Skip to content

Έξυπνοι τρόποι για να γίνετε πιο παραγωγικοί:

Η ικανοποίηση που φέρνει μια παραγωγική μέρα στη δουλειά, είναι όντως αναντικατάστατη. Η προσωπική επιτυχία που νοιώθει κανείς όταν αισθάνεται ότι έχει κάνει καλά τη δουλειά του, δεν συγκρίνεται με τίποτα. Όμως τελικά, είναι πολύ εύκολο στις μέρες μας να προετοιμάσει κανείς τον εαυτό του για αποτυχία και απογοήτευση: το μόνο που έχει να κάνει είναι να τον φορτώσει με ένα τεράστιο πρόγραμμα.

Αρκεί μια ματιά σε μια φορτωμένη σελίδα ημερολογίου ή σε μια ατέλειωτη λίστα πραγμάτων, για να… μπλοκάρει, να αγχωθεί και να αρχίσει να χάνει χρόνο. Η αίσθηση μιας τεράστιας λίστας πραγμάτων που πρέπει να γίνουν μέσα στη μέρα βαραίνει την ψυχολογία και φορτώνει με άγχος τον άνθρωπο. Όταν αγχωνόμαστε χάνουμε την ικανότητα να συγκεντρωνόμαστε και η παραγωγικότητα μειώνεται κατά πολύ! Προσπαθείστε να είστε ρεαλιστικοί με τα όριά σας. Δεν είστε υπεράνθρωποι. Ένα μικρότερο πρόγραμμα από πράγματα που έγιναν είναι πολύ καλύτερο από ένα μεγαλύτερο το οποίο πραγματοποιήθηκε μόνο μερικώς.

Η παραγωγικότητα κρύβεται εκεί που δεν το περιμένεις.

Ιδού μερικοί πανεύκολοι τρόποι για να γίνετε πιο παραγωγικοί:

Μην ασχολείστε με τα e-mail από το πρωί

Την χρυσή εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας, το πιο εύκολο πράγμα με το που ανοίγει κανείς τα μάτια του το πρωί είναι να πιάσει το κινητό του, να μάθει τι συνέβη στον κόσμο όταν αυτός…κοιμόταν και στη συνέχεια, να “τσεκάρει” και τα μηνύματά του.

Όμως αυτή η κίνηση, όσο ακίνδυνη κι αν φαίνεται, είναι ο πιο λανθασμέος τρόπος να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του.

Ορίστε συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα τσεκάρετε και θα απαντήσετε στα μηνύματά σας. Το Ίντερνετ και τα e-mail ρουφάνε το χρόνο σα…νεράκι. Χίλια δύο μπορούν να προκύψουν από κάθε μήνυμα τα οποία μπορούν να σας βγάλουν εκτός προγράμματος για ώρες ή και για όλη την ημέρα!

Για να ξεκινήσετε την εργασιακή σας μέρα πιο γρήγορα και πιο εύκολα (άρα να είστε πιο παραγωγικοί) μην περιμένετε να έρθει το πρωί για να κάνετε τα παρακάτω:

  •  Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει η μέρα καλά είναι να έχει ξεκινήσει από την…προηγούμενη. Μην περιμένετε να έρθει το πρωί για να επιλεξετε τα ρούχα που θα φορέσετε και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις γυναίκες. Ταιριάξτε και βάλτε στην άκρη ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ. Το “βάλε – βγάλε” πρωί πρωί είναι αγχωτικό και πολύ συχνά καταλήγει και σε αποτυχημένη εμφάνιση.
  •  Μην περιμένετε να φτάσετε στο γραφείο για να αποφασίσετε το πρόγραμμα της ημέρας ή για να δείτε τι έχετε να κάνετε. Φτιάξτε ή τσεκάρετε το πρόγραμμά σας από το προηγούμενο βράδυ. Όταν έρθει το πρωί, θα ξυπνήσετε με ξεκάθαρη κατεύθυνση στο κεφάλι σας για την ημέρα που ξεκινά. Αξία; Ανεκτίμητη…
  • Μην σκέφτεστε το μεσημεριανό την ώρα που πίνετε τον πρωινό καφέ. Η σκέψη θα γίνει υπό πίεση και δεν θα καταλήξει καλά. Το προηγούμενο βράδυ, μετά το φαγητό ή πριν πέσετε για ύπνο είναι η καλύτερη ώρα για να φτιάξετε το ταπεράκι. Ο χρόνος που θα αφιερώσετε σε αυτή τη δουλειά θα σας ανταμείψει την επόμενη μέρα, όταν την ώρα που πεινάτε θα έχετε στη διάθεσή σας έτοιμο το ωραίο και απείρως πιο υγιεινό από τα καταστήματα φαγώσιμο που ετοιμάσατε για τον εαυτό σας!
  • Μην αφήνετε να έρθει το πρωί για να για να συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει «οπωσδήποτε σήμερα» να βάλετε βενζίνη ή να πληρώσετε τη ΔΕΗ ή να περάσετε από την τράπεζα. Αυτό είναι καταστροφικό και καταλήγει να τρώει το μισό πρωινό! Αν το πρωί θυμηθείτε κάτι που επείγει να κάνετε, κάντε το…το μεσημέρι. Φυσικά το σωστό είναι κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο να τσεκάρετε το πρόγραμμα της επόμενης μέρας.
  • Μην πηγαίνετε στο γραφείο την ίδια ώρα με όλους τους άλλους. Πηγαίνετε μισή ώρα νωρίτερα. Έτσι θα έχετε λιγότερους περισπασμούς, λιγότερες πιθανότητες να πιάσετε την κουβέντα με συναδέλφους και περισσότερο χρόνο ησυχία για να συγκεντρωθείτε. Όταν το γραφείο γεμίσει παρουσίες, εσείς ήδη θα έχετε βάλει σε τάξη την ημέρα σας.  Είναι απίστευτο το πόσα μπορεί να καταφέρει κανείς σε μικρά κομμάτια χρόνου, αν έχει ησυχία γύρω του!

Η μέρα έχει 24 ώρες για όλους. Μην λέτε λοιπόν ότι δεν έχετε αρκετό χρόνο. Τον ίδιο χρόνο με εσάς είχαν και έχουν και οι επιτυχημένοι αλλά και οι πιο…αποτυχημένοι συνάδελφοί σας. Ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε το χρόνο μας είναι που κάνε τη διαφορά.

Μη φεύγετε από το σπίτι σας θυμωμένοι

Ο θυμός είναι πολύ δυνατό και έντονο συναίσθημα. Αν δεν τον χειριζόμαστε σωστά μπορεί να μας κυριεύσει με άσχημα αποτελέσματα για τη δουλειά, για την υγεία, για τις σχέσεις μας. Αν ξεκινάτε για τη δουλειά θυμωμένοι, έχετε ήδη θέσει τον “τόνο” της ημέρας σας – πρώτα από όλα δεν θα μπορέσετε να συγκεντρωθείτε σε αυτά που πρέπει. Είναι πολύ δύσκολο να είναι κάποιος παραγωγικός όταν κουβαλά ημιτελείς συναισθηματικές εκκρεμότητες μέσα του. Επίσης, ο θυμός θολώνει την κρίση.

Όλοι έχουμε περάσει μέρες που τίποτα δεν πήγαινε καλά. Ωστόσο η προετοιμασία και μερικές έξυπνες κινήσεις βοηθούν να γίνει το σωστό ξεκίνημα – το οποίο ως γνωστόν, είναι το ήμισυ του παντός!

Καλός ύπνος, προετοιμασία για την επόμενη μέρα, υγιεινή διατροφή και συγκεντρωμένο μυαλό είναι τα όπλα για μια παραγωγική μέρα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *