Skip to content

Η ασφαλιστική αγορά προσαρμόζεται στις εξελίξεις

H ασφαλιστική βιομηχανία ζει ήδη στους ρυθμούς μιας πρωτόγνωρης για αυτήν και για την κοινωνία κατάσταση, στο χειρισμό της οποίας ωστόσο επιδεικνύει ισχυρά αντανακλαστικά, ψυχραιμία και οργάνωση.

Είναι αυτονόητο ότι οι ισχύοντες απο εχθές περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές δημιουργούν σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία της.

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, τόσο σε επίπεδο εταιρειών όσο και σε επίπεδο διαμεσολάβησης.

Τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν ήταν φυσικό να αφορούν καταρχήν τον κλάδο της ασφάλισης αυτοκινήτου λόγω του αυστηρού νομικού πλαισίου που διέπει την μη έγκαιρη καταβολή ασφαλίστρων και απαιτεί άμεση λήξη της ασφάλισης.

Αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν στέλνοντας εγκύκλιο με οδηγίες προς τα δίκτυά τους, για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπίσουν όποιο διαδικαστικό θέμα προκύψει.

Ταυτόχρονα οι φορείς της διαμεσολάβησης έθεσαν αντίστοιχα ερωτήματα σε επίπεδο ΕΑΕΕ και ΔΕΙΑ, απ’ όπου η καταρχήν κατεύθυνση είναι να χρησιμοποιηθούν οι τρόποι πληρωμής που επιτρέπει η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ηλεκτρονικές συναλλαγές, ταχυπληρωμές, κ.λπ.).

Κατευθύνσεις έχουν δοθεί ήδη από αρκετές εταιρείες και για επικείμενη λήξη συμβολαίων σε λοιπούς κλάδους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δεν θα προβούν σε ακυρώσεις τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιουλίου, διευκολύνοντας τους πελάτες που δεν μπορούν να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Κυκλοφόρησαν επίσης μηνύματα από Διευθύνοντες Συμβούλους πολυεθνικών, τα οποία δηλώνουν τη στήριξη των μητρικών εταιρειών και τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης.

Κάποιες εταιρείες έχουν δημιουργήσει επιτροπές διαχείρισης κρίσης οι οποίες συνεδριάζοντας καθημερινά, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πιθανές απρόβλεπτες καταστάσεις.

Επί του παρόντος η Διαμεσολάβηση αναζητά πληροφόρηση και διευκρινίσεις για τη λειτουργία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων συνδεδεμένων με επενδύσεις, είτε περιοδικού ασφαλίστρου είτε εφάπαξ, ιδιαίτερα όταν τα υπο διαχείριση κεφάλαια συνδέονται με επενδύσεις στο εξωτερικό.

Το ερώτημα τίθεται για την ημερομηνία και την τιμή αγοράς μεριδίων μιας και πίσω από τέτοια συναλλαγή (καταβολή δηλαδή ασφαλίστρου σε συμβόλαια Unit Linked) υπάρχει ενδεχόμενη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό.

Τα δίκτυα μαθαίνουμε ότι είναι σε εγρήγορση και σε συνεχή ενημέρωση με τους πελάτες τους και για διευθέτηση διαδικαστικών ζητημάτων αλλά ταυτόχρονα, εκφράζοντας σε κάθε ευκαιρία την πεποίθηση ότι οι ασφαλιστικές παροχές μπορεί να είναι ένα από τα ελάχιστα αναγκαία πράγματα που κάποιος οφείλει να διασφαλίζει σε περιόδους έντονης ανασφάλειας και ανησυχίας.

Ευχή όλων είναι το συντομότερο δυνατό να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη χώρα και άρα στην αγορά, σε ρυθμούς που θα επιτρέπουν τη φυσιολογική ροή της παραγωγικής διαδικαασίας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *