Skip to content

Πώς οι κορυφαίοι ηγέτες του κλάδου περνούν το χρόνο τους

Oι κορυφαίοι ηγέτες του κλάδου έχουν υψηλή επίγνωση ενός πόρου που είναι απόλυτα ανελαστικός: Ο χρόνος.

Η ανάθεση χρόνου και πόρων είναι περίπλοκη υπόθεση για όλους όσους εργάζονται στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ειδικά σε ηγετικές θέσεις. Οι ηγέτες του κλάδου δραστηριοποιούνται άλλωστε σε ένα υβριδικό περιβάλλον. Δεν είναι ούτε εταιρικό, ούτε αμιγώς επιχειρηματικό. Συνεπώς, όσοι τα καταφέρνουν καλά, παρέχουν στον εαυτό τους, στις ομάδες και στις εταιρείες τους, ένα πλεονέκτημα.

bigstock-leadership-concept-with-sphere-14693165-1Η ομάδα Chartered Leadership Fellow (CLF) του American College of Financial Services* διεξάγει έρευνες πάνω στους επιτυχημένους ηγέτες εδώ και χρόνια, πραγματοποιώντας εκατοντάδες επίσημες και ανεπίσημες συνεντεύξεις. Το βασικό ερώτημα που πάντα προσπαθεί να απαντήσει είναι το εξής: «Τι κάνουν οι πιο επιτυχημένοι ηγέτες που δεν το κάνουν οι άλλοι;»

Η απάντηση είναι: δημιουργούν σαφήνεια οράματος, στόχων και αξιών, μειώνουν τις οργανωτικές τριβές και αντιμετωπίζουν γρήγορα προβλήματα που αφορούν το προσωπικό.

Σαφήνεια οράματος, στόχων και αξιών

Η πρώτη διαφορά μεταξύ ενός μέσου και ενός κορυφαίου ηγέτη είναι ότι ο πρώτος έχει πολύ περισσότερη σαφήνεια οράματος, στόχων και αξιών. Εδώ ο όρος  σαφήνεια αναφέρεται στη λήψη αποφάσεων και κατεύθυνσης.

Στο γνωστό παραμύθι «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» υπάρχει μια συνομιλία ανάμεσα στην Αλίκη και τον “Γάτο του Τσεσάιρ” που αποδεικνύει περίτρανα του λόγου το αληθές:

Η Αλίκη ρωτάει το γάτο: «Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις, προς τα πού πρέπει να πάω τώρα;»

Ο γάτος απαντάει: «Αυτό εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από το πού θέλεις να πας».

Και η Αλίκη λέει: «Δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα πού —»

Ο γάτος, διακόπτοντας τότε την Αλίκη, λέει: «Τότε δεν έχει σημασία προς τα πού θα πας».

Το να γνωρίζουμε προς τα πού κατευθυνόμαστε είναι υψίστης σημασίας. Ωστόσο, σε σχετικές έρευνες, μόνο το τοπ 10%-20% των ηγετών δίνουν προτεραιότητα στη σαφήνεια οράματος και στόχων. Αυτοί όμως είναι 200% έως 300% περισσότερο συγκεντρωμένοι στον ορισμό και τη μετάδοση ενός σαφούς οράματος και στόχων. Οι πιο επιτυχημένοι ηγέτες προσπαθούν να μεταδίδουν το μήνυμά τους υπερβολικά, φτάνοντας σχεδόν στα άκρα.

Η σαφήνεια βοηθάει επίσης να τοποθετούνται όρια στα πεδία που δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Οι  κορυφαίοι ηγέτες δεν τσιγκουνεύονται στον χρόνο τους. Ωστόσο, είναι σφιχτοχέρηδες όσον αφορά τον χρόνο που αφιερώνουν σε συμβούλους και προσωπικό. Μπορεί να αφιερώσουν μία ολόκληρη ώρα για να αναπτύξουν μια διαπροσωπική σχέση ή να βοηθήσουν κάποιον που αντιμετωπίζει ένα δύσκολο προσωπικό ή επαγγελματικό πρόβλημα. Όμως, δεν είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν ούτε πέντε λεπτά σε κάποιον που έχει απορίες των οποίων οι απαντήσεις μπορούν να βρεθούν σε κάποιο έγγραφο ή στο εσωτερικό δίκτυο της εταιρείας.

great-leadersΟι αξίες, από την άλλη, μας βοηθούν να αποφασίζουμε πώς θα πραγματοποιήσουμε το όραμα και πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας. Παρέχουν κατεύθυνση όσον αφορά στο τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε.

Ενώ το όραμα και οι στόχοι περιγράφουν μια μελλοντική κατάσταση, οι αξίες πρέπει να υπάρχουν ήδη, ώστε να παρέχουν άμεση καθοδήγηση.

Μειώνοντας την οργανωτική τριβή

Η έλλειψη οργάνωσης δημιουργεί τριβές και οι τριβές οδηγούν στην άσκοπη απώλεια ενέργειας. Όσο μεγαλύτερη είναι η τριβή τόσο πιο πολλή ενέργεια χάνεται. Έχετε δει ποτέ μπόουλινγκ με βοηθήματα; Για να μην απογοητεύονται τα παιδιά, τοποθετούνται κουπαστές στο δάπεδο, οι οποίες εμποδίζουν τη μπάλα από το να πέφτει στο χαντάκι. Κάθε τόσο, βρίσκεται ένας ενήλικας που χρησιμοποιεί και αυτός τις κουπαστές, ενώ δεν πρέπει. Κανονικά, όταν η μπάλα του μπόοουλιγνκ κυλάει στην πίστα, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου τριβή ανάμεσα στην μπάλα και το δάπεδο. Η ταχύτητα της μπάλας καθώς συγκρούεται με τις κορύνες είναι σχεδόν τόσο μεγάλη όσο ήταν όταν η μπάλα έφυγε από το χέρι του παίκτη. Ωστόσο, όταν κάποιος πετάει την μπάλα στην πίστα και αυτή χτυπάει πάνω στα βοηθήματα, επιβραδύνεται αρκετά σε σχέση με την αρχική της ταχύτητα και χάνει μεγάλο μέρος της φόρας της.

Αυτό που επιβραδύνει τη μπάλα είναι η τριβή.

Όλοι μας γνωρίζουμε ανθρώπους που περνούν τη ζωή τους πέφτοντας από την μία κουπαστή στην άλλη. Περιορίζουν την επιτυχία τους, αφήνοντας πίσω τους μια έλλειψη αποδοτικότητας απ’ όπου κι αν περάσουν. Οι επιτυχημένοι ηγέτες έχουν επίγνωση των επιπτώσεων που δημιουργούν οι τριβές. Για αυτό κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε η ενέργεια που αφιερώνουν οι σύμβουλοί τους να οδηγεί σε αποτελέσματα και όχι στην απογοήτευση.

Ένας τρόπος που το πετυχαίνουν είναι αποσαφηνίζοντας τις προσδοκίες και εφαρμόζοντας την δικαιοσύνη.

Δεν είναι κακό να συμπεριφερόμαστε με διαφορετικό τρόπο σε κάποιους, εφόσον το όφελος που προσφέρουμε (π.χ. η παροχή επιπλέον πόρων) έχει να κάνει με τις προκαθορισμένες προσδοκίες. Δεν είναι όμως καλό να συμπεριφερόμαστε με διαφορετικό τρόπο σε κάποιους, με βάση τις τυχαίες επιταγές της ευνοιοκρατίας. Η ευνοιοκρατία δημιουργεί οργανωτικές τριβές. Συνήθως, τα πρόσωπα εκείνα που ικανοποιούν προκαθορισμένες προσδοκίες, αλλά δεν γίνονται αποδέκτες τόσο καλής συμπεριφοράς όσο τα ευνοούμενα πρόσωπα, προσθέτουν σημαντικές τριβές, σκορπίζοντας αισθήματα δυσαρέσκειας.

Όταν όλα λειτουργούν σωστά, οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται και ασχολούνται με τις εργασίες τους. Όταν ο βαθμός ικανοποίησης είναι χαμηλός, οι εργαζόμενοι αντικαθιστούν τον χρόνο εργασίας με χρόνο παραπόνων. Τα παράπονα, ειδικά όταν εξαπλώνεται, είναι μια μαύρη τρύπα για την παραγωγικότητα.

Επιλύοντας προσωπικά προβλήματα

Αντιμετωπίζοντας τα μη συνεργάσιμα πρόσωπα. Ένα συνηθισμένο ερώτημα στις έρευνες ηγεσίας είναι «Τι θα έκανες διαφορετικά, αν μπορούσες να γυρίσεις το χρόνο πίσω ;» Σχεδόν όλοι αναφέρουν ότι έπαιρναν τις αποφάσεις που γνώριζαν ότι ήταν σωστές, πολύ νωρίτερα. Ανέφεραν την τεράστια ποσότητα άμεσου και έμμεσου χρόνου που ξόδεψαν στην προσπάθειά τους να αποκλιμακώσουν την κατάσταση ή να εξυπηρετήσουν το μη συνεργάσιμο πρόσωπο. Οι κορυφαίοι ηγέτες γνωρίζουν ότι πρέπει να αντιμετωπίζουν μη συνεργάσιμα πρόσωπα το συντομότερο δυνατόν, ειδάλλως η κατάσταση συχνά επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα να χάνεται ακόμα περισσότερος πολύτιμος χρόνος και πόροι.

Οι εξαιρετικά επιτυχημένοι αρχηγοί διαφέρουν από τους μέσους συναδέλφους τους ή εκείνους με επιδόσεις κάτω του μέσου. Σκέφτονται διαφορετικά. Πράττουν διαφορετικά. Υπάρχουν διαφορές στην προσωπικότητά τους που αναμφισβήτητα τους βοηθούν να πετυχαίνουν. Ωστόσο, ακολουθώντας τις συμπεριφορές των καλύτερων, όλοι οι ηγέτες μπορούν να επιφέρουν εκπληκτική αύξηση στην απόδοση των ομάδων. Μεταξύ άλλων παραγόντων, η άριστη διαχείριση χρόνου και πόρων πηγάζει από τις συμπεριφορές των κορυφαίων, τις οποίες μπορεί να υιοθετήσει ο καθένας.

*Ο Gerry Herbison είναι Καθηγητής Διοίκησης και Διευθυντής του προγράμματος Chartered Leadership Fellow (CLF) του American College και ο Bryan Yackulic, MSM, CLF,  είναι υποδιευθυντής του προγράμματος Chartered Leadership Fellow (CLF) του American College. To άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο GAMA International Journal, September – October 2016

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *