Skip to content

Ανοίγει και πάλι το κεφάλαιο ομαδικών ασφαλίσεων για μαθητές

«Χρυσές» δουλειές για ομαδικές ασφαλίσεις χιλιάδων μαθητών ανά την ελληνική επικράτεια, ανοίγει η πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χανίων, για την ασφαλιστική κάλυψη 17.500 παιδιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  με σχετική πρόταση που υπέβαλε στην αρμόδια δημοτική αρχή.

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, ενώ η θετική ανταπόκριση του Δήμου Χανίων, θα δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός, με την υποβολή των προτάσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που υλοποιείται ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρώπης» όπως επισημαίνει μιλώντας στο Underwriter ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χανίων, κ. Γρηγόρης Γκουλούσης, τονίζοντας μάλιστα πως «έχοντας ήδη προσφορές από ασφαλιστικές, το κόστος ανά μαθητή είναι αρκετά χαμηλό καθώς ξεκινά από 1,10 ευρώ σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 1,70 ευρώ ανάλογα με τις παροχές ασφαλιστικής κάλυψης και τις αποζημιώσεις που προβλέπονται. Η πρόταση, δεδομένου του μεγάλου αριθμού μαθητών οδηγεί σε μικρό κόστος ανά μαθητή, σε μια εποχή που λόγω οικονομικής κρίσης υπάρχουν ανασφάλιστα παιδιά».

Η πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χανίων, επαναφέρει στο προσκήνιο το κεφάλαιο των ομαδικών ασφαλίσεων για μαθητές, ακολουθώντας τα παραδείγματα των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και των προσπαθειών που ήδη έχουν δρομολογηθεί και από διάφορα σχολεία στη χώρα μας.

Εσχάτως ο Δήμος Μυκηνών παρέδωσε στους μαθητές του την κάρτα ιδιωτικής ασφάλισης για παιδιά, ενώ παλαιότερη πρωτοβουλία είχε αναλάβει -μεταξύ άλλων- και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, σε μικρότερη όμως κλίμακα.

Η πρόταση στον Δήμο Χανίων κατατέθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, με τον αρμόδιο δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα να εξετάζει θετικά την πρωτοβουλία, δεδομένου του χαμηλού κόστους που κυμαίνεται από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ περίπου για το σύνολο της σχολικής χρονιάς. Το κόστος αναμένεται να καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου, από τις δύο σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς δεν μπορεί να καλυφθεί από άλλη χρηματοδότηση ή επιδότηση.

«Πριν να μπεί ο Νοέμβρης αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός – πρόσκληση προς τις ασφαλιστικές εταιρείες για να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε μια σειρά από συγκεκριμένες καλύψεις και παροχές που θα οριοθετεί η αρμόδια δημοτική αρχή» σύμφωνα με τον κ. Γρηγόρη Γκουλούση. Μάλιστα, όπως επισημαίνει «για αντίστοιχες περιπτώσεις ασφάλισης μαθητών στο εξωτερικό, η 24ωρη κάλυψη ανέρχεται στα 10 ευρώ ετησίως».

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χανίων η πρόταση αφορά όλα τα παιδιά των σχολείων του δήμου, δηλαδή νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, και λύκειο κατά τη διάρκεια των ωρών διδασκαλίας, αλλά και το χρόνο μετάβασης και επιστροφής από το σχολείο (περίπου από τις 7 μέχρι τις 5 το απόγευμα), τη συμμετοχή σε εκδρομές, εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες που γίνονται από το κάθε σχολείο.

Παροχές/κάλυψη
Το ομαδικό ασφαλιστικό πακέτο προβλέπει κάλυψη για το παιδί, δίδοντας τη δυνατότητα στους γονείς να επιλέξουν το νοσοκομείο, την ιδιωτική κλινική ή ιδιώτη γιατρό για την νοσηλεία του και η ασφάλεια καλύπτει μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό, που περιλαμβάνει νοσηλεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ανάλογα με το κόστος του συμβολαίου που αναμένεται να υπογραφεί (από 1,10 έως 1,70 ευρώ ανά μαθητή), ενδέχεται να υπάρξει πρόβλεψη ο γονιός να λαμβάνει μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό ανά συμβάν και σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται η νοσηλεία και η φαρμακευτική περίθαλψη.

«Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά στα Χανιά που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν είναι ασφαλισμένα» όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου, εξηγώντας πως «μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαιτέρως θετική για εκατοντάδες οικογένειες».

Να σημειωθεί πως η πρωτοβουλία προέκυψε από την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ του ΔΣ της Ένωσης Γονέων του δήμου Χανίων με την αντίστοιχη Ένωση Γονέων της Κύπρου και τα αδελφοποιημένα σχολεία της Κύπρου. Αυτή τη στιγμή έχουν αδελφοποιηθεί αρκετά σχολεία των Χανίων με αυτά της Κύπρου, όπου εκεί είναι μια πρακτική χρόνων, η πρακτική δηλαδή της προστασίας των μαθητών. Στην Κύπρο η ασφάλιση των παιδιών είναι σε 24ωρη βάση.

Προσφορές
Οι αρμόδιες σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου πιθανόν από κοινού αναμένεται να προσκαλέσουν έως το τέλος Οκτωβρίου, σε ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, προσφορές από τις ενδιαφερόμενες ασφαλιστικές εταιρείες για τον συνολικό αριθμό των 17.500 μαθητών.
Κατόπιν αξιολόγησης του κόστους και των παροχών, θα επιλέξουν με ποια ασφαλιστική εταιρεία θα υπογράψουν τη σύμβαση.
Ωστόσο, σημαντική είναι η διεργασία που απαιτείται από πρωτοβουλία γονέων προκειμένου να συλλέξουν υπογεγραμμένες τις σύμφωνες γνώμες των κηδεμόνων, που συμφωνούν να ενταχθούν τα παιδιά τους σε πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *