Skip to content

Η Ασφαλιστική που πληρώνει τους υπαλλήλους της για να κοιμούνται

Οι πολλές ώρες δουλειά, κάποτε θεωρούνταν προτέρημα. Οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι βλαβερές όχι μόνο για την υγεία, αλλά και την παραγωγικότητα. 

Ο περιβόητος Elon Musk, CEO των Tesla Motors (εταιρεία ενέργειας και ηλεκτροκινούμενων οχημάτων) και SpaceX (μελέτη μεταφορών στο διάστημα)  δεν έκρυψε ποτέ ότι δουλεύει κανονικά 100 ώρες την εβδομάδα. Όπως και ο  CEO της General Electric Jeffrey Immelt, που για 24 χρόνια επίσης δούλευε 100 ώρες την εβδομάδα.

Στην Silicon Valley, οι προγραμματιστές φοράνε υπερήφανοι T-shirts που δοξάζουν την εργασιομανία τους: “90 Ώρες την Εβδομάδα και το Απολαμβάνουμε”, γράφουν. Ώσπου ένας Οικονομολόγος του Stanford έκατσε και μέτρησε, με διάφορους τρόπους, τι σημαίνουν 90 ώρες δουλειά την εβδομάδα: ραγδαία πτώση της παραγωγικότητας και βλαβερές συνέπειες για την υγεία.

sleepΔουλειά 55 ώρες την εβδομάδα (11 ώρες την ημέρα) φέρει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού. Ακόμη, προσθέτει βάρος, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και δημιουργεί κατάθλιψη.

Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο. Σύμφωνα με τις ιατρικές μελέτες οι άνθρωποι που κάθονται για πολύ ώρα αυξάνουν κατά 50% τον κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

istock_000000665933medium-760x506Πίσω στα εργασιακά, οι πολλές ώρες δουλειάς όπως είπαμε δεν σημαίνουν απαραίτητα και μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Σύμφωνα με έρευνα του Cambridge το να κοιμάται κανείς λιγότερο από 6 ώρες έχει ιδιαιτέρως αρνητικές συνέπειες στην παραγωγικότητά του.

Τα παραπάνω πρέπει να προβλημάτισαν δεόντως και την μεγάλη αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία Aetna, που εκπονεί ολόκληρο σχέδιο προκειμένου οι υπάλληλοί της να κοιμούνται 7 ώρες κάθε βράδυ:

Για κάθε 20 νύχτες που ο υπάλληλος κοιμάται 7 ώρες και πάνω, η Aetna τον επιβραβεύει με 25 δολάρια. (Με όριο τα 300 δολλάρια ανά 12 μήνες).

Για να παρακολουθεί δε του λόγου το αληθές, χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους όπως την αυτο-ηχογράφηση ή τη χρήση συσκευών που καταγράφουν την φυσική δραστηριότητα (fitness trackers).

rdh0094_insomnia_sleepingΗ εταιρεία έφερε και επιστήμονες να παρακολουθήσουν την πορεία του Προγράμματος Ευεξίας όπως το ονόμασε, το οποίο περιλαμβάνει ακόμη ενημέρωση για καλύτερο ύπνο, γιόγκα και ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης. Σύμφωνα με τον CEO κ. Mark Bertolini “Το να είναι κανείς συγκεντρωμένος στη δουλειά του και να παίρνει καλύτερες αποφάσεις είναι βασικό για την εταιρεία μας. Και δεν μπορεί να συμβεί αν οι εργαζόμενοι…μισοκοιμούνται”.

Οι Συνεργάτες πάντως της εταιρείας εκτίμησαν την κίνηση: η Aetna ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2014 και πέρυσι συμμετείχαν 12.000 από τους 25.000 υπαλλήλους της εταιρίας.

tips-for-waking-up-earlier-and-feeling-your-best-630x420Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Harvard Medical School, Στελέχη σε υψηλές θέσεις εκμυστηρεύτηκαν, σε ποσοστό 96%, ότι σε ένα βαθμό νοιώθουν ή έχουν νοιώσει εξαντλημένοι. Το ένα τρίτο δε, περιέγραψε την κατάστασή του ως κρίσιμη. Το Harvard υποστήριξε ότι λόγω της συνεχούς πίεσης να είναι κανείς διαθέσιμος σχεδόν 24/7 , πολλά άτομα θυσιάζουν τον ύπνο τους για να κατακτήσουν την επιτυχία. Όμως αυτό στο τέλος φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ συστήνει 7-8 ώρες ύπνο κάθε βράδυ για να μην έχει κανείς επιπτώσεις από την έλλειψη ύπνου. Η χρόνια έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, επηρεάζει τον τρόπου που σκεφτόμαστε, αντιδρούμε, δουλεύουμε και μαθαίνουμε.

Για να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους να κοιμούνται το Harvard Βusiness Review προτείνει στις εταιρείες να εισάγουν εκπαιδευτικά προγράμματα για την σημασία του ύπνου και να καθιερώσουν πολιτικές που θα επιβραβεύουν την ξεκούραση και τον καλό νυχτερινό ύπνο…

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *