Skip to content

Έρευνα ασφαλιστικής «μετράει» τις επιπτώσεις της μοναξιάς στην υγεία

Η ασφαλιστική εταιρεία Cigna ανακάλυψε ότι η μοναξιά, πλήττει περισσότερο τους νέους και βλάπτει την υγεία περισσότερο ακόμη και από το τσιγάρο! 

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
kosmas@underwriter.gr

Η αίσθηση μοναξιάς έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία καθώς διαταράσσει τον ύπνο, αυξάνει τα επίπεδα άγχους και φλεγμονών, σχετίζεται με τη γνωσιακή παρακμή, τις καρδιακές παθήσεις, ενώ συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της θνησιμότητας σε επίπεδα μεγαλύτερα από τη «ζημιά» που προκαλεί ακόμα και το τσιγάρο.

Σκιαγραφώντας την περίπτωση των Αμερικάνων πολιτών, διαπιστώνεται ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται μοναξιά, με το σημαντικότερο πιθανόν εύρημα να αφορά την περίπτωση των νέων, οι οποίοι καταγράφουν και τα υψηλότερα ποσοστά μοναξιάς σήμερα.
Η έρευνα καταρρίπτει τον μύθο ότι η πλέον “μοναχική” ηλικιακή ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι, αποδεικνύοντας πως η μοναξιά είναι ψυχοσωματική κατάσταση που δεν έχει ηλικίες και δεν κάνει διακρίσεις.

Generation Z
Πλέον, τα μεγαλύτερα «προβλήματα» εντοπίζονται στην Generation Z ή αλλιώς post-millenials, που αποτελούν ανθρώπων που έχουν γεννηθεί από τα μέσα του ‘90 έως τα μέσα του 2000 (1995-2005) και ακολουθεί αυτή των millenials.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την ασφαλιστική εταιρεία υγείας Cigna, σε 20.000 Αμερικανούς από 18 ετών και πάνω, η νεότερη ηλικιακά ομάδα, 18 έως 22 ετών, νιώθει κοινωνικά πιο αποκομμένη σε σχέση με μεγαλύτερες γενιές, ακόμα και από αυτή των 72 ετών και πάνω.
Ταυτόχρονα, σχεδόν 1 στους 2 αμερικανούς (46%) δήλωσαν ότι νιώθουν μοναξιά μερικές φορές ή πάντα και 1 στους 4 ότι κανείς δεν τους καταλαβαίνει.

«Πρέπει η συζήτηση να αλλάξει και από τη μόδα με την σωματική ευεξία και το wellbeing, να εστιάσουμε στη σύνδεση του σώματος με την ψυχή. Όταν το σώμα και το μυαλό λειτουργούν ως ένα, έχουμε δυνατά αποτελέσματα» όπως αναφέρει ο πρόεδρος και CEO της Cigna, David Cordani. Η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με την επιδείνωση της ψυχικής και σωματικής υγείας.  Σύμφωνα με μελέτες του Αμερικανικού Συλλόγου Ψυχολογίας το πρόβλημα είναι παγκόσμιας διάστασης αφού παντού στον κόσμο, οι άνθρωποι που δεν έχουν σημαντικούς κοινωνικούς κύκλους είναι έξι φορές πιο πιθανό να δέχονται ιατρικές συμβουλές.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν χρόνια μοναξιά. Αυτό μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα των στρεσογόνων ορμονών και φλεγμονών, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους, αρθρίτιδα, διαβήτη και άνοια.

Μολονότι δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν πρόσβαση στα social media, καθιστώντας την σύγχρονη κοινωνία την πιο συνδεδεμένη που έχει υπάρξει, η επιδημία της μοναξιάς εξαπλώνεται στον κόσμο. Τελικά, είμαστε όλοι μαζί και.. απολύτως μόνοι!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *