Skip to content

Κόρινθος: Προτίμηση στα μικρής διάρκειας συμβόλαια – Αναμένονται “λουκέτα”

Ναός Απόλλωνα, Αρχαία Κόρινθος
Ναός Απόλλωνα, Αρχαία Κόρινθος

της Βάσως Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr

Τα μικρής διάρκειας ασφαλιστικά προγράμματα συντηρούν – πλην βέβαια με πολύ “τρέξιμο” – την αγορά της Κορινθίας, όπου το φαινόμενο των “μαύρων κωδικών” γνωρίζει όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της περιφέρειας έξαρση και οι νέες ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις, που φέρνει το 2017, προοιωνίζονται πρόσθετη έντασή του αλλά και λουκέτα.

Η αποβιομηχάνιση των τελευταίων ετών στη ΒΙΠΕ Κορίνθου και η “ελεύθερη πτώση” των ελεύθερων επαγγελματιών-λουκέτα των εμπορικών καταστημάτων, παράλληλα, σίγουρα δεν βοηθούν στη δημιουργία σοβαρών προσδοκιών ανάκαμψης.

Δυστοκία και γενικότερη κρίση στην ασφαλιστική αγορά διαπιστώνει ο υπεύθυνος του υποκαταστήματος της “Εθνικής Ασφαλιστικής”, κ.Γιώργος Καραμήτσος, με την Εθνική να δίνει έμφαση και να αποκομίζει καρπούς και άνοδο από τον κλάδο Ζωής και Υγείας, χάρη στα ετησίως ανανεούμενα προγράμματα, με παράλληλη σταθερότητα στους κλάδους αυτοκινήτου και πυρός. Ενώ οι πελάτες εξακολουθούν να είναι ασφαλισμένοι, εξάλλου, όπως μας επισημαίνει, αφαιρούν κινδύνους για να μειώσουν το ασφάλιστρο.

Ο ίδιος θεωρεί αναγκαία τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να δουλέψουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σοβαρό πλήγμα, που επέφερε για την τοπική οινοποιία της Νεμέας η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί-ιδιαίτερα στις μικρότερες οινοποιητικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, επικρίνει το υπουργείο Οικονομικών για την εξαίρεση των ασφαλίστρων από το “αφορολόγητο”, μέσω καρτών. “Κανονικά θα έπρεπε, αφού εμείς ασκούμε αυτό το επάγγελμα και βοηθάμε ως τρίτος πυλώνας την Υγεία, να δοθεί μέσω του αφορολογήτου κίνητρο στον πολίτη να ασφαλιστεί στον κλάδο Υγείας. Έτσι, θα εισπράξει και φόρους το κράτος”, σημειώνει σχετικά.

Εάν εφαρμοστεί στην πράξη η συζητούμενη θεσμοθέτηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ως προϋπόθεση για την ανανέωση των αδειών των ασφαλιστικών συμβούλων, προβλέπει ότι πάνω από τα μισά ασφαλιστικά πρακτορεία θα κλείσουν.

Στο μεταξύ, το φαινόμενο των “μαύρων κωδικών” – όπως σημειώνει – κυρίως από μεγάλα μπροκεράδικα των Αθηνών, γνωρίζει έξαρση στην περιοχή.

Να προβαίνουν σε καλύτερη ενημέρωση του κλάδου σχετικά με τους ελέγχους που κάνουν καλεί τις εποπτικές αρχές, από την πλευρά της η κα.Αγγελική Σωτηροπούλου, υπεύθυνη του ασφαλιστικού πρακτορείου “Sotirson”:

Η γέφυρα στον ισθμό Κορίνθου
Η γέφυρα στον ισθμό Κορίνθου

“Καλό θα ήταν να ενημερώνουν τα μέσα ενημέρωσης του κλάδου μας για τους ελέγχους που κάνουν για κάθε ασφαλιστική, δηλαδή ας πούμε κάθε δύο-τρεις μήνες να βγάζουν ανακοινώσεις ότι αυτές οι ασφαλιστικές είναι εντάξει, έχουν αυτά τα έσοδα, είναι καλά”, σημειώνει σχετικά. Κατά την ίδια οι εποπτικές αρχές, επίσης, “πρέπει να κάνουν κάτι και με τις ΕΠΥ. Και τις ελληνικές εταιρείες ενοχλούν όταν είναι πολύ χαμηλά το ασφάλιστρο και κάνουν κακό στην εικόνα του κλάδου, όταν λοιπόν κάποια ΕΠΥ δεν πληρώνει, ο κόσμος νομίζει ότι όλο βρισκόμαστε στο ίδιο καζάνι, ενώ πλέον από αυτόν τον μήνα οι επιβαρύνσεις του ΟΑΕΕ είναι υπερβολικά υψηλές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και πιο πριν ήταν φυσιολογικές, και χωρίς ουσιαστική ανταποδοτικότητα.

Το 2016 σύμφωνα με την κα.Σωτηροπούλου, συνέτεινε στη διαπίστωση ότι “κάποιος ασφαλιστής δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο στο αυτοκίνητο, πρέπει να επεκταθεί και στους άλλους κλάδους”. Πολλές οικογένειες αυτό που κόβουν πρώτο είναι η ασφάλεια, όχι τόσο το νοσοκομειακό, όσο το αυτοκίνητο – το 2016 καταγράφηκαν στην τοπική αγορά αρκετές ακυρώσεις και η χρονιά έκλεισε με “βροχή” κατάθεσης πινακίδων αυτοκινήτων.

Από τις βασικές διαπιστώσεις του 2016,  είναι ότι ο πελάτης σήμερα είναι πλέον αρκετά ενημερωμένος και περιμένει σε συγκεκριμένους χρόνους και το συμβόλαιο και την αποζημίωσή του.

Ο κλάδος του αυτοκινήτου το 2016, σύμφωνα με την Ασφαλιστική Σύμβουλο στο γραφείο της “Ιντερσαλόνικα” στην Κόρινθο, κα. Ιωάννα Τσακίρη, κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2015, χάρη στα μικρότερης διάρκειας προγράμματα – μέχρι και μηνιαία που έβγαλε η εταιρεία. Η τοπική ασφαλιστική αγορά κατά την ίδια στους λοιπούς κλάδους είναι “πεσμένη”, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου Υγείοας, όπου όπως σημειώνει “ότ,ι γίνεται, γίνεται με πολλά ραντεβού”. Υποχρεωτικοί κλάδοι κινήθηκαν επίσης στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Ελπιδοφόρο μήνυμα πάντως, όπως σημειώνει, όσον αφορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις Τράπεζες, είναι ότι “τώρα ο κόσμος έχει πλέον αντιληφθεί ότι υπάρχουν και πιο φθηνές ασφάλειες, ότι οι Τράπεζες πουλάνε πιο ακριβά και ασφαλίζονται και σε άλλες εταιρείες”.

Τα μικρότερης διάρκειας συμβόλαια, όπως μας επισημάνθηκε και από άλλο συνομιλητή μας, δείχνουν να βολεύουν τον κόσμο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *