Skip to content

Κλέαρχος Πεφάνιος: “Όλα ξεκινούν από εμάς” (σ.σ. Συντονιστές)

Κλέαρχος Πεφάνιος- Ed Deutschlander
Κλέαρχος Πεφάνιος- Ed Deutschlander

Συνέντευξη του Κλέαρχου Πεφάνιου, Προέδρου της Gama Hellas

Τι ακριβώς κάνει/προσφέρει η Gama International και σε ποιους απευθύνεται;

Η GAMA International είναι ο μοναδικός οργανισμός παγκοσμίως, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην υποστήριξη της επαγγελματικής ανάπτυξης των συντονιστών στον κλάδο των ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ο σκοπός της GAMA International, μέχρι και σήμερα, είναι να υπηρετεί τις ανάγκες ανάπτυξης των managers, χρησιμοποιώντας εργαλεία και τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί από πολύ πετυχημένα συστήματα πωλήσεων στις ΗΠΑ. Στηρίζει τους managers με σύγχρονες εφαρμογές ώστε να αναπτυχθούν, να γίνουν καλύτεροι  και να διευθύνουν με επιτυχία τα γραφεία τους.

Ως μέλη της GAMA International μπορούν να εγγραφούν οι συντονιστές οποιουδήποτε συστήματος διανομής. Πιο συγκεκριμένα, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν συντονιστές όλων των βαθμίδων του Agency System. Παράλληλα, ως μέλη μπορούν να εγγραφούν και ανεξάρτητες επιχειρηματικές μονάδες, πράκτορες ή μεσίτες, οι οποίοι διοικούν και ηγούνται μιας ομάδας συνεργατών.

Επίσης ως μέλος της Gama μπορεί να εγγραφεί και κάθε στέλεχος εκτός προμηθειακού καθεστώτος που έχει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των δικτύων πωλήσεων, όπως Διευθυντές Πωλήσεων, Επιθεωρητές Δικτύων, Διευθυντές Marketing, Στρατολόγοι ή Εκπαιδευτές. Τα εγγεγραμμένα μέλη της αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 9.000 σε όλο το κόσμο. Η GAMA International προσφέρει στα μέλη της μόρφωση και πηγές εκπαίδευσης παγκοσμίου βεληνεκούς. Παράλληλα, προσφέρει ένα ουδέτερο πεδίο όπου τα μέλη της μπορούν να δικτυωθούν με άλλους επαγγελματίες συναδέλφους τους και να ανταλλάζουν ιδέες για ό,τι καινούριο εφαρμόζεται στην ασφαλιστική βιομηχανία.

Πώς προέκυψε η ίδρυση του ελληνικού παραρτήματος GAMA Hellas και για ποιο λόγο επιλέξατε το «Hellas» αντί για το σύνηθες «Greece» ως διακριτή ονομασία για το ελληνικό παράρτημα;

Είναι γνωστή η φράση του Paolo Coelho πως «όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις… ».

Από την πρώτη στιγμή που συνδέθηκα με τη GAMA πριν 11 χρόνια και βίωσα έκθαμβος  την εμπειρία του LAMP, σκέφτηκα πως θα ήταν πραγματικά μοναδικό αν μπορούσαν να συνδεθούν με αυτόν τον οργανισμό όσο το δυνατό περισσότεροι Έλληνες managers. Η ιδέα να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ένα “ουδέτερο πεδίο” όπου όλα τα καταξιωμένα στελέχη της αγοράς να μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις και να μοιράζονται τις πετυχημένες συνταγές τους, με είχε συνεπάρει.

Την ιδέα αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή o πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ, κος Δημήτρης Γαβαλάκης, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, και σε κλίμα αγαστής συνεργασίας και μεθοδικότητας υλοποιήσαμε  την ίδρυση του 1ου παραρτήματος της GAMA International στην Ευρώπη, το Μάρτιο του 2014.

Στην προσπάθειά μας αυτή ουσιαστική και πολύτιμη ήταν η συμβολή καταξιωμένων στελεχών της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς των κ.κ. Γιάννη Τοζακίδη από την Interamerican,  Θανάση Κατσιγιάννη από την ΝΝ, και της κας Εβίτας Λαμπαδιάρη από την International Life οι οποίοι σε πλαίσιο εθελοντισμού και συλλογικότητας,  όπως άλλωστε πρεσβεύει η φιλοσοφία της GAMA International, αποτελούν το πρώτο ελληνικό Board of Directors και στηρίζουν κάθε ενέργεια του παραρτήματος.

Οι λόγοι που προτιμήθηκε ο Hellasαντί του Greece είναι δύο. Η λέξη «Greece» προέρχεται από τη λατινική λέξη «Graecus». Η λέξη «Hellas» από την ελληνική λέξη «Ελλάδα». Θέλαμε το παράρτημα της Gama στην Ελλάδα να έχει έντονο το ελληνικό στοιχείο και να αντιπροσωπεύει κάθε Έλληνα, με την έννοια του έθνους, είτε αυτός ζει στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο.

Επιπλέον, η λέξη «Ελλάς» είναι μία πιο εύηχη λέξη και είναι συνυφασμένη, για τους Έλληνες, με κάθε μεγάλη επιτυχία Ελλήνων αθλητών ή εθνικών ομάδων. Άρα η λέξη «Ελλάς» και η λέξη «Επιτυχία» είναι άρρηκτα συνδεδεμένες στο μυαλό όλων μας. Τέλος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το επίσημο όνομα της χώρας μας είναι «HELLENIC REPUBLIC – HELLAS».

Αν έπρεπε να περιγράψετε μόνο με τρεις λέξεις το ετήσιο συνέδριο LAMP, ποια θα ήταν αυτά;

Γνώση – Πάθος  –  Έμπνευση

Η πολύτιμη γνώση που λαμβάνει κάποιος και ο ενθουσιασμός με τον οποίο μεταφέρεται αυτή η γνώση, σου δημιουργούν ένα δυνατό πάθος. Το πάθος να είσαι κοντά στους ανθρώπους που σε χρειάζονται. Ξεχειλίζοντας λοιπόν από θετικά συναισθήματα, η έμπνευση για καινούρια πράγματα είναι τόσο ισχυρή, που τελικά έχει πραγματικό αντίκτυπο στους συνεργάτες και στους πελάτες σου.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο LAMP, της GAMA International, που πραγματοποιείται στην Αμερική;

Στο LAMP μπορούν να συμμετέχουν τα μέλη της GAMA International από όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο παρευρίσκονται περισσότεροι από 3.500 managers από την Αμερική και από όλα τα διεθνή παραρτήματα του οργανισμού, το GAMA Canada, το GAMA Hong Kong, το GAMA Mexico, το GAMA Philippines, το GAMA Thailand και φυσικά από το GAMA Hellas και όλοι φεύγουν από το συνέδριο πλουσιότεροι σε γνώσεις και εργαλεία δουλειάς.

Εκτός από ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα, που έχει και αυτό την αξία του για όσους μπορούν να πληρώσουν το αντίτιμο, πείτε μας τι θα κέρδιζε  ένας Έλληνας Συντονιστής ή η εταιρεία του, αν αποφάσιζαν να καταβάλουν το ποσό για ένα τέτοιο ταξίδι;

Το LAMP είναι  ένα μοναδικό συνέδριο στο οποίο ένας manager έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει παρουσιάσεις από παγκοσμίου βεληνεκούς ομιλητές και ηγέτες, που χαίρουν της εκτίμησης όλου του κλάδου. Επιπλέον, μπορεί να παρακολουθήσει εργαστηριακές πρακτικές και να δικτυωθεί με επαγγελματίες από όλο τον κόσμο οι οποίοι είναι πρόθυμοι να μοιραστούν μερικές από τις καλύτερες πρακτικές τους.

Το συνέδριο αποτελεί μια πηγή έμπνευσης, δύναμης και δημιουργικότητας. Σε βοηθά να αντιμετωπίσεις επιτυχώς όλες τις προκλήσεις του management. Σε μαθαίνει πώς να καθοδηγείς τους ανθρώπους σου και να τους οδηγείς σε μια επιτυχημένη καριέρα με πολύ υψηλά εισοδήματα. Σου δημιουργεί έναν τρόπο σκέψης που σε βοηθά να αναζητάς τα καλύτερα για τον εαυτό σου και τους συνεργάτες σου. Σε οπλίζει με εργαλεία για να μπορείς να αντιμετωπίζεις οποιεσδήποτε δυσκολίες προκύπτουν στο δρόμο σου. Ο ασφαλιστής θα αναρωτηθεί 3 πράγματα για τον διευθυντή του:

  1. Μπορώ να τον εμπιστευθώ;
  2. Ενδιαφέρεται στ’ αλήθεια για μένα ως άτομο;
  3. Είναι εκείνος που μπορεί να με οδηγήσει σε μια πετυχημένη καριέρα;

Η σύνδεση κάποιου με την Gama ουσιαστικά τον βοηθά στο να μπορεί να δώσει τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Αποκτώντας ένα νέο mindset είσαι περισσότερο έτοιμος από ποτέ, ώστε να ανακαλύψεις τα όριά σου και να τα ξεπεράσεις, βοηθώντας τους συνεργάτες σου να υλοποιήσουν τα δικά τους όνειρα. Πρέπει να προσπαθείς συνεχώς στο να δίνεις αξία και να κάνεις τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων.

Το κόστος που θα πρέπει να υπολογίσει κάποιος για να ζήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία, η οποία το πιθανότερο είναι να αποτελέσει σταθμό στην καριέρα του, είναι €760 περίπου για τη εγγραφή και συμμετοχή στο Συνέδριο καθώς και τα αεροπορικά εισιτήρια και η διαμονή του. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι στο συνέδριο παρέχεται ταυτόχρονη διερμηνεία των ομιλιών στα ελληνικά.

Γνωρίζουμε  ότι είστε ο μόνος έλληνας μάνατζερ  που έχει λάβει 5 χρονιές το βραβείο First in Class καθώς και 9 χρονιές βραβεία στην κατηγορία των ΙΜΑ. Πείτε μας δυο λόγια για αυτά τα βραβεία καθώς και για το τι άλλα βραβεία δίνονται κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου;

Τα βραβεία της Gama International τιμούν τους εξαιρετικούς Managers για την αφοσίωσή τους στον κλάδο των ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. H Gama θέτει τις προϋποθέσεις για την υπεροχή στο μάνατζμεντ και αναγνωρίζει τις επιτυχίες, τις καινοτομίες και την εξυπηρέτηση.

Το Βραβείο “First in Class Award” αναγνωρίζει Στελέχη Πωλήσεων για τη συνολική τους προσφορά στην ανάπτυξη των εργασιών μιας Ασφαλιστικής Εταιρίας και θεωρείται μία από τις υψηλότερες διακρίσεις που μπορεί να πάρει ένας manager στην καριέρα του. Σύμφωνα με τη GAMA, οι αποδέκτες αυτής της διάκρισης αποτελούν πρότυπο προς μίμηση για τους επόμενους παραλήπτες του βραβείου, καθώς έχουν οδηγήσει το γραφείο τους στην κορυφή του συστήματος διανομής της εταιρίας τους μέσα στο προηγούμενο επαγγελματικό έτος.

Στην κατηγορία των IMAs (International Management Award) βραβεύονται οι Managers από όλο τον κόσμο βάσει των εισοδημάτων από πρωτοετείς προμήθειες των ίδιων και όλων των συνεργατών τους, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Τα IMAs αποτελούν την επιβράβευση των managers για τη δημιουργία ασφαλιστών υψηλής δυναμικής. Επιβραβεύουν τη δημιουργία ομάδων οι οποίες αποτελούνται από ασφαλιστές που κάνουν πρωταθλητισμό στον απαιτητικό στίβο των ασφαλίσεων ζωής.

Επιπλέον διακρίσεις που μπορεί να λάβει κάποιος μέσα από τη GAMA είναι το “Frontline Leader Award”, το οποίο αναγνωρίζει Διευθυντές καταστημάτων ή Unit Managers υψηλών επιδόσεων οι οποίοι έχουν υπό την ευθύνη τους, τομείς όπως η στρατολόγηση, η ανάπτυξη και η επίβλεψη νέων επαγγελματιών. Τέλος υπάρχουν και οι διακρίσεις “Master Agency Award/Master Firm Award” και “Recruiting Specialist Award”.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια αρκετοί managers πληρούν τις προϋποθέσεις διάκρισης και συμμετέχουν στις κατηγορίες International Management Award, First in Class Award και Frontline Leader, κάτι το οποίο αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την εξέλιξη της αγοράς μας.

Η βραδιά των βραβεύσεων στο LAMP δεν διαφέρει και πολύ από τις  «οσκαρικές». Σε ένα επίσημο gala οι καλύτεροι των καλύτερων, οι άριστοι δηλαδή, ανεβαίνουν στην κεντρική σκηνή όπου παραλαμβάνουν τα βραβεία τους καταχειροκροτούμενοι από συναδέλφους τους από όλο τον κόσμο.

Η βραδιά κλείνει με τη σημαντικότερη βράβευση αυτή του Hall of Fame, όπου η GAMA βραβεύει κάθε χρόνο έναν leader ο οποίος στην επαγγελματική του διαδρομή διέπρεψε τόσο από πλευράς ποσοτικών αλλά και ποιοτικών χαρακτηριστικών. Είναι ηγέτες που έχουν δημιουργήσει και επηρεάσει εκατοντάδες συμβούλους και στελέχη στις εταιρίες τους και μπορούν να λάβουν τη διάκριση αυτή, μία μόνο φορά στην καριέρα τους.

Ενδεικτικά αναφέρω κάποιους από τους ζωντανούς θρύλους που έχουν λάβει τη διάκριση του Hall of Fame: Phil Richards, Quincy Crawford, Harry Hoopis, Mark Rooney. Όλοι όσοι βρισκόμαστε μέσα στην αίθουσα αισθανόμαστε απέραντο σεβασμό αλλά και δέος όταν κάθε χρόνο παρακολουθούμε τη βράβευση του Hall of Fame.

Παρατηρείται ότι συμμετοχή στις δραστηριότητες της GAMA έχει μια μικρή ομάδα εταιρειών, κατά βάση μεγάλων ή/και πολυεθνικών. Κατά πόσο η GΑΜΑ αφορά τους μάνατζερ μικρότερων εταιρειών;

Καταρχάς επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι ως μέλη της GAMA εγγράφονται αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα (managers), και όχι εταιρίες, ανεξαρτήτως αν είναι συνδεδεμένοι σε μια εταιρία ή αν ανήκουν στα ελεύθερα δίκτυα.

Οι εταιρίες συμμετέχουν μόνο ως χορηγοί στο συνέδριο LAMP και ως χορηγοί στο GAMA Foundation, το οποίο εξυπηρετεί σκοπούς έρευνας και δημιουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων.  Φυσικά και είναι προς τιμήν των εταιριών που υποστηρίζουν με κίνητρα τους συνεργάτες τους για να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους οργανισμούς όπως είναι η GAMA και το MDRT, οι οποίοι στην βασική τους φιλοσοφία πρεσβεύουν ότι  δεν χτίζεις μια εταιρία, αλλά χτίζεις τους ανθρώπους που θα χτίσουν την εταιρία.

Από την άλλη ως ηγέτης και επικεφαλής ενός δικτύου πωλήσεων, έχω υποχρέωση να εξελίσσομαι συνεχώς με απώτερο σκοπό να γίνω ο καλύτερος που μπορώ. Ανεξάρτητα με το  αν ανήκω σε μια μεγάλη, μικρή, ελληνική ή πολυεθνική εταιρία,  εάν θέλω να γίνω το παράδειγμα σε εκείνους που ηγούμαι, η GAMA μπορεί αναμφίβολα να μου προσφέρει όλη τη τεχνογνωσία.

Ποια είναι τα σχέδια της Gama Hellas για το μέλλον;

Καταρχάς, αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε πυρετωδώς την καθιερωμένη πλέον ετήσια ημερίδα του GAMA Hellas, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου με τίτλο “Lead your team to success”, φυσικά με την υποστήριξη και συνεργασία του ΠΣΣΑΣ. Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας θα είναι ο Hall of Fame της GAMA International για το 2014, κ. Mark Rooney, ο οποίος θα μοιραστεί μαζί μας πολύτιμες πρακτικές για τη δουλειά μας. Επίσης, την ημερίδα θα τιμήσει για πρώτη φορά με την παρουσία της, η CEO της GAMA, κα Bonnie Godsman η οποία επίσης θα είναι ομιλήτρια.

Ευρύτερα, κύριο μέλημα του παραρτήματος αυτή τη περίοδο είναι πρώτα από όλα η εδραίωσή του, με σύνδεση περισσότερων μελών από την Ελλάδα. Ένας από τους επόμενους στόχους του παραρτήματος είναι η διοργάνωση περισσότερων εκπαιδευτικών ημερίδων κατά τη διάρκεια του έτους, ώστε τα μέλη να έρχονται συχνότερα σε επαφή και να μοιράζονται γνώσεις και πρακτικές.

Στα πλαίσια της ανάπτυξης του παραρτήματος, η Κύπρος έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να συνδεθεί με το ελληνικό παράρτημα και βρίσκεται πολύ κοντά στο να εγγράψει νέα μέλη και να αποτελέσει έναν νέο πυρήνα ανάπτυξης. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις από το Board of Directors της GAMA International να αποτελέσει το GAMA Hellas τη σύνδεση για τη δημιουργία και άλλων ευρωπαϊκών παραρτημάτων.

Τέλος, επειδή κάθε μεγάλο σχέδιο που θέλεις να υλοποιήσεις πρέπει πρώτα από όλα να το ονειρευτείς, δε σας κρύβω ότι ένα όνειρό μας είναι, γιατί όχι, η διοργάνωση του 1ου Πανευρωπαϊκού LAMP, εφόσον φυσικά συνδεθούν μέλη και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Είστε μέλος της GAMA περισσότερο από 10 χρόνια. Τι σας έχει διδάξει εσάς προσωπικά;

Θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες για το τι με έχει διδάξει η GAMA τα τελευταία 11 χρόνια και πώς με έχει επηρεάσει ως επαγγελματία αλλά και ως άνθρωπο γενικότερα. Αν θα έπρεπε να σταθώ σε 3 σημεία, πρώτα από όλα θα έλεγα ότι με δίδαξε έμπρακτα την έννοια του να μοιράζεσαι.

Βασική αξία που ενστερνίζονται όλα τα μέλη  είναι να μοιράζονται ιδέες και πρακτικές που εφάρμοσαν και δούλεψαν, αλλά και αυτές που δεν δούλεψαν, με τους συναδέλφους τους. Στο περιβάλλον της GAMA, μαθαίνουμε κάθε χρόνο πράγματα από τους γίγαντες της προηγούμενης γενιάς και εμείς με τη σειρά μας θεωρούμε καθήκον μας να μάθουμε στη νέα γενιά όσα περισσότερα μπορούμε. Ως επικεφαλής δικτύων, είναι υποχρέωσή μας να ανοίξουμε τις πόρτες της γνώσης και να δώσουμε πρόσβαση στη νέα γενιά. Δεν υπάρχει ιδανικότερος τρόπος προόδου από την προθυμία όλων να μοιράζονται τα «μυστικά» της δουλειάς τους.

Ένα δεύτερο σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ είναι, ότι όλα αυτά τα χρόνια, γνώρισα αρκετούς από τους κορυφαίους ηγέτες του κλάδου μας, οι οποίοι μου πρόσφεραν έμπνευση, πολύτιμες συμβουλές και καθοδήγηση. Είμαι ευγνώμων προς όλους τους και μακάρι να τους είχα γνωρίσει από την αρχή της καριέρας μου, ώστε να είχαν επηρεάσει και τα 30 χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας.

Η τρίτη και σημαντικότερη έννοια που μου δίδαξε η GAMA είναι αυτή του leadership. Ο Ed Deutschlander έδωσε έναν πολύ απλό αλλά ταυτόχρονα και πολύ μεστό ορισμό για την ηγεσία. Ηγεσία, είπε, είναι να παίρνεις κάποιον και να τον φτάνεις σε ένα σημείο που από μόνος του δεν θα είχε καταφέρει να φτάσει.

Δεν είμαστε απλά managers, είμαστε ηγέτες. Καθημερινά δημιουργούμε, αναπτύσσουμε και βοηθάμε επαγγελματίες να χτίσουν σταδιοδρομίες, αλλάζοντας τις ζωές των πελατών τους για πάντα. Όλοι εμείς δίνουμε στον κόσμο το μεγαλύτερο δώρο.  Οι υπηρεσίες μας είναι αθόρυβες και ειλικρινείς. Όλα ξεκινούν από εμάς. Η μεγάλη πλειονότητα των προϊόντων που παράγονται στον κλάδο μας, πωλούνται από  συμβούλους και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των συμβούλων, στρατολογούνται, εκπαιδεύονται και γίνονται παραγωγικοί από εμάς.

Εμείς τους ενεργοποιούμε για να πάνε πιο μπροστά από ότι σκέφτονται. Εμείς τους λέμε «Ναι, μπορείς» όταν αυτοί νομίζουν ότι έχουν φτάσει το όριό τους και δεν μπορούν να πάνε πιο μακριά. Εμείς τους δείχνουμε το δρόμο προς την οικονομική ευημερία και ανάπτυξη. Η Ηγεσία είναι ένα υπέροχο ταξίδι προσωπικής ανάπτυξης και εξέλιξης αλλά και προσφοράς!

Ο Quincy Crawford μας είπε πέρυσι ότι οι ηγέτες πρέπει να δημιουργούν ηγέτες καθώς και ασφαλιστές υψηλής δυναμικής. Κοιτώντας πίσω στην δική σας πορεία, βλέπουμε ότι από το δικό σας agency δημιουργήθηκαν 4 νέα καταστήματα τα οποία αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστούν στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για αυτή την ανάπτυξη;

Όπως σας ανέφερα, η GAMA μου δίδαξε με τον καλύτερο τρόπο την σημαντικότητα του να ηγούμαι και να  μοιράζομαι. Το να δημιουργηθούν 4 νέα καταστήματα από το δικό μου Agency δεν αποτέλεσε για μένα αυτοσκοπό αλλά περισσότερο τη φυσική εξέλιξη της εφαρμογής όσων διδάχτηκα.

Έμαθα να μοιράζομαι με τους ανθρώπους μου το απόσταγμα όσων μου δίδαξε η επαγγελματική μου πορεία και με πραγματικό ενδιαφέρον και πάθος να χτίζω τους επόμενους leaders που θα κάνουν και εκείνοι το ίδιο με τους δικούς τους ανθρώπους. Εδώ έρχεται η έννοια του legacy – της κληρονομιάς – που θεωρώ ότι  έχει βαρύνουσα σημασία. Στην Αμερική έμαθα ότι έναν ηγέτη τον κρίνεις όχι από τα επιτεύγματα του αλλά από τα επιτεύγματα  των ανθρώπων που έχει επηρεάσει.

Κάνουμε ένα ευγενές επάγγελμα το οποίο έχει μεγάλη διαδρομή. Σε αυτή τη διαδρομή, αυτό που έχει σημασία δεν είναι ό,τι αποκτήσαμε αλλά ό,τι οικοδομήσαμε. Όχι το τι πήραμε, αλλά το τι δώσαμε. Σημασία δεν έχουν οι επιτυχίες μας και οι ικανότητες μας, αλλά ο χαρακτήρας μας και η προσφορά μας. Όχι το τι μάθαμε, αλλά το τι διδάξαμε. Αυτό που θα μετρήσει θα είναι η ακεραιότητα και η αγάπη μας για το θεσμό, που θα παρακινήσουν και θα εμπνεύσουν άλλους να ακολουθήσουν με πάθος το δικό μας παράδειγμα. Εν τέλει, αυτό που θα μετρήσει θα είναι πόσοι, ποιοι και για πόσο καιρό θα μας θυμούνται.

Όλοι μας, ασφαλιστές και managers,  που καθημερινά μιλάμε σε πλήθος κόσμου για τη δουλειά μας, μένοντας σε αυτή τη δουλειά και υπηρετώντας με πίστη το θεσμό, μπορούμε να αφήσουμε μια κληρονομιά που θα έχει αντίκτυπο στις ζωές των άλλων. Αυτή είναι και η πεμπτουσία της δουλειάς μας.

Κεντρική φωτό: Το Board της Gama Hellas. Απο αριστερά, Θανάσης Κατσιγιάννης, Ιωάννης Τοζακίδης, Κλέαρχος Πεφάνιος, Εβίτα Λαμπαδιάρη, Γιάννης Νίνος, Δημήτρης Γαβαλάκης

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *