Skip to content

Ύδρα: Πτώση έως και 80% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου προβλέπουν οι αναλυτές

Μαντάτα από το… μέλλον είχαν την ευκαιρία να ακούσουν όσοι παρακολούθησαν την πρώτη μέρα του 18ου Συνεδρίου της Ύδρας χθες Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου. Τα σενάρια που παρουσιάστηκαν θύμιζαν ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως όσοι τα μετέφεραν ισχυρίζονται ότι είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικά. Ανατρεπτικές είναι οι αλλαγές που πρόκειται να φέρει η τεχνολογία στην ασφαλιστική βιομηχανία στο, καθόλου μακρινό, μέλλον. Οι διάφοροι κλάδοι, η διανομή, τα προϊόντα και οι διαδικασίες θα υποστούν ριζικές αλλαγές καθώς η ψηφιοποίηση, οι ηλεκτρονικές συσκευές, η συνδεσιμότητα, είναι παράγοντες που θα συνδυαστούν για να φέρουν τα πάνω κάτω στην ασφάλιση όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα.

Μόνο στον κλάδο αυτοκινήτου, τα οχήματα μπορεί να μην γίνουν αποκλειστικά αυτοκινούμενα, το σίγουρο όμως είναι ότι πολύ σύντομα θα συνδυάζουν την αυτόματη με την «ανθρώπινη» οδήγηση:  Ο οδηγός θα είναι σε θέση να επιλέγει μεταξύ των δύο, ανάλογα με το αν έχει κολλήσει στην κίνηση ή αν πηγαίνει βόλτα στην εξοχή. Ηλεκτρονικές συσκευές θα αποφασίζουν πριν από τον οδηγό για τον οδηγό (φρενάρισμα ή αλλαγή ταχύτητας λόγω συνθηκών) μειώνοντας αισθητά τα ατυχήματα και άρα τις αποζημιώσεις.

Κατά συνέπεια, η υποβοηθούμενη οδήγηση, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα ενσωματωθεί στα οχήματα ευρείας κυκλοφορίας (και όχι μόνο στα πολυτελή), υπολογίζεται, σύμφωνα με τον συνεργάτη της Munich Re που έκανε την παρουσίαση, ότι θα οδηγήσει σε μείωση ασφαλίστρων από 50%-80% σε διάστημα 15 – 20 ετών από σήμερα.

Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι ο κλάδος θα εξαφανιστεί, αλλά ότι θα πρέπει να ανακάμψει αναδιαμορφώνοντας ανάλογα τις υπηρεσίες και τα προϊόντα του. Αυτοκίνητα που παρκάρουν μόνα τους, που συνεννοούνται μεταξύ τους ποιο έχει προτεραιότητα και ειδοποιούν το σπίτι (!), για την ψυχολογική διάθεση του οδηγού καθώς επιστρέφει (για να παίζει την κατάλληλη μουσική όταν μπει μέσα), είναι μερικά μόνο από όσα άλλα ακούστηκαν και θα παρουσιαστούν αναλυτικότερα σε ξεχωριστές αναρτήσεις.

Στον άλλο μεγάλο ασφαλιστικό κλάδο, αυτόν της υγείας, επίσης οι άνθρωποι θα βασίζονται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία. Η ρομποτική προβλέπεται να κυριεύσει, από εγχειρήσεις που μέχρι τώρα απαγορεύονταν έως και επεμβάσεις ρουτίνας, ανεβάζοντας κατά πολύ τα ποσοστά επιτυχίας, εξασφαλίζοντας ταχεία και ανώδυνη ανάρρωση, εκτοξεύοντας όμως και τα κόστη για τους παρόχους αφού η απόκτηση και συντήρηση του εξοπλισμού θα κοστίζει χιλιάδες, έως και εκατομμύρια ευρώ.

Κανείς δεν ξέρει κατά πόσο, κατά συνέπεια, θα χρειαστεί να ανέβουν τα ασφάλιστρα  – επιπλέον, καλύτερη ιατρική περίθαλψη σημαίνει φυσικά και μείωση του ποσοστού θνησιμότητας. Περισσότεροι άνθρωποι θα γερνούν, για περισσότερα χρόνια, πολλοί δε από αυτούς ζώντας με χρόνιες παθήσεις που χρειάζονται συστηματική και ακριβή μέριμνα και παρακολούθηση. Γεγονός είναι ότι όπως και στον κλάδο αυτοκινήτων, θα μειωθεί και εδώ το ύψος και η συχνότητα των αποζημιώσεων. Ο χρόνος νοσηλείας υπολογίζεται ότι θα είναι μικρότερος κατά το 1/3 άγνωστο όμως παραμένει αν αυτό θα μπορέσει να αναπληρώσει την αύξηση του κόστους μιας και οι νέες επεμβάσεις υπολογίζεται ότι θα στοιχίζουν από 40% – 100% περισσότερο.

Δεδομένου του κόστους περίθαλψης και της αδυναμίας του κράτους να συνεισφέρει ουσιαστικά, η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας θα προϋποθέτει, σε μεγάλο βαθμό, την ιδιωτική ασφάλιση – τον λογαριασμό δηλαδή, θα πληρώνουν κατά κύριο λόγο οι ασφαλιστικές. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι μια και ακούει σε έναν όρο: διαχείριση κινδύνου. Η τεχνολογία εκτός από την θεραπεία, θα διευκολύνει και την πρόβλεψη – πρόληψη της υγείας: Φορητές, συνδεδεμένες διαγνωστικές συσκευές θα καταγράφουν τις δραστηριότητες και τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων. Θα παρέχουν έγκαιρη, άμεση, ακριβή πληροφόρηση για το τι γίνεται στο ανθρώπινο σώμα και άρα θα προσφέρουν απίστευτες ευκαιρίες έγκαιρης, κατάλληλης επέμβασης.

Σώζοντας βεβαίως ζωές και εξοικονομώντας στην ασφαλιστική βιομηχανία πολύτιμους πόρους προκειμένου να εξασφαλίσει τα δέοντα σε αυτούς που θα φτάσουν τελικά, να τα έχουν ανάγκη.

Στο Συνέδριο ακούστηκαν και άλλα.

Δυνητικά, η τεχνολογία θα μπορούσε να καταλάβει όλη την διαδικασία της ασφάλισης αναλαμβάνοντας την ανάλυση αναγκών, το underwriting και την πρόταση ασφάλισης, την τιμολόγηση έως και την έκδοση του ασφαλιστηρίου – με φτηνότερο, απλούστερο και ταχύτερο τρόπο. Ομοίως, μπορεί να αναλάβει και την φροντίδα σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας: να δώσει πληροφορίες για το κατάλληλο νοσοκομείο, ιατρικές συμβουλές μέσω τηλεματικής, να προτείνει φαρμακευτική αγωγή αλλά και να υπενθυμίζει στον ασφαλισμένο την ώρα της λήψης των φαρμάκων του…

Η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει την ασφάλιση ζωής και αυτοκινήτου, τα παραδοσιακά προϊόντα και διαδικασία ασφάλισης, ακόμη και την ίδια την ύπαρξη των εταιρειών και βεβαίως της διαμεσολάβησης.

Η ασφάλιση “peer to peer’’, δηλαδή online ασφάλιση απευθείας στον καταναλωτή, από εταιρείες εκτός εποπτικού πλαισίου και άρα από εταιρείες χωρίς υποχρεωτικά κεφάλαια, χωρίς διαμεσολάβηση, σε πολύ φτηνότερη τιμή, είναι ήδη γεγονός σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Αμερική, προκαλώντας έναν έξτρα πονοκέφαλο στους ασφαλιστές που ήδη καλούνται να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε ένα παγκοσμίως ρευστό κοινωνικο-οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον: ύφεση και συρρικνωμένα επιτόκια, πολιτικές αναταραχές (τρομοκρατία, προσφυγικό) ενδεχομένως απρόβλεπτες αλλαγές ηγεσίας σε κορυφαίο επίπεδο (επικείμενες εκλογές σε ΗΠΑ και Ευρώπη).

Το 18ο Συνέδριο της Ύδρας ολοκληρώνεται σήμερα – και περιείχε απ’ όλα: ειδήσεις, εκτιμήσεις, ανταλλαγή απόψεων και βεβαίως κοκτέηλ πάρτυ και εκδηλώσεις για όλα τα γούστα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *