Skip to content

Μητρώο Ασφαλιστών: πήρε χρόνια να υλοποιηθεί, αλλά θα αλλάξει το πρόσωπο της αγοράς

Ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες η έναρξη του Ενιαίου Μητρώου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, έργο που υλοποιήθηκε από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, όπως άλλωστε προβλέπει η Νομοθεσία. Προηγήθηκαν σημαντικές και πολλών ετών προσπάθειες της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν τον τελευταίο χρόνο η συνεισφορά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και του Προέδρου της, και φυσικά και η στήριξη που προσέφερε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Αξίζει να πούμε δύο λόγια για την ιστορία αυτής της προσπάθειας, αναδεικνύοντας τόσο τις θετικές πρωτοβουλίες, όσο και τις δυσλειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης. Σημαντικό είναι εξάλλου να τεθούν στην πραγματική τους βάση και οι ευκαιρίες που προσφέρει η δημιουργία του αλλά και η μετεξέλιξή τους, με βάση την ενσωμάτωση της νέας Οδηγίας για τη Διαμεσολάβηση.
Η ανάγκη για διαφάνεια και ανάδειξη του ρόλου του Επαγγελματία Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή είναι ένα χρόνιο αίτημα των Σωματείων που δικαίως απαιτούν και σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Μάλιστα την απαίτηση για τη δημιουργία του Μητρώου την προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμα 190/2006 που ενσωμάτωσε την Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2002. Ωστόσο αυτό μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει πραγματικότητα από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων: Έλλειψη της δικής της πρωτοβουλίας, έλλειψη εποπτείας από το υπεύθυνο Υπουργείο, αλλά και πολλά πραγματικά προβλήματα στη δομή και οργάνωση των επιμελητηρίων σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο μηχανογράφησης και μητρώου.
Από το 2012 έως το 2013 ένα από τα πρώτα πράγματα που προώθησε η ΕΑΔΕ με την ίδρυσή της ως κοινή σύμπραξη των σωματείων Διαμεσολάβησης ήταν η πίεση προς τους φορείς όχι μόνο για τη δημιουργία του Μητρώου, αλλά και για την ενημέρωση του καταναλωτή για τη δυνατότητά του να ελέγχει τα στοιχεία του ανθρώπου, ο οποίος βρίσκεται μπροστά του και του προτείνει μία ασφαλιστική σύμβαση.
Σε αυτό το πλαίσιο τότε είχαν διοργανωθεί συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή Γιώργο Στεργίου (της προηγούμενης κυβέρνησης), και με τους τότε Προέδρους των Σωματείου και μέλη της ΕΑΔΕ. Μετά από ένα χρόνο και ενώ οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει, επήλθε η πολιτική αλλαγή, η οποία πήγε τα πράγματα ενάμιση χρόνο πίσω, μιας και η σημερινή Κυβέρνηση είχε άλλες προτεραιότητες.
Το 2016 επαναφέρθηκε το θέμα από τους εμπλεκόμενους φορείς με αποκορύφωμα τη συνάντηση τον Οκτώβριο του 2016 των εκπροσώπων της ΕΑΔΕ με τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή, κύριο Παπαδεράκη. Σε εκείνη τη συνάντηση ο κύριος Παπαδεράκης ανέλαβε τη δέσμευση να εποπτεύσει το Υπουργείο την υλοποίηση του έργου και πάνω από όλα να ενημερώσει τον καταναλωτή αφού ολοκληρωθεί, ώστε να είναι σε θέση να αναζητά επαγγελματία πιστοποιημένο διαμεσολαβητή κατά την αγορά της ασφαλιστικής σύμβασης.
Η υλοποίηση ωστόσο ήταν αργή και ο νέος Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, Δημήτρης Μαζαράκης, στην πρώτη επαφή που είχε με τα σωματεία της Διαμεσολάβησης από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε και θέτοντας από κοινού τους στόχους των δράσεων, ανέλαβε την πρωτοβουλία να πιέσει όσο μπορεί για την άμεση υλοποίηση, τόσο του Μητρώου όσο και της επικοινωνίας μετέπειτα για την ενημέρωση του καταναλωτή.
Έτσι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών πίεσε την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και από την άλλη μεριά, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και ο Πρόεδρός του, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πίεσαν με την σειρά τους, με αποτέλεσμα οι ρυθμοί να επιταχυνθούν.
Το τελευταίο τρίμηνο δημιουργήθηκε μια επιτροπή επίβλεψης της υλοποίησης του έργου, στην οποία συμμετείχε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, η ΕΑΔΕ αλλά και μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της ΔΕΙΑ για την ενσωμάτωση της νέας Οδηγίας στην οποία επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι της Διαμεσολάβησης.

Σκοπός ήταν η σημερινή υλοποίηση να έχει τις ορθές βάσεις, ώστε όταν τεθεί σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία, δηλαδή η ενσωμάτωση της IDD, να μπορεί το Μητρώο να εμπλουτιστεί και με περισσότερα στοιχεία, όπως αυτά θα απαιτούνται.
Στο τέλος του χρόνου το Μητρώο υλοποιήθηκε σε πολύ μεγάλο ποσοστό αν και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ακόμα τεχνικά προβλήματα, τα οποία αφορούν τη δυνατότητα σύνδεσης των στοιχείων όλων των Επιμελητηρίων, αλλά και διαφόρων κανόνων και χαρακτηριστικών του ΓΕΜΗ που δυσχεραίνουν την προσπάθεια. Επειδή το ενδεχομένο παραλείψεων ή λαθών δεν μπορούσε να αποκλεισθεί, αποφασίστηκε να δημοσιοποιηθεί το Μητρώο κυρίως εντός αγοράς, σε πρώτο βαθμό, έτσι ώστε οι ίδιοι οι Διαμεσολαβητές να ενημερώσουν άμεσα για τυχόν δυσελειτουργίες και αστοχίες οι οποίες κατόπιν να καλυφθούν άμεσα, εντός και του τρέχοντος μηνός.
Το επόμενο βήμα θα είναι οι καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού, από όλους τους φορείς, αλλά και ειδική προσπάθεια από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να ενημερωθούν οι πολίτες για το πως θα μπορούν να ” τσεκάρουν”, ότι ο άνθρωπος, ο οποίος τους προτείνει μια ασφαλιστική σύμβαση, είναι επαγγελματίας και πιστοποιημένος. Οι εν λόγω κινήσεις πρόκειται να αναβαθμίσουν την αξιοπιστία της βιομηχανίας.
Πρόθεση, απ’ ότι μαθαίνουμε και στα πλαίσια της επόμενης νομοθετικής ρύθμισης, είναι στο συγκεκριμένο μητρώο ο καταναλωτής να μπορεί να ελέγχει την πιστοποίηση όλων όσων διανέμουν ασφαλιστήρια συμβόλαια, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων τραπεζικών ιδρυμάτων.
Ήταν και είναι, πάγια θέση των ανθρώπων της αγοράς να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν δράσεις που θα καταπολεμούν την διανομή συμβολαίων απο μη πιστοποιημένους υπαλλήλους. Η καλύτερη δράση για αυτό δεν είναι άλλη, από τον ενημερωμένο καταναλωτή που έχει όλα τα εργαλεία ελέγχου.
Για αυτό ο επαγγελματίας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής θα πρέπει πάντα, να δηλώνει τα επίσημα στοιχεία του Μητρώου του κατά την επαφή του με τον καταναλωτή. Άλλωστε, αυτό είναι νομική του υποχρέωση και έτσι εκπαιδεύει και αυτός με τη σειρά του τον πελάτη, να αναμένει το ίδιο από κάθε επαγγελματία που έρχεται σε επαφή μαζί του.

Η καθιέρωση του Μητρώου αποτελεί ένα ακόμα βήμα για τη βελτίωση της αξιοπιστίας της αγοράς, που τόσο πολύ το έχει ανάγκη.

2 Comments

  1. Avatar

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ….

    ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ???
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..

  2. Avatar

    Πολύ καλό το κείμενο, αναφορά στην όλη ιστορία για τη δημιουργία Μητρώου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών. Ωστόσο, εγώ, στο τέλος του τίτλου θα έθετα ένα ερωτηματικό. Δηλαδή.
    “Μητρώο Ασφαλιστών: πήρε χρόνια να υλοποιηθεί, αλλά θα αλλάξει το πρόσωπο της αγοράς?”


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *