κενά στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση. «Σαν δεύτερη προτεραιότητα βάζει το αποταμιευτικό πρόγραμμα, γιατί πολλοί από τους ενδιαφερόμενους δεν έχουν καν κοινωνική ασφάλιση-δημόσιο ταμείο, όπως λ.χ. οι ναυτικοί» επισημαίνει ο κ. Γιάννης Ξανθός.

«Η χρονιά πήγε σχετικά καλά. Μας βοηθάει γενικότερα το γεγονός ότι διαθέτουμε τεχνογνωσία, σε όλους τους ασφαλιστικούς κλάδους, ακόμη και στους πιο εξειδικευμένους, καθώς και συνεργασίες με δυνατούς Ασφαλιστικούς Ομίλους ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε ποιοτικά προϊόντα στις καλύτερες τιμές», δηλώνει από την πλευρά της η ασφαλιστική μεσίτρια κα. Μαρίκα Βικτωράτου και προσθέτει: «Έχουμε επενδύσει στη σχέση εμπιστοσύνης με τους Ανδριώτες και είμαστε πλέον γνωστοί για την ποιότητα της δουλειάς μας και τους ευχαριστούμε από καρδιάς γι’ αυτό. Μότο μας είναι ασφαλίζουμε με τα μάτια ανοιχτά και αποζημιώνουμε με τα μάτια κλειστά. Έχουμε ηθική και επαγγελματική υποχρέωση απέναντι σε παλιούς και νέους πελάτες της Άνδρου, να ενημερώνουμε για τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν στη ζωή τους. Ο στόχος μας είναι, οι Ανδριώτες να αποκτήσουν την κατάλληλη ασφαλιστική παιδεία, δηλαδή την «παιδεία της πρόληψης», αφιερώνοντας ελάχιστο χρόνο ώστε να κάνουν το σωστό σχεδιασμό».

Το «νέο αίμα»

Δύο από τους συνομιλητές μας, η κα. Ευφροσύνη Τριδήμα και ο κ. Γιάννης Ξανθός ανήκουν στο «νέο αίμα» του ασφαλιστικού κλάδου στο νησί με λίγους μήνες και τρία χρόνια δραστηριοποίησης αντίστοιχα. Από τα σημαντικότερα προβλήματα της τοπικής ασφαλιστικής αγοράς, γενικότερα για όσους κινούνται νόμιμα και ακόμη περισσότερο για νέους νόμιμους επαγγελματίες του κλάδου αποτελούν οι περίφημοι «μαύροι κωδικοί».

«Στο νησί υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν αυτό το επάγγελμα χωρίς να έχουν καν τις νόμιμες άδειες, χωρίς να καταγράφονται πουθενά και πάνω από όλα είναι άνθρωποι που θα βλάψουν τον χώρο, γιατί δεν έχουν τις γνώσεις και δυστυχώς εκμεταλλέυονται καταστάσεις», επισημαίνει ο κ. Γιάννης Ξανθός.

«Άμα θέλεις να τα καταφέρεις, προσπαθείς σαν νέος άνθρωπος. Το επάγγελμα δεν είναι και πολύ κορεσμένο εδώ, οπότε είναι σχετικά εύκολο» δηλώνει κλείνοντας με αισιοδοξία τη συνομιλία μας και την περιήγησή μας στην ασφαλιστική αγορά της Άνδρου από την πλευρά της η κα. ΕυφροσύνηΤριδήμα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *