Skip to content

Ευρωπαϊκή Πίστη – Ποιος είναι ο νέος μέτοχος

“Σκοπός είναι να επιλέγεις τους νικητές”

Από την Χριστίνα Μωράκη

Ποσοστό 15% της Ευρωπαϊκής Πίστης αγόρασε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) από την Τράπεζα Πειραιώς (έναντι 5,7 εκ ευρώ) και εισήλθε έτσι στην εταιρεία, με σκοπό όχι μόνο την οικονομική ενίσχυση αλλά και την λειτουργική υποστήριξη, την παροχή δηλαδή τεχνογνωσίας στην διακυβέρνηση με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της.

 

Η Σαμπίνα Τζούρμαν, Διευθύντρια της EBRD σε Ελλάδα και Κύπρο
Η Σαμπίνα Τζούρμαν, Διευθύντρια της EBRD σε Ελλάδα και Κύπρο

Και αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης πιστεύει στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, είπε μιλώντας στο Underwriter.gr η Γενική Διευθύντρια σε Ελλάδα και Κύπρο κ. Σαμπίνα Τζούρμαν. Είναι αγορά πολλά υποσχόμενη, υπο-ανεπτυγμένη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και όπως είπε παρά την ύφεση των τελευταίων ετών, είναι αναπόφευκτο να ανακάμψει. Όλοι περιμένουν ότι στο μεταξύ θα μικρύνει, με εξαγορές ή και σταδιακές αποχωρήσεις εταιρειών, προσφέροντας έτσι ευκαιρίες ανάπτυξης σε όσους επιβιώσουν. Σκοπός εδώ, είναι να επιλέξεις ένα νικητή, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτή είναι άλλωστε μια από τις δραστηριότητες της Τράπεζας γενικότερα, να επιλέγει δηλαδή οργανισμούς με προοπτικές, τους οποίους βοηθά να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητές τους, αποκομίζοντας και η ίδια κάποια οφέλη.

Κατά τα άλλα πρόκειται για έναν διεθνή επενδυτικό οργανισμό, με μετόχους 65 κράτη από όλο τον κόσμο, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μεγαλύτερος πελάτης της είναι η…Ρωσία και μεγαλύτερος μέτοχος οι ΗΠΑ, παρά το όνομά της. Ιδρύθηκε το 1991 και αρχικά στόχευσε στην ανοικοδόμηση των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η EBRD διεισδύει ως στρατηγικός εταίρος σε διάφορους τομείς και στηρίζει την ανάκαμψη και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Προσφέρει χρηματοδότηση  σε τράπεζες, βιομηχανίες, εταιρείες και μεγάλα έργα. Στη Ρωσία μόνο το 2013 επένδυσε 1,8 δις ενώ το 2015 οι επενδύσεις στη κεντρική Ασία έφτασαν συνολικά τα 1 δις 400 εκ. ευρώ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκή Πίστης Χρήστος Γεωργακόπουλος
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης Χρήστος Γεωργακόπουλος

Η EBRD στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα συμμετέχει σε μεγάλα έργα, στην αναδιάρθρωση μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και σε επενδυτικά funds.Πρόσφατα εγκρίθηκε επένδυση ύψους 75 εκ δολαρίων για την ανάπτυξη γεωτρήσεων στην Καβάλα – το έργο ανήκει στην ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas. Μόλις σήμερα ανακοινώθηκε επικείμενη χρηματοδότηση 50 εκ δολαρίων στην εταιρεία ανανεώσιμης ενέργειας Τέρνα Ενεργειακή για την κατασκευή μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας σε όλη την Ελλάδα. Η EBRD συμμετείχε στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με κεφάλαια 250 εκ ευρώ.  Επίσης έχει ποσοστό στο επενδυτικό fund Διόραμα (βασικός μέτοχος ο Δ. Δασκαλόπουλος, πρώην Πρόεδρος ΣΕΒ) το οποίο επενδύει σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας, τουρισμού κ.α. Τέλος, η EBRD σχεδιάζει να είναι ένας από αυτούς που θα αναλάβουν κάποια από τα πακέτα διαχείρισης κόκκινων δανείων, για τα οποία γίνεται τόσος ντόρος τελευταία στην αγορά.

Ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος δήλωσε στο Underwriter “παραπάνω από ευτυχής” για την όλη εξέλιξη, η οποία εξασφαλίζει το μέλλον της εταιρείας σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας  – και βεβαίως τον δικαιώνει και σε προσωπικό επίπεδο, ως ιδρυτή και τιμονιέρη για τέσσερις συνεχείς δεκαετίες.  Η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο το 1997, η διείσδυση της Πειραιώς το 2007, η θεαματική ανάπτυξη κατόπιν και τώρα η στρατηγική συμμετοχή της ERBD σηματοδοτούν την ολοκλήρωση μιας πορείας και το ξεκίνημα μιας νέας για την Ευρωπαϊκή Πίστη που τόσα χρόνια πορεύεται επικερδώς και είναι ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες της αγοράς δίπλα σε διεθνείς παίκτες.

Μαζί με την EBRD ποσοστό 2,5% αγόρασαν και οι Orasis Fund και Serengeti Asset Management, ενώ ένα 8,7% πήραν μέλη της Διοίκησης απελευθερώνοντας έτσι  ολοσχερώς την Πειραιώς που είχε συνολικό ποσοστό 28,7 %.

Η Orasis Fund  δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στην Ελλάδα ενώ η Serengeti είναι μεγάλο αμερικανικό Fund. Σημαντικό ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Πίστη κατέχει βεβαίως και ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρ. Γεωργακόπουλος.

Η συνεργασία με την Πειραιώς στον τομέα του bancassurance θα συνεχιστεί κανονικά.

Η παραπάνω συναλλαγή είναι άλλη μια ένδειξη ότι ξεκίνησε μια ευρύτερη “εισροή κεφαλαίων” στην Ελλάδα η οποία μετά από τόσα χρόνια ύφεσης πρέπει να γυρίσει σιγά σιγά στην ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Πίστη είναι σίγουρο ότι πήρε μια “διεθνή” ψήφο εμπιστοσύνης και το μέλλον ανοίγεται μπροστά της.

1 Comment

  1. Avatar

    ΑΥΤΗ Η ΤΡΑΠΕΖΑ… (EBRD) … ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.

    ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ:
    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ..???

    ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ: ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΠΟΥΛΗΣΕ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ…???

    ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ …ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΗΣ, ΑΛΛΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ.

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ … ΙΣΤΟΡΙΑ.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *