Skip to content

Έως και 4 φορές υψηλότερα ασφάλιστρα πληρώνουν οι άντρες οδηγοί στη Βρετανία

Τον μύθο πως «οι γυναίκες είναι χειρότεροι οδηγοί» έρχονται να καταρρίψουν τα δεδομένα της ασφαλιστικής αγοράς, καθώς οι άντρες οδηγοί υποχρεώνονται να πληρώνουν σημαντικά υψηλότερα ασφάλιστρα στον κλάδο αυτοκινήτου!

«Υψηλότερη επικινδυνότητα» και «σεξιστική» αντιμετώπιση χαρακτηρίζουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που απευθύνονται σε άντρες οδηγούς, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, στο οποίο επισημαίνεται πως οι άντρες πληρώνουν αδικαιολόγητα έως και τέσσερις φορές υψηλότερα ασφάλιστρα .

Μολονότι η Ε.Ε. εισήγαγε πριν από 5 περίπου χρόνια -τον Δεκέμβριο του 2012- τους νέους κανόνες περί ισότητας, απαιτώντας να καταργηθούν οι διακρίσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες λόγω φύλου, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να αποτυπώνεται σε πραγματικές αξίες στην αγορά. Μέχρι τότε, οι άνδρες χρεώνονταν υψηλότερα ποσά σε σχέση με τις γυναίκες,  αλλά εφόσον το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποφάνθηκε πως τα διαφορετικά ασφάλιστρα για άνδρες και γυναίκες «δεν συμβαδίζουν με την αρχή ενιαίας τιμολόγησης για την ισότητα των φύλλων» έπρεπε να επέλθει αναγκαστικά εξίσωση.

Αυτό σήμαινε πως οι γυναίκες θα έπρεπε να πληρώνουν πλέον ακριβότερο ασφάλιστρο, προκειμένου να «κλείσει» το χάσμα των φύλων. Αυτό που συνέβη όμως, ήταν το αντίθετο. Όχι μόνο δεν εξαλείφθηκε η διαφορά στις χρεώσεις, αλλά η  «ψαλίδα» μεταξύ ανδρών και γυναικών αυξήθηκε ακόμη περισσότερο!

Από το 2012 μέχρι σήμερα, σημειώνει η εφημερίδα, οι άντρες οδηγοί πληρώνουν τετραπλάσια, σε σχέση με τις γυναίκες, αύξηση στα ασφάλιστρα.

Μπορούν όμως οι ασφαλιστικές εταιρείες να αγνοούν την απόφαση της Ε.Ε. παραβιάζοντας το νόμο;

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μπορούν και το πράτουν – αυτό είναι φανερό στον οποιονδήποτε χρήστη που θα επιχειρήσει να αλλάξει το όνομα του από Patrick σε Patricia… μέσω μηχανής αναζήτησης προσφορών ασφάλισης αυτοκινήτου στο διαδίκτυο.

Οι ασφαλιστικές ζητούν σειρά απο στοιχεία, σχετικά με το αυτοκίνητο αλλά και το οδηγικό παρελθόν του καταναλωτή, και εμφανίζουν προσφορά στην οποία η αύξηση λόγω…φύλου είναι καλυμμένη.

Η ανισότητα στα ασφάλιστρα δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι οι άντρες οδηγούν πιο επικίνδυνα. Κατά μέσο όρο, οδηγούν και μεγαλύτερα και πιο ακριβά αυτοκίνητα.  Όσο πιο ακριβό είναι το όχημα, τόσο υψηλότερο είναι ότι το κόστος επισκευής και, ως εκ τούτου, αυτό αντανακλάται στο ασφάλιστρο που χρεώνεται.

Οι γυναίκες τείνουν να οδηγούν λιγότερο, να έχουν λιγότερα ατυχήματα, τα ατυχήματα τους να είναι συνήθως λιγότερο σοβαρά και να έχουν λιγότερες καταδικαστικές αποφάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Οι ασφαλιστές δεν εξετάζουν το φύλο, αλλά θα εξετάσουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά πολύ προσεκτικά, σε κάθε αίτηση ασφάλισης αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με την βρετανική Independent, έρευνα σε γνωστό site σύγκρισης τιμών (comparethemarket.com), έδειξε ότι η μέση τιμή ασφάλισης αυτοκινήτου για έναν άνδρα είναι κατά 27% ακριβότερη από ό, τι για μια γυναίκα.

1 Comment

  1. Avatar

    Ας πούμε ότι μιά γυναίκα πληρώνει 100 ευρώ. Ο άνδρας, που πληρώνει κατά μέσο όρο 27% ακριβότερα ασφάλιστρα, θα πρέπει να πληρώνει 127 ευρώ. Σύμφωνα όμως με τον τίτλο του θέματος, θα έπρεπε να πληρώνει 400 ευρώ. Αποφασίστε τελικά ποιό είναι το ποσό, ή ξαναξεσκονίστε τα μαθηματικά σας του δημοτικού!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *