Skip to content

Πρόβλημα σε όλη την ΕΕ η γήρανση του πληθυσμού – Λύση τα Επαγγελματικά Ταμεία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης είχε η ημερίδα για τη Διαχείριση Αποθεματικών Ασφαλιστικών Οργανισμών και Επαγγελματικών Ταμείων που διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη η Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Εκεί, το καμπανάκι του κινδύνου για τις εξελίξεις στο δημογραφικό και το μέλλον των συντάξεων ήχησε και πάλι, αυτή τη φορά με βάση προγνωστικά του ΟΗΕ σύμφωνα με τα οποία τα ποσοστά γήρανσης του πληθυσμού και στην Ελλάδα (που κατέχει συγκριτικά υψηλό ποσοστό 65+, βλέπε σχετικό άρθρο του Underwriter) αλλά και στο εξωτερικό, δείχνουν ότι στο μέλλον θα καταστεί όλο και πιο ανέφικτο να βασίζεται ο κόσμος στις κρατικές ενισχύσεις:

“Ακόμα και στην εύρωστη Γερμανία, το ποσοστό αναπλήρωσης τα τελευταία χρόνια, φτάνει στο επίπεδο του 55% των τελευταίων αποδοχών. Αυτό σημαίνει ότι εισερχόμενος κανείς στον συνταξιοδοτικό βίο, δεν είναι σε θέση να διατηρήσει το προηγούμενο επίπεδο επιβίωσης». Αυτό επεσήμανε στην ημερίδα ο Χαράλαμπος Γκόρτσης, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τονίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι  “όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, τόσο περισσότερο εξαρτώνται από το κράτος και τις ενισχύσεις του.  Ο ΟΑΣΑ προειδοποιεί, είπε, ότι ολοένα και περισσότερος κόσμος θα απειληθεί στο μέλλον από την “πραγματικότητα της φτώχειας”

«Στην Ελλάδα, η αναλογία που πρέπει να συντηρούν οι εργαζόμενοι διπλασιάστηκε από το 1950 μέχρι το 1975 και παρουσιάζει την ίδια πορεία έως και το 2015. Ωστόσο, η πορεία της Ελλάδας δεν είναι τόσο διαφορετική από την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολο της” τόνισε ο Justin Wray, επικεφαλής του Policy Unit της EIOPA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων). “Μελλοντικά θα έχουμε σε όλη την ΕΕ ραγδαία αύξηση των ηλικιωμένων που πρέπει να συντηρούν οι εργαζόμενοι. Για το λόγο αυτό, τόνισε, εργαζόμαστε σκληρά για να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα συντάξεων“, τόνισε.

Παρόν στην ημερίδα ήταν και ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην Διοικητής ΙΚΑ,  ο οποίος πρότεινε ένα σύστημα συντάξεων στα πρότυπα του Ιταλικού και Σουηδικού συστήματος (διαβάστε: Το δημόσιο σύστημα συντάξεων συνέβαλε τα μέγιστα στην ελληνική χρεοκοπία ), προκειμένου να υπάρξει ίση μεταχείριση όλων των πολιτών διαχρονικά, που θα προσφέρει ένα δομημένο πλαίσιο μακροχρόνιας αποταμίευσης και συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης στο 75%.

[box]Η Ελλάδα σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Το δημογραφικό πρόβλημα και κατ’ επέκταση τις επιπτώσεις του στις συντάξεις και τα ασφαλιστικά ταμεία, επιβεβαιώνει και πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, στην οποία αποτυπώνονται τα ποσοστά γήρανσης του πληθυσμού στην Ελλάδα: 11,18 εκ. κάτοικοι σήμερα, 10,78 εκ. το 2030 και 9,99 εκατ. το 2050.

Μέχρι το 2100 ο πληθυσμός της χώρας αναμένεται να φτάσει στους 7,42 εκατ. κατοίκους [/box]

Μια λύση στο αδιέξοδο των συντάξεων μπορούν να προσφέρουν τα Επαγγελματικά Ταμεία.  Γαλλία, Ολλανδία και Δανία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά κάλυψης από Επαγγελματικά Ταμεία, με 90%, 85% και 80% αντίστοιχα, επεσήμανε από πλευράς του ο κ. Νικόλαος Φράγκος, Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης), περιγράφοντας τη λειτουργία και τα πλεονεκτήματα τους.

Στα πλεονεκτήματα των ΤΕΑ συγκαταλέγονται τα φορολογικά κίνητρα (αφορολόγητο εισφορών και εφάπαξ παροχών), η προοπτική υψηλών αποδόσεων.

Ενδεικτικά, με ετήσια εισφορά 750 ευρώ σε διάστημα 35 ετών συσσωρεύονται:

  • 26 χιλ. ευρώ (ετήσια απόδοση 0%)
  • 47 χιλ. ευρώ (ετήσια απόδοση 3%)
  • 71 χιλ. ευρώ (ετήσια απόδοση 5%)

Στα ποιοτικά οφέλη τους περιλαμβάνεται η ενίσχυση της «δέσμευσης» των εργαζομένων στην εταιρεία, η ισχυρή εποπτεία που διασφαλίζει τους ασφαλισμένους και τη διοίκηση και η πλήρης και συνεχής ενημέρωση των μελών του Ταμείου για την πορεία του λογαριασμού τους.

Κομβικής σημασίας σε κάθε συνταξοδοτικό σύστημα βασισμένο στη ανακεφαλαιοποίηση – που πλέον φαντάζει ως η μοναδική οδός για την ύπαρξη συντάξεων –  είναι η αποτελεσματική διαχείριση των αποθεματικών. Αυτό θα καθορίσει το βαθμό όχι μόνο επιτυχίας αλλά και βιωσιμότητας του συστήματος.

Όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, η διαχείριση των αποθεματικών είναι “μεγάλη στρατηγική πρόκληση με δημοσιονομικό, οικονομικό, θεσμικό και κοινωνικό περιεχόμενο”.

Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να τεθεί σε σύγχρονα πλαίσια, να προτείνει λύσεις εφαρμόσιμες στην ελληνική πραγματικότητα που τυγχάνουν ευρύτερης συναίνεσης υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου, τονίζοντας πώς η κρίσιμη παράμετρος που θα συμβάλλει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης στην ιδέα και τις πρακτικές της επαγγελματικής διαχείρισης, είναι η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του φορέα διαχείρισης.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *