Skip to content

Αναβάλλεται η εφαρμογή της IDD

Την αναβολή της εφαρμογής της IDD για την 1η Οκτωβρίου αποφάσισαν και επισήμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύστερα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και πιέσεις που ασκήθηκαν από την αγορά και τις ρυθμιστικές αρχές των κρατών- μελών της.

Επιπλέον, μεταφέρεται και η προθεσμία για την ενσωμάτωση της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία των κρατών μελών και πλέον αυτή λήγει την 1η Ιουλίου με τις παραπάνω αλλαγές να γίνονται ευπρόσδεκτες από την αγορά.

Να θυμίσουμε πως η IDD επρόκειτο να εφαρμοστεί στις 23 Φεβρουαρίου, όμως, δεδομένου ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου μόνο δύο χώρες- μέλη, η Γερμανία και η Αυστρία είχαν προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία τους για να είναι σύμφωνη με τις οδηγίες της IDD, η αναβολή μάλλον φάνταζε μονόδρομος.

Η ΕΕ ανακοίνωσε πως «η καθυστέρηση θα βοηθήσει τον ασφαλιστικό κλάδο να προετοιμαστεί καλύτερα και να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στις εθνικές νομοθεσίες και των υπόλοιπων κρατών- μελών».

Μεταξύ άλλων, οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στο να προστατευτεί καλύτερα ο καταναλωτής, να υπάρξει περαιτέρω διαφάνεια στην ασφαλιστική αγορά και να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στα κανάλια διανομής.

Δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δεν αναμένεται να εγκρίνουν την τροποποιητική οδηγία πριν από τον Μάρτιο του 2018, η καθυστέρηση θα ισχύσει αναδρομικά από τις 23 Φεβρουαρίου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *