Skip to content

Τι Μεσίτης, τι Πράκτορας;

Αδιαφορία από τις Εταιρείες, αναποτελεσματικότητα από την Εποπτεία αλλά τουλάχιστον, αύξηση στην παραγωγή υγείας λόγω κατάρρευσης του ΕΣΥ, επισημαίνει στο Underwriter.gr ο Μεσίτης (στη θεωρία) και Πράκτορας (στην πράξη), από το Κιάτο Κορινθίας.

της Βάσως Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr

Το πόσοι επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου, ενώ έχουν εκδώσει άδειες μεσιτών, στην πράξη δουλεύουν ως πράκτορες πανελλαδικά είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα, με το εμπειρικό ρεπορτάζ να διαπιστώνει ότι ειδικά στην περιφέρεια, είναι πολύ δύσκολο να δραστηριοποιηθεί ένας επαγγελματίας ως ασφαλιστικός μεσίτης.

Η αποβιομηχάνιση τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο όμως και στην περιφέρεια, και οι συνεχείς συρρικνώσεις κάθε είδους εισοδημάτων του πληθυσμού, ελέω των μνημονιακών πολιτικών, ασφαλώς αποτελούν την κύρια αιτία.

Δεν είναι όμως η μοναδική. Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις του κ.Τάκη (Παναγιώτη) Σωτηρόπουλου, δημιουργού της PSK-Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι, στο Κιάτο Κορινθίας, που παρά το ότι διαθέτει άδεια μεσίτη, επισημαίνει ότι το γραφείο του δουλεύει ουσιαστικά ως πρακτορείο, “όπως και τα περισσότερα μεσιτικά γραφεία” και ότι “στην πράξη, είτε ασφαλιστής είσαι, είτε πράκτορας, είτε μεσίτης η αντιμετώπιση από τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι η ίδια. Το φυσιολογικό θα ήταν να υπάρχει μια διάκριση. Πέρα όμως από κάποιες λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν κάθε εταιρεία, στην ουσία και στην πράξη – και προμηθειακά και διαχειριστικά – είναι ακριβώς το ίδιο, δεν αλλάζει κάτι”.

Παράλληλα, διαπιστώνει χαλάρωση των εταιρειών στον τομέα της εκπαίδευσης και από εκεί και πέρα, όπως σημειώνει, “όταν και η ίδια η εταιρεία σου αρχίζει και λειτουργεί αθέμιτα εναντίον σου, με το ίντερνετ, είτε μέσω των τραπεζών, αρχίζει και χαλάει όλη η συνταγή. Πλέον έχει αρχίσει να χάνεται η εκτίμηση και η εμπιστοσύνη που υπήρχε ανάμεσα στον συνεργάτη και την εταιρεία”.

Όταν τον ρωτάμε, δε, για το αν είναι ευχαριστημένος αντίστοιχα από την αποτελεσματικότητα των εποπτικών αρχών του κλάδου, εκτιμά πως “αν το συνεχίσουν όπως το πάνε, είναι καθαρά και μόνο για να δυσκολεύουν το έργο μας. Εκεί που θα έπρεπε να λειτουργήσουν και να είναι κάθετες, όπως στο θέμα των τραπεζών, δεν λειτουργούν και δεν φαίνονται πουθενά. Έτσι ουσιαστικά λειτουργούν με το μέρος των τραπεζών”.

Με χαρτοφυλάκιο κλάδου Ζωής και Αυτοκινήτου, ο συνομιλητής μας αναφέρει ότι ο κλάδος Ζωής-ειδικά στο νοσοκομειακό κομμάτι, και στην δική του περιοχή-ακτίνα δράσης κινήθηκε ανοδικά το 2016 και φαίνεται πως θα συνεχίσει αυτήν την πορεία ανάκαμψης και το 2017, καθώς παρά τα όποια μειονεκτήματα μπορεί να έχουν σε σύγκριση με τα ισόβια προγράμματα, τα ετησίως ανανεούμενα προγράμματα έχουν χαμηλότερο κόστος, οπότε ο κόσμος μπορεί να ανταποκριθεί ευκολότερα.

Ο οποίος κόσμος πάντως, όπως διαπιστώνει ο ίδιος από τις καθημερινές συναλλαγές του, παρά το ότι δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον, αυτό οφείλεται στις ανάγκες που του προκύπτουν όσο περισσότερο αποδυναμώνεται το ΕΣΥ και όχι σε πραγματική αύξηση της ασφαλιστικής συνείδησης, όπως αποδεικνύεται από τον τομέα του αυτοκινήτου, όπου οι περισσότεροι συνεχίζουν να ψάχνουν για προγράμματα με κριτήριο επιλογής το πιο φτηνό πρόγραμμα.

Αντίστοιχα, όπως και στο σύνολο της περιφέρειας, και στην Κορινθία ο ασφαλιστικός κλάδος σύμφωνα με τον συνομιλητή μας οδεύει προς συρρίκνωση, με συγχωνεύσεις πρακτορείων ή/και αύξηση των μαύρων κωδικών και ο ίδιος εκφράζει προβληματισμό για το πώς οι συγχωνεύσεις αυτές μπορούν να αποδώσουν, καθώς αυτή η δουλειά – όπως επισημαίνει – είναι σε μεγάλο βαθμό προσωποκεντρική.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *