Skip to content

Επειδή αντικείμενο των Ασφαλιστικών, δεν είναι μόνο η ασφάλιση

Μια σημαντική φιλανθρωπική πρωτοβουλία, ένα ξεχωριστό ελληνικό επίτευγμα και μια πολύ ωραία στιγμή για την ασφαλιστική αγορά, διεθνή και εγχώρια, καθιστούν τα όσα παρουσιάστηκαν στην αρχή της εβδομάδας, στη Γαλλική Πρεσβεία των Αθηνών.

Μιλάμε φυσικά για την ίδρυση της πρώτης ελληνικής ακαδημαϊκής έδρας στην Επιγενετική – Επιγονιδιωματική, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας της Κρήτης, η οποία κατέστη δυνατή από την επιχορήγηση 1.200.000€ που ανακοίνωσε ότι προσφέρει στο Ίδρυμα, το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ.   

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Μωράκη

Αξίζει να αναφερθούμε περαιτέρω στην μεγάλη αυτή επιστημονική επιτυχία του ελληνικού Ιδρύματος, στο πώς θα συνεισφέρει αυτή η έδρα στην έρευνα για τον καρκίνο και παράλληλα, στο έργο που προσφέρει η ΑΧΑ, από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς Ομίλους διεθνώς, μέσω του Ταμείου Ερευνών της.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, το AXA Research Fund στηρίζει οικονομικά μεμονωμένους επιστήμονες, επιστημονικές ομάδες ή ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία διεξάγουν έρευνες για την υγεία (μακροζωία, χρόνιες παθήσεις, βιωσιμότητα ιατρικής φροντίδας), για το περιβάλλον (κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές, εξωτερικά γεγονότα),για τις νέες τεχνολογίες, (big data, προσωπικά δεδομένα, κυβερνο-ασφάλεια) αλλά και για τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις (χρηματοοικονομικοί και κοινωνικοί κίνδυνοι).

Από το 2007 έως σήμερα έχει προσφέρει εκατομμύρια ευρώ ( σε ακαδημαϊκές έδρες όπως αυτή της Κρήτης), βραβεία (έως 250.000 ευρώ έκαστο) και υποτροφίες για  post – doc (μεταδιδακτορικές σπουδές, έως 130.000 ευρώ).

Την τελευταία δεκαετία έχει δεσμεύσει συνολικά περί τα 200 εκ ευρώ και έχει χρηματοδοτήσει 531 διαφορετικά ερευνητικά προγράμματα, σε 34 διαφορετικές χώρες, με ερευνητές από 55 διαφορετικές εθνικότητες!

Οι επιστήμονες που έχει κατά καιρούς υποστηρίξει έχουν φτάσει να διακριθούν ακόμη και με το βραβείο Νόμπελ ενώ στην Ελλάδα έχει ήδη προσφέρει 400.000 ευρώ σε 3 διαφορετικούς επιστήμονες που διεξάγουν έρευνες στην σεισμολογία, στην κλιματική αλλαγή και την νευρολογική ιατρική. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην συνέντευξη, κάθε 1 εκατομμύριο που επενδύεται σε τέτοιες έρευνες, έχει πολλαπλασιαστική επίδραση: με οικονομικούς όρους, έχει υπολογιστεί ότι φτάνει να δημιουργεί άλλα 29 εκ. ευρώ.

Η συνεισφορά του ΑΧΑ Fund όμως δεν περιορίζεται στην χρηματοδότηση. Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών,  εστιάζει εξίσου και χρησιμοποιεί τα μέσα που διαθέτει (εταιρικά δίκτυα, επικοινωνιακές πηγές), για να βοηθήσει τους επιστήμονες στη διάχυση της γνώσης, την οποία έχουν παράξει, στην κοινωνία.

Προκειμένου έτσι, να εξυψώσει την ενημέρωση και τον δημόσιο διάλογο για θέματα ζωτικής σημασίας που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε χρόνο, διοργανώνει συγκεντρώσεις επιστημόνων σε τριήμερα σεμινάρια, τα λεγόμενα AXA POP DAYS, στα οποία τους «μαθαίνει» τρόπους για να επικοινωνούν στο ευρύ κοινό (POPularize) το έργο τους, και μέσω των ΜΜΕ αλλά και μέσω διαφόρων άλλων δράσεων και εκδηλώσεων.

Ένα τέτοια παράδειγμα, είναι η πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε στην προχθεσινή εκδήλωση και αφορά την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

[box]Σύμπραξη για την παιδική παχυσαρκία

Όπως όλοι ξέρουμε η παχυσαρκία είναι μάστιγα της εποχής και προσβάλλει και εφήβους & παιδιά. Παρά τις έρευνες που έχουν αφιερωθεί στην καταπολέμησή της, παρ’ όλη τη γνώση που έχει συσσωρευθεί γύρω από την σωστή διατροφή, το φαινόμενο όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και αυξάνεται: δύο χρόνια πριν η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην παχυσαρκία  στην Ευρώπη.

Η ερευνητική ομάδα του κ. Ταλιανίδη σκέφτηκε να υλοποιήσει ένα διαφορετικό πείραμα. Να φέρει κοντά γιατρούς, δασκάλους, μητέρες, ψυχολόγους, παιδαγωγούς, δημοσιογράφους, επιστήμονες, όλους δηλαδή τους παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με το φαινόμενο. Και όλοι αυτοί, να καθίσουν μαζί, να συνδυάσουν εμπειρίες, γνώσεις και απόψεις, αρχικά σε μια ημερίδα, που σκοπό όμως θα έχει να να εξελιχθεί σε μια μόνιμη διαδικασία συμμετοχής, ώστε η γνώση που υπάρχει και που παράγεται  να διαπεράσει την κοινωνία και να της γίνει χρήσιμη.

Γιατί η παχυσαρκία, και δη στα παιδιά, είναι φαινόμενο που σχετίζεται με πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, πέρα από το είδος της τροφής: έχει για παράδειγμα αποδειχθεί, ότι αυτό που θα επιλέξουν τα παιδιά να αγοράσουν σε μια σχολική καντίνα σχετίζεται όχι μόνο με το σημείο στο οποίο έχουν τοποθετηθεί τα ανθυγιεινά π.χ. γαριδάκια, αλλά ακόμη και από το χρώμα με το οποίο έχει βαφτεί ο τοίχος της καντίνας![/box]

Ποιος είναι όμως ο επικεφαλής αυτής της έδρας και ποιο είναι αυτό το τόσο σημαντικό που ερευνά,  το οποίο αξίζει να χρηματοδοτηθεί με 1.200.000 ευρώ;

Ο Γιάννης Ταλιανίδης, κάτοχος πλέον επισήμως του AXA-Chair in Epigenetics, όπως λέγεται στα αγγλικά, είναι απόφοιτος ιατρικής με σπουδές στο Harvard και το Berkeley. Έχει μακρά ερευνητική πορεία και οι έρευνές του έχουν μέχρι σήμερα χρηματοδοτηθεί από 8 εθνικά και 24 διεθνή, κυρίως ευρωπαϊκά, προγράμματα.

Ο ίδιος και οι ομάδες του, διαπίστωσαν ότι μια πρωτεϊνη του DNA (επιγονιδίωμα ονομάζεται επιστημονικά), η Smyd3, ενδυναμώνει, με την δράση της, την διαδικασία ανάπτυξης καρκίνου στο ήπαρ και το παχύ έντερο. Ενεργοποιεί δηλαδή κάποια “μονοπάτια”,  που οδηγούν στον ανεξέλεγκτο κυτταρικό πολλαπλασιασμό, δηλαδή στην δημιουργία καρκινικών όγκων.

Στην ουσία η πρωτεϊνη αυτή δρα σαν ένας “διακόπτης” που ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί γονίδια, ανάλογα με τις ανάγκες του κυττάρου. Αν ο “διακόπτης” δώσει σήμα για την λάθος ενεργοποίηση, τότε ξεκινά η διαδρομή προς τον καρκίνο.

Θα μπορούσε κανείς να την παρομοιάσει, εξηγούσε τις προάλλες ο ίδιος ο κ. Ταλιανίδης, με ένα κόμμα, η μια τελεία, στο «τετράδιο της ζωής»,  που αν μπει σε λάθος σημείο, τότε αλλάζει όλο το νόημα της πρότασης…

Γενικότερα τα επιγονιδιώματα (οι “διακόπτες”) σχετίζονται με τον καρκίνο, τον διαβήτη, την παχυσαρκία, τα αυτοάνοσα νοσήματα, τις ψυχολογικές διαταραχές, την γήρανση. Για το DNA μας, αποτελούν ό,τι η στρατηγική υγείας για τις ασφαλιστικές: του δίνουν οδηγίες για το ποιες λειτουργίες να προωθήσει ή να εμποδίσει στο κύτταρο.

Στόχος της συγκεκριμένης έρευνας είναι να φτάσει σε ασφαλή συμπεράσματα, τα οποία κατόπιν να παραδώσει στις φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να δημιουργήσουν το κατάλληλο  φάρμακο με στόχο, τι άλλο, παρά τη δράση της συγκεκριμένης πρωτεϊνης.

Βεβαίως είναι γνωστό ότι στην Ιατρική, από τη στιγμή που θα επαληθευτεί μια υπόθεση, μέχρι να φτάσει να εφαρμοστεί κλινικά, μέχρι δηλαδή να φτάσει να επηρεάζει πραγματικά την πορεία της ανθρώπινης υγείας, ο δρόμος είναι μακρύς, πολύπλοκος και φυσικά, κοστοβόρος. Είναι όμως, μονόδρομος!

Έτσι λοιπόν, η νέα αυτή γνώση, βοηθά τις φαρμακοβιομηχανίες να φτιάξουν νέα φάρμακα. Μάλιστα η επιγενετική έρευνα δίνει και μια άλλη διάσταση στη φαρμακολογία: ενώ όλες οι θεραπείες σήμερα στοχεύουν να “σκοτώσουν” τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να πειράξουν τα υγιή, η επιγενετική μπορεί να δώσει την δυνατότητα να “επαναπρογραμματιστεί” το καρκινικό επιγονιδίωμα και να επιστρέψει στην κανονική μορφή του – να γίνει  δηλαδή το καρκινικό κύτταρο ξανά φυσιολογικό…

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό Ίδρυμα, ίσως το κορυφαίο της χώρας, είναι ο φορέας υλοποίησης της έρευνας που θα χρηματοδοτήσει η ΑΧΑ.

Στους κόλπους του διεξάγονται σπουδές, μελέτες και έρευνες και μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είπε στην Γαλλική Πρεσβεία ο Πρόεδρός του, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, η ΑΧΑ χρηματοδοτεί επίσης και μια νέα θέση μεταδιδακτορικού ερευνητή φέτος. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές (έδρας και post-doc) είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές, τις διεκδικούν σε όλο τον κόσμο και είναι μεγάλο επίτευγμα και αναγνώριση το ότι  ήρθαν στην Ελλάδα και στο ΙΤΕ, επεσήμανε ο Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Το ΙΤΕ λειτουργεί έξι ερευνητικά Ινστιτούτα σε όλη την χώρα, τις έγκυρες, κορυφαίες ποιοτικά, Επιστημονικές Εκδόσεις Κρήτης, το Επιστημονικό Πάρκο Κρήτης και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, που στόχο έχει τη σύνδεση έρευνας και παραγωγής στην Ελλάδα. Περισσότερα από τα μισά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (το επίσημο ερευνητικό όργανο σε επίπεδο ΕΕ) δημιουργούνται στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας. Από την ίδρυσή του, έχει αντλήσει 360 εκ ευρώ από την Πολιτεία και άλλα 454 εκ ευρώ, από χρηματοδοτήσεις του εξωτερικού!

Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας – Βιοτεχνολογίας, στο οποία ανήκει η έδρα της Επιγενετικής, εκπαιδεύει επιστήμονες διεθνούς κύρους και δεν υστερεί σε τίποτα από αντίστοιχα Ινστιτούτα του εξωτερικού. Παράγει πλήθος δημοσιεύσεων και μελετών (είναι πρώτο στην επιστημονική παραγωγή στην Ελλάδα) και πολλοί από τους αποφοίτους του συνεχίζουν το έργο τους στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου όπως τα MIT, Columbia, Harvard, Yale, Stanford κ.α.

Ο ρόλος των Ασφαλιστών

Ο ρόλος των Ασφαλιστών δεν είναι πλέον μόνο να δίνουν αποζημιώσεις, είπε ο επικεφαλής της ΑΧΑ Ελλάδος, Ερρίκος Μοάτσος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Αντικείμενο ενασχόλησής τους, γίνεται όλο και περισσότερο η ενημέρωση, η πρόληψη και η φροντίδα μέσω και της στήριξης κοινωφελών σκοπών. Γι’ αυτό και στο μέλλον θα βλέπουμε τους Ασφαλιστές ολοένα και συχνότερα στο πλάι όχι μόνο της επιστήμης, αλλά και επιχειρηματικών κλάδων με συναφή αντικείμενα.

Ειδικά για την ΑΧΑ, παγκόσμιος στόχος της, όπως χαρακτηριστικά είπε ο παρών στην εκδήλωση, Διευθύνων Σύμβουλος Αναδυόμενων Αγορών του Ομίλου, Wilm Langenbach, είναι να γίνει από ένα “ταμείο” που απλά πληρώνει, ένας σύμμαχος, συνεργάτης, αρωγός κάθε πολίτη για μια καλύτερη ζωή.

Όσο για την Ελλάδα, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών για την υγεία προέρχεται από το δημόσιο και την τσέπη των πολιτών, πρώτη προτεραιότητα όπως είπε ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, είναι να συμπράξει ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα, όχι ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά:

«Τώρα είναι η εποχή για αλληλοϋποστήριξη και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δύο δομών», είπε, προκειμένου να δοθεί σωστή και δίκαιη πρόσβαση στην περίθαλψη στον καθένα απο μας – δικαίωμα στην υγεία, έχει κάθε άνθρωπος.

Ταυτόχρονα, όλοι μαζί, ως κοινωνίες, ως οικονομίες, ως κράτη, ως επιχειρηματικές κοινότητες ή αγορές, έχουμε την υποχρέωση να βοηθάμε την ανθρωπότητα να βαδίσει προς το μέλλον.

Σε όλο αυτό, ο ρόλος των Ασφαλιστών,  όπως αναδεικνύεται από πρωτοβουλίες σαν της ΑΧΑ, μπορεί και πρέπει να είναι καίριος και πρωταρχικός.

(Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της ΑΧΑ)

Δείτε στιγμιότυπα από την εκδήλωση:

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *