Skip to content

Άνοδος στα χρόνια της μεγάλης κρίσης: αύξηση 20% προβλέπει φέτος η Interlife

INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.: Βάζει πλώρη για νέες κατακτήσεις

της Βάσως Βεγίρη*

Πλώρη για νέες κατακτήσεις βάζει για το 2016 – και σε απώτερη φάση για το 2020 – η INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α., με οδηγό τις αρχές και πρακτικές που την οδήγησαν σε άνοδο στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, και ειδικότερα την τελευταία πενταετία 2011-2015. Για το 2016, θεωρεί εφικτό τον στόχο για αύξηση  της τάξης του 20% και άνω στα έσοδα. Σημειώνει μάλιστα πως ο στόχος αυτός θα είχε επιτευχθεί από το 2015, αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών πέρυσι το καλοκαίρι. Σε ορίζοντα 2020 προσβλέπει σε αύξηση του ενεργητικού της στα 250 εκατ.ευρώ, των επενδύσεων στα 230 εκατ.ευρώ και των ιδίων κεφαλαίων της στα  90 εκατ.ευρώ και άνω. Πρόκειται για καμπύλες που ξεκινούν από το 2002, δηλαδή  για καμπύλες 14 ετών που προβάλλονται στην επόμενη πενταετία.

130 INTERLIFE 2016aΟι αριθμοί, που ανακοινώθηκαν στην πρόσφατη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας (κεντρικό στιγμιότυπο), είναι ενδεικτικοί, όμως δεν αποτελούν τίποτε άλλο από το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας ομαδικής, με βάση το Solvency II, τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και την πρότυπη εταιρική διακυβέρνηση, πριν ακόμη όλα αυτά εφαρμοστούν επισήμως στη χώρα μας. Με βάση, επίσης, την ακλόνητη πίστη της εταιρείας στο ρόλο του Διαμεσολαβητή. Ο Διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών Αθανάσιος Πρόιος, σταχυολογεί τις βασικές αρχές και “κανόνες” που της επιτρέπoυν να αισιοδοξεί για φέτος αλλά και σε ορίζοντα 2020:

[threecol_one]

  • Δεδουλευμένα Ασφάλιστρα 50,751 εκατ.ευρώ (έναντι 44,99 εκατ. το 2014)
  • Ίδια Κεφάλαια 47,853 εκατ.ευρώ (έναντι 43,2 εκατ. το 2014)
  • Επενδύσεις  129,998 εκατ. ευρώ (+ 20,56%)
  • Κέρδη Προ Φόρων 7,315 εκατ. ευρώ

[/threecol_one] [threecol_two_last]

“Ξεκινήσαμε από το 2009 ακόμη μια πολύ σοβαρή προσπάθεια όσον αφορά την Οδηγία Solvency και τη θωράκιση της εταιρείας. Θεωρούμε ότι το νέο αυτό πλαίσιο, που έρχεται από την Ε.Ε., είναι ένα πολύ καλό επιχειρηματικό πλαίσιο, που βοηθά τις εταιρείες να γίνουν υγιείς και να πετυχαίνουν τους στόχους τους, και το καλλιεργήσαμε.  Όσο καλύτερα ξέρεις το παιδί σου, τόσο καλύτερα συνενοείσαι μαζί του και τόσο πιο πολλά πράγματα πετυχαίνεις.”

[/threecol_two_last]

“Αυτό που μας έδωσε ώθηση είναι τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, που ξεκινήσαμε να τα επεξεργαζόμαστε από το 2006  και τα εφαρμόσαμε το 2010 με έτος βάσης το 2009. Αυτό μας έδωσε μια διαφορετική, μια πραγματική εικόνα για την εταιρεία. Γιατί άλλο είναι να λες ότι έχω ακίνητα, τα οποία τα αγόρασα λ.χ. 25 εκατ. ευρώ  και κάνουν 25 εκατ. ευρώ και  όταν φτάνεις στο δια ταύτα να διαπιστώνεις ότι δεν κάνουν 25, αλλά 15 εκατ. ευρώ. Εμείς λοιπόν με τα ΔΛΠ  ακίνητα,  επενδύσεις κ.ο.κ.  όχι μόνο τα προσδιορίζαμε, αλλά τα γράφαμε και στον ισολογισμό μας, για να έχουμε καθαρή εικόνα της εταιρείας.  Υπάρχουν εταιρείες, που  ανακοινώνουν λ.χ. Solvency Ratio 140 και θα δούμε στο τέλος της χρονιάς ότι με το ζόρι θα πιάνουν το MCR.”

[threecol_one]

  • Αποθέματα  90,44 εκατ. ευρώ έναντι 81,95 εκατ. το 2014 (+10,36%)
  • Ακίνητα 22,895 εκατ.ευρώ
  • Ενεργητικό 146,728 εκατ. ευρώ (+10,84%)
  • Αξιόγραφα 107,103 εκατ. ευρώ (+ 26,01 %)

[/threecol_one] [threecol_two_last]

Η εταιρεία, η οποία είναι εισηγμένη στη ΝΕΑ του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, για τρίτη συνεχή χρονιά ανακοίνωσε την διανομή  μερίσματος  στους μετόχους της ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή. Η επιλογή του Χρηματιστηρίου Κύπρου βασιζόταν, κατά κύριο λόγο, στο χαμηλό κόστος συμμετοχής και στο γεγονός ότι το ΧΑΚ είναι πιο ευέλικτο και απαιτεί λιγότερες διαδικασίες. Ηπορεία της μετοχής είναι, εδώ και τέσσερα χρόνια, σταθερή, πάρά τους κλυδωνισμούς στην Κυπριακή αλλά και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Χρηματιστηριακή Αγορά.

[/threecol_two_last]

 [box]”Αν θα γυρνούσαμε την ταμπέλα της INTERLIFE από την πίσω πλευρά, θα μπορούσαμε να διαβάσουμε νοητά τις λέξεις «Business Family».  Αυτό είναι το motto μας  και αυτό προσπαθούμε, σεμνά και ταπεινά. Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε μια εταιρεία, η οποία είναι αν όχι ανάμεσα στις δύο καλύτερες ελληνικές ιδιωτικές ασφαλιστικές, ανάμεσα στις τρεις. Τα μεγέθη, θα έρθουν σιγά-σιγά και αυτά – φαίνεται ότι μας βγαίνουν τα πλάνα” [/box]

InterlifeQ Ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιάννης Βοτσαρίδης και ο Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσίων Αθανάσιος Πρόιος
Interlife: Ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιάννης Βοτσαρίδης και ο Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσίων Αθανάσιος Πρόιος

“Η εταιρεία μας δεν είναι one man show, τα στελέχη δεν είμαστε «γλάστρες». Έχουμε έναν πολύ ανοιχτόμυαλο διευθύνοντα σύμβουλο (σ.σ. τον κ.Γιάννη Βοτσαρίδη), με τον οποίον συζητάμε, παίρνουμε μαζί αποφάσεις και τα στελέχη διαχειριζόμαστε κάποια πράγματα μόνοι μας. Η ουσία είναι ότι έχουμε συνειδητοποιήσει  ότι η περιουσία δεν είναι της εταιρείας, δεν είναι δικιά μας, αλλά διαχειριζόμαστε χρήματα των ασφαλισμένων και αυτός είναι ο ρόλος της ασφαλιστικής .

Οι περισσότερες ασφαλιστικές έχουν τους τρισήμισι από τους τέσσερις πυλώνες της εταιρικής διακυβέρνησης outsourcing. Εμείς τους αναπτύσσουμε εδώ και χρόνια εσωτερικά.

Έχουμε βέβαια τους συμβούλους μας, δύο κορυφαίους Πανεπιστημιακούς καθηγητές, τον κ.Αλέξανδρο Ζιμπίδη, καθηγητή Αναλογιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον κ.Θωμά Πουφινά  του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ειδικό στη διαχείριση κινδύνων, με τους οποίους βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή. Ταυτόχρονα έχουμε μια πενταμελή επενδυτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ο κ.Αχιλλέας Κοντογούρης (πρώην CEO της Π+K Χρηματιστηριακής και πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ΑΕΔΑΚ, έχει τώρα μια δικιά του επενδυτική εταιρεία).

Η Επιτροπή αυτή συνεδριάζει  πολύ τακτικά και αποφασίζει την επενδυτική πολιτική της εταιρείας. Αυτό μας έχει βοηθήσει μέσα σε όλο αυτό το γίγνεσθαι να μην έχουμε χάσει χρήματα, φανταστείτε ότι τέλη 2015-αρχές 2016 έχουμε καταφέρει να μην έχουμε καθόλου απώλειες με αυτήν την πολιτική.

Το πιο βασικό από όλα είναι ότι εδώ είμαστε μια οικογένεια.”

Πολύ συνετή διαχείριση: “Ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος παίρνει μισθό από την εταιρεία, δεν υπάρχουν εξτρά αμοιβές στα μέλη του δ.σ. πέρα από αυτές που αποφασίζει η γ.σ. Ενισχύουμε τα κεφάλαιά μας συνέχεια, γιατί προτιμάμε να έχει αξία η περιουσία των μετόχων μας, παρά να μοιράζουμε υψηλότερα μερίσματα σε αυτή τη συγκυρία και να ρισκάρουμε το μέλλον της εταιρείας και των εργαζόμενων (115 εργαζόμενοι στην εταιρεία, περί τους 150 στον Όμιλο) και των συνεργατών μας.”

Πίστη στο ρόλο του  Διαμεσολαβητή: “Η ασφάλιση δεν είναι ένα απλό πράγμα, που μπορείς να το αγοράσεις μέσω ίντερνετ. Πρέπει να έχεις έναν σύμβουλο, που να σου πει τι είναι το καλύτερο για εσένα, για την ασφάλισή σου, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητές σου. Εμείς πιστεύουμε στο ρόλο της Διαμεσολάβησης ακράδαντα.”

[box] “Παρά το ότι έχουμε πολύ προηγμένα μηχανογραφικά συστήματα, αναπτύσσουμε συστήματα για να πωλούν οι Διαμεσολαβητές και όχι εμείς  μέσω Ίντερνετ στους πελάτες. Με τον τρόπο αυτό, έχουμε έναν εξαιρετικό  ρυθμό αύξησης των συνεργατών μας. Αυτή τη στιγμή έχουν ξεπεράσει τους 1500, ενώ μέχρι πριν δύο χρόνια ήταν 600″[/box]

O Διευθ. Σύμβουλος της Interlife με τον Πρόεδρο του ΣΕΜΑ Γιώργο Καραβία
O Διευθ. Σύμβουλος της Interlife με τον Πρόεδρο του ΣΕΜΑ Γιώργο Καραβία

ΣΕΜΑ: “Αυτό που ζητάμε είναι υγιείς εταιρείες”

Πριν απο λιγο καιρό στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αθήνα, έγινε η πρώτη παρυσίαση της Interlife στα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ). Ο Πρόεδρος των Μεσιτών Γιώργος Καραβίας, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Ήταν μια εντυπωσιακή παρουσίαση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αναφορά στην λογιστική εικόνα της εταιρείας και την επάρκεια των οικονομικών της στοιχείων. Ενδιαφέρον επίσης παρουσίασε η ποιότητα των συμβάσεων της Interlife, στις οποίες συμμετέχουν αντασφαλιστικές με πολύ υψηλό rating. Εντύπωση προκάλεσε ο επαγγελματισμός – η Iolcus Investments, εταιρεία με πολύ μεγάλη πείρα, έχει αναλάβει την συνολική διαχείριση των επενδύσεων της,  όχι κάποιος προϊστάμενος λογιστηρίου. Σαφέστατα τα μέλη του ΣΕΜΑ είναι ευχαριστημένα με την παρουσίαση και το άνοιγμα της Interlife σε βιομηχανικούς και εμπορικούς κινδύνους. Αυτή τη στιγμή αυτο που αναζητάμε είναι υγιείς εταιρείες – ας είναι μικρές ή μεγάλες, ελληνικές η ξένες”.

*Η Βάσω Βεγίρη είναι φιλόλογος δημοσιογράφος, ανταποκρίτρια της εφημερίδας Ναυτεμπορική από το 2007. Επί σειρά ετών αρθογραφούσε στην οικονομική εφημερίδα Κέρδος και στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Έχει διατελέσει Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου της HELEXPO.

 

 

Interlife: Γεύμα στο Κτήμα Χρηστίδη, μετά το πέρας της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης
Interlife: Γεύμα στο Κτήμα Χρηστίδη, μετά το πέρας της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης
Κτήμα Χρηστίδη
Είσοδος στο Κτήμα Χρηστίδη

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *