Skip to content

ΑΧΑ SA: Τολμηρή εξαγορά την καθιστά παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο ζημιών

Την τιμητική της είχε η ΑΧΑ SA την περασμένη εβδομάδα σε όλα τα μεγάλα διεθνή οικονομικά έντυπα. Ο λόγος; Η εξαγορά της αμερικανικής ασφαλιστικής XL Group Ltd έναντι 15,3 δις δολαρίων.  Ένα τίμημα αρκετά υψηλό, το υψηλότερο στην ιστορία της,  από το οποίο η ΑΧΑ στοχεύει να αυξήσει κυριαρχικά τις δραστηριότητές της στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων (πυρός, κλοπής, φυσικές καταστροφές), αλλά και να ενισχύσει σημαντικά την εμπορική της αξία.

Πρόκειται, σύμφωνα με τα διεθνή έντυπα, για την μεγαλύτερη ασφαλιστική συμφωνία στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια  ενώ και η Allianz SE  είχε εκφράσει ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο Όμιλο. Το κλίμα αυτή τη στιγμή ευνοεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, εξαγορές τέτοιου είδους για μια σειρά απο λόγους: οι ασφαλιστικές ζημίες από τις φυσικές καταστροφές του 2017 (ύψους 306 δις δολαρίων), η δεκαετία των χαμηλών επιτοκίων, ανταγωνιστικές πιέσεις αλλά και μια φορολογική μεταρρύθμιση που έπληξε μεταξύ άλλων και ασφαλιστικές που εδρεύουν στις Βερμούδες – γνωστός φορολογικός παράδεισος του κλάδου και “πατρίδα” του XL Group.

Εκτός του deal ΑΧΑ – XL φέτος έχουν ήδη ολοκληρωθεί παρόμοιες εξαγορές συνολικής αξίας 17,5 δις δολαρίων, η μεγαλύτερη των οποίων μεταξύ AIG  –  Validus Holdings Ltd ύψους 5 δις δολαρίων.

O Διευθύνων Σύμβουλος Thomas Buberl έχει δηλώσει ότι η ΑΧΑ SA “βλέπει” τα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης στους εμπορικούς κινδύνους  – δεν είναι τυχαίο ότι ταυτόχρονα ο Όμιλος θα επιχειρήσει το επόμενο τρίμηνο να αποσύρει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στον κλάδο ζωής και διαχείρισης περιουσίας στις ΗΠΑ, πραγματοποιώντας δημόσια εγγραφή από την οποία ελπίζει και να χρηματοδοτήσει μέρος του deal.

Το γεγονός αυτό – η χρηματοδότηση δηλαδή μέσω IPO η οποία αν δεν πετύχει το στόχο της θα στρέψει την ΑΧΑ σε δανεισμό, σε συνδυασμό με το ύψος του τιμήματος  (ασυνήθιστα ακριβή εξαγορά για τον συγκεκριμένο Όμιλο) έδωσαν την αφορμή για να εκφραστούν δημόσια αμφιβολίες για το αν κινδυνεύει η κεφαλαιακή του επάρκεια και αν τελικά η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί όπως προγραμματίζεται, το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Από την άλλη η απόκτηση της XL θα καταστήσει την ΑΧΑ “παγκόσμιο ηγέτη” στις ασφαλίσεις ζημιών ενώ η απομάκρυνση από τα προϊόντα ζωής και αποταμίευσης θα την κάνει λιγότερο “ευαίσθητη” στις διακυμάνσεις των χρηματαγορών.

Η ΑΧΑ ξεκίνησε ως περιφερειακή ασφαλιστική δύναμη στην γαλλική επαρχία της Νορμανδίας και μέσω σειράς  εξαγορών την δεκαετία του ’90 έφτασε να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ευρώπη. Τελευταία οι εξαγορές της ήταν μικρότερης κλίμακας και η αναπτυξιακή της στρατηγική επικεντρωνόταν σε αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα, η Νιγηρία και η Κολομβία.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *