Skip to content

Σεισμός της Kω: Ζημιές χιλιάδων ευρώ λόγω υπασφάλισης από τις Τράπεζες

 
Ζημιές χιλιάδων ευρώ έπαθαν επιχειρηματίες που εν αγνοία τους είχαν ασφαλίσει μόνο το κτήριο και όχι το περιεχόμενο ενώ τα περισσότερα κτήρια που επλήγησαν είναι κατασκευής προ 1960 και δεν καλύπτονται από σεισμό.
της Βάσως Βεγίρη

Τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής δυστυχώς δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό 6,6 ρίχτερ που χτύπησε την Κω.  Λόγος η κατάρρευση τοίχου σε πολύ παλιό κτήριο που λειτουργούσε ως μπαρ, το οποίο κατά παραδοχή της δημοτικής αρχής δεν είχε ποτέ ελεγχθεί από την πολεοδομία. Άλλα δύο άτομα είναι σοβαρά τραυματισμένοι  και δεκάδες άλλοι υπέστησαν ελαφρότερους τραυματισμούς.

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου και τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ ζημιές υπέστη και η αρχαία αγορά. Από παλίρροια και άμπωτη κινδύνευσαν σκάφη στο λιμάνι και σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού της Κω.

Ωστόσο το μέγεθος των ζημιών στις δομές του νησιού και ειδικά στις κατοικίες ήταν πολύ μικρό σε σύγκριση με το μέγεθος του σεισμού, χάρη στους αντισεισμικούς κανονισμούς δόμησης, και περιορίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην παλιά πόλη.

Το πρωί του Σαββάτου εμπειρογνώμονες από τουλάχιστον τρεις ασφαλιστικές εταιρείες (ΑΧΑ, ERGOGENERALI), όπως πληροφορήθηκε το Underwriter.gr, ήταν ήδη στο νησί για την καταγραφή-εκτίμηση των ζημιών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η εικόνα, που προκύπτει από τις συνομιλίες με τοπικούς ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές για τις πρώτες εκτιμήσεις της κατάστασης, είναι ιδιαίτερα «γλαφυρή» όσον αφορά την έλλειψη υψηλής ασφαλιστικής συνείδησης, αλλά και την υποασφάλιση επαγγελματικών ακινήτων έναντι σεισμών, κυρίως όταν αυτή γίνεται μέσω Τραπεζών:

 «Παρά το ότι τα ασφάλιστρα ειναι χαμηλά, εδώ υπάρχει μια νοοτροπία μη ασφάλισης των κτηρίων έναντι σεισμού», επισημαίνει ο ασφαλιστικός πράκτορας, κ.Νικόλαος Μαστρομιχάλης (πρακτορείο «Kos Insurance Services»). «Ούτε το 20% των ακινήτων δεν είναι ασφαλισμένα γενικώς και από αυτά που είναι ασφαλισμένα, μόνο το 30% ασφαλίζεται έναντι σεισμού. Μετά το σεισμό είχα κρούσεις από κάποιους που θορυβήθηκαν, για να κάνουν συμβόλαια για σεισμό. Όπως γνωρίζετε, όμως, σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει μια αναστολή της κάλυψης του σεισμού για ένα διάστημα, μέχρι να θεωρήσουν οι εταιρείες ότι η δραστηριότητα η μετασεισμική θα έχει ολοκληρωθεί, δηλαδή αυτοί που με ρώτησαν και που είχαν απλό συμβόλαιο, χωρίς σεισμό, δεν μπορούσαμε να προσθέσουμε τον σεισμό, ούτε βέβαια καινούριους πελάτες για σεισμό.

Απλά επειδή τα κτήρια αυτά που έπαθαν τη ζημιά είναι πριν το 1960 και μερικά και πολύ παλαιότερα, κατά 90% δεν είναι ασφαλισμένα για σεισμό. Επίσης, κάποια καταστήματα, που έχουν πάθει ζημιές από ράφια και γενικότερα ζημιές σε περιεχόμενο, της τάξης των 30-40-50 χιλιάδων ευρώ, επίσης δεν ήταν ασφαλισμένα και τα περισσότερα επειδή είναι με δάνεια έχουν το συμβόλαιο στην τράπεζα και είναι ασφαλισμένα για σεισμό μόνο για το κτήριο. Όπως ξέρετε, το συμβόλαιο που τους κάνουν οι Τράπεζες δεν αφορά το περιεχόμενο και δεν το ξέρουν οι άνθρωποι. Εγώ συγκεκριμένα μίλησα με δυο-τρεις περιπτώσεις και δεν τους είχαν πει από τις Τράπεζες ότι μπορείτε να βάλετε και το περιεχόμενο να το ασφαλίσετε.

Υπάρχει πρόβλημα δηλαδή γύρω από αυτό. Οι μεν που πάθανε ζημιές στο περιεχόμενο δεν καλύπτονται γιατί έχουν συμβόλαιο χωρίς το περιεχόμενο από τις Τράπεζες και οι άλλοι που έπεσαν τα κτήρια, είναι πριν το 1960 και δεν καλύπτονται από σεισμό. Εγώ λ.χ. έχω δίπλα ένα ελαιοχρωματιστήριο, ο οποίος έπαθε ζημιά γύρω στις 60.00 ευρώ με τα χρώματα, ο άνθρωπος έχει στην τράπεζα ασφαλισμένο το κτήριο και μου λέει πως δεν του είπαν ότι μπορεί να ασφαλίσει και το περιεχόμενο, του είπαν ότι για το δάνειο σου ασφαλίζουμε αυτό το κτήριο με αυτό το  συμβόλαιο κ.ο.κ.».

Για τις επιπτώσεις του σεισμού στις ξενοδοχειακές ανωδομές μας μιλά ο ασφαλιστικός πράκτορας, κ.Ελευθέριος Δρόσος, που συνεργάζεται με την Ergo. «Τα ξενοδοχεία είναι ασφαλισμένα. Οι ζημίες από ό,τι φαίνεται – γιατί έχουν έρθει ήδη οι πραγματογνώμονες από τις ασφαλιστικές εταιρείες – δεν είναι ανεπανόρθωτες, είναι επιδιορθώσιμες γενικά. Δεν έχουν υποστεί ζημιές οι σκελετοί, μιλάμε για το 80-90% των ξενοδοχείων. Καμία-δυό περιπτώσεις θα εμφανιστούν με ζημιές. Από καταστήματα, έχουν εμφανιστεί ζημιές σε μερικά μίνι μάρκετ και σε μερικές κάβες ποτών».

Γενικότερα, πάντως,  ο κ.Δρόσος εκτιμά ότι αυτοί που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό δεν ήταν ασφαλισμένοι. «Ήταν μια εμπειρία – τονίζει ο κ.Δρόσος – που δεν περιγράφεται. Στα νησιά συνήθως έχουμε σεισμική δραστηριότητα, αλλά αυτό που ζήσαμε τώρα ήταν απερίγραπτο. Εγώ μάλιστα χαριτολογώντας λέω πως ήταν λες και όλα τα σπίτια τα είχαν πιάσει τρεις-τέσσερις φορτωτές μεγάλοι και τα κουνούσαν όλοι μαζί, γιατι ο σεισμός δεν είναι μία μόνο κατεύθυνση από δεξιά προς τα αριστερά ή το ανάποδο ή από πάνω προς τα κάτω, αλλά όλα μαζί».

«Γενικά δεν υπήρχε μεγάλη έκταση ζημιών στα κτήρια και αυτά που έχουν ζημιές είναι κτήρια ιταλικά, πολύ παλιά, ακόμη και από την τουρκοκρατία, τα οποία είναι λογικό να πάθουν ζημιά και τα οποία δεν είναι ασφαλισμένα», μας επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Γιαννούρης από την Generali Hellas. Τα καταστήματα επίσης, σύμφωνα με τις περιπτώσεις που ο ίδιος γνωρίζει, δεν υπέστησαν ζημιές στα κτήρια, αλλά στο περιεχόμενο, ενώ υπάρχουν εσωτερικές ζημίες σε ένα ξενοδοχείο. Και ο κ.Γιανούρης μας μεταφέρει την εικόνα ότι ο κόσμος στο νησί γενικά δεν είναι ασφαλισμένος  έναντι σεισμού και ότι πολλοί επειδή ο σεισμός είναι σπάνιο γεγονός προτιμούν λ.χ. να κάνουν ασφάλιση για φωτιά.

«Η Κως αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ καλή κατάσταση, καταλήγει ο κ.Γιαννούρης. Έχουν ήδη μαζέψει τις ζημιές  για να φαίνεται καλή εικόνα και στον τουρίστα και από εκεί και πέρα υπάρχει ένα θέμα στο λιμάνι και τα μεγάλα καράβια προσεγγίζουν από την άλλη άκρη του νησιού, στην Κέφαλο και στο Μαστιχάρι-λύση βρέθηκε. Τα πράγματα είναι καλά για την καθημερινότητά μας και για τον τουρίστα είναι μια χαρά και πρέπει να περάσει αυτό το μήνυμα για να μη φοβάται ο κόσμος να έρθει. Είμαστε μια χαρά, η Κως είναι όμορφη, από τους σημαντικότερους προορισμούς Ελλάδας, με ωραίες παραλίες, αρχαιολογικά αξιοθέατα και έχει πολλούς λόγους για να έρθει κανείς».

Προ του χτυπήματος του Εγκέλαδου η τοπική ασφαλιστική αγορά της Κω σύμφωνα με τον κ.Γιαννούρη κατέγραφε ενδιαφέρον κυρίως για συμβόλαια Υγείας και μικρότερο ενδιαφέρον για συνταξιοδοτικά προγράμματα και φυσικά για τις υποχρεωτικές ασφαλίσεις των επιχειρήσεων που άπτονται άμεσα η έμμεσα του τουρισμού.

2 Comments

  1. Avatar

    Αυτό πάντως που δικαιολογούμε πάντοτε τον “καημένο άνθρωπο” που δεν γνώριζε ότι δεν ήταν ασφαλισμένο το περιεχόμενο του, με ξεπερνάει.
    Βαρέθηκα να ακούω δικαιολογίες τέτοιου είδους που γίνονται δεκτές.
    Δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν συμμερίζομαι τον…καημένο άνθρωπο, και μάλιστα επιχειρηματία, που δεν γνώριζε.
    ΦΤΑΝΕΙ έχουμε γίνει λαός ” καημένων ανθρώπων” κακομαθημένων, που δεν γνώριζαν ενώ ΟΦΕΙΛΑΝ να γνωρίζουν.
    Ας μάθει επιτέλους ο Έλληνας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του μπας και αλλάξει κάτι στον τόπο.
    Μην χαϊδεύετε αυτιά.

    • Avatar

      Πολύ σωστά , όταν τους ενημερώνεις από πρίν ότι κινδυνεύει να χαθεί ο κόπος μιας και δύο γενηών σε μερικά λεπτά της ώρας σε κυτάνε απαξιωτικά ότι πας μα τους φας 5-6 κατοστάρικα και όταν βλέπουν υους κόπους μιας ζωής να χάνονται ” δεν ήξεραν οι καημένοι”


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *