Skip to content

Από τις μεγαλύτερες συμφωνίες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα το deal Εθνικής – Εxin

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες συμφωνίες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα ανήκει η συμφωνία εξαγοράς του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 718 εκ ευρώ, η οποία αναμένεται μετά τη σημερινή έγκριση από την ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων να πάρει το δρόμο για την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Γράφει: Χρ. Μωράκη

Οι εξαγωγές και οι συγχωνεύσεις έχουν άλλωστε πάρει τα πάνω τους τελευταία: 38 τέτοιες συμφωνίες κλείστηκαν το 2016 στη χώρα ενώ επενδυτικά κεφάλαια ύψους 3, 5 δις εισήλθαν πέρυσι από το εξωτερικό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό από την έναρξη της κρίσης, 82% πάνω σε σχέση με το 2015 (πηγή: Enterprise Greece).

Απο που προέρχονται οι περισσότερες επενδύσεις; Μακράν από την Γερμανία (λόγω και της συμφωνίας μαμούθ ΟΤΕ – Deutsche Telecom) αν και ο Καναδάς το 2015 επένδυσε στη χώρα 644 εκ. ευρώ. Ακολουθούν Γαλλία, Ολλανδία, Βρετανία ενώ με την εξαγορά των λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης οι Κινέζοι κατέχουν φυσικά περίοπτη θέση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η συμφωνία για την Εθνική έχει εξίσου υψηλό  τίμημα με την συμφωνία της Cosco για την διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά: Το ελληνικό κράτος έλαβε 368 εκ ευρώ για το  67% με δέσμευση περαιτέρω επενδύσεων 500 εκ ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας.

Έναντι 410 εκ ευρώ περίπου υπολογίζεται εξάλλου να παραχωρηθεί το 67% του ΟΛΘ (λιμάνι Θεσσαλονίκης) σε γερμανική – γαλλική – κινεζική κοινοπραξία.

Τα 14 ελληνικά αεροδρόμια παραχωρήθηκαν έναντι 1,2 δις στην γερμανική Fraport με δέσμευση για περαιτέρω επενδύσεις αναβάθμισης – συντήρησης ύψους 400 εκ ευρώ.

Περί το 1 δις αναμένεται να επενδύσει συνολικά η καναδική Eldorado Gold στις Σκουριές εάν προχωρήσει η διαδικασία για την εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού. Η Philip Morris International μέσω της θυγατρικής «Παπαστράτος» θα επενδύσει 300 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο  για την παραγωγή εναλλακτικών προϊόντων καπνού ενώ το ίδιο ποσό θα επενδύσει ο ιταλικός Όμιλος Enel για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Κάρυστο. Περίπου 450 εκ ευρώ θα επενδύσει ο Όμιλος Μυτιληναίου για την κατασκευή νέου και συντήρηση του παλαιότερου εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου.

Υπενθυμίζουμε φυσικά την πώληση του 80% της Eurolife, θυγατρικής της Eurobank, στην Fairfax Financial έναντι 316 εκ ευρώ.

Φυσικά, η συμφωνία ορόσημο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι η συμφωνία για το Ελληνικό. Πάρκα, παραλίες, μαρίνες, συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, καταστήματα και πολλά άλλα, συνολικής αξίας 8, 5 δις ευρώ, θα αλλάξουν το πρόσωπο της Αθήνας: 70.000 θέσεις εργασίας, 10 δις ευρώ έσοδα (5 δις φόροι – 5,5 δις ασφαλιστικές εισφορές), 1.000.000 επιπλέον τουρίστες είναι τα προγνωστικά σε βάθος χρόνου σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έγιναν ποτέ.

Ο τουρισμός, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η πληροφορική αλλά και η ασφάλιση είναι κλάδοι με μεγάλες προοπτικές στη χώρα σύμφωνα με τους αναλυτές. Τελευταία το ενδιαφέρον στρέφεται και στην αγορά Ακινήτων λόγω και της ραγδαίας πτώσης των τιμών στην αγορά.

Αμερικανοί επενδυτές είναι σημαντικοί μέτοχοι σε μεγάλες και ισχυρές εταιρείες στην Ελλάδα όπως ο ΟΤΕ, όμως λόγω των διεθνών περιορισμών αλλά και των δυσχεριών του ελληνικού συστήματος οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο δεν ξεπερνούν τα 1,7 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2016,  η Ελλάδα είναι 61η ανάμεσα σε 200 χώρες ως προς την ευκολία του επιχειρείν (easy to do business) ενώ στην “υλοποίηση συμφωνιών¨ είναι στην 133η  θέση.

Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα από όλες τις πλευρές για το μέλλον είναι ενθαρρυντικά: Η Ελλάδα άντεξε και αντέχει, 8 χρόνια τώρα χωρίς να χρεοκοπήσει την μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ που έχει δεχθεί η χώρα σε περίοδο ειρήνης (27%). Στην οικονομία όμως, το «κραχ», ακολουθεί το «bull», δηλαδή μετά την κρίση, ακολουθεί η ανάπτυξη, πράγμα που σημαίνει ότι η πορεία είναι μία και είναι ανοδική.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *