Skip to content

Αρτηριακή πίεση και Διαβήτης στο ερωτηματολόγιο υγείας

342Από την Λένα Γκρίτζια*

Παρουσιάζουμε τις παθήσεις που αναφέρει το ερωτηματολόγιο υγείας, το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι προς ασφάλιση.  Σήμερα θα ασχοληθούμε με την Υπέρταση και τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Περιγράφεται με όσο το δυνατόν απλούστερο τρόπο η πάθηση και κατόπιν ακολουθούν σχετικές με αυτήν ερωτήσεις, τις οποίες μπορεί να υποβάλλει ο Σύμβουλος προς τον υποψήφιο ασφαλισμένο, προκειμένου εκείνος να καταλάβει καλύτερα τι του ζητάται και να δώσει την κατάλληλη απάντησηΣε αυτό το σημείο, είναι χρήσιμο να γίνει μια διευκρίνιση. Οι Underwriters δεν είναι γιατροί. Δεν πραγματεύονται απο μόνοι τους ιατρικά θέματα.  Τα όσα θα διαβάσετε παρακάτω έχουν την ιατρική έγκριση καισφραγίδατου Συμβούλου ιατρού παθολόγου κ. Γιώργου ΠέτρουΝα πούμε επίσης ότι η στήλη με χαρά θα δέχεται ερωτήσεις αναγνωστών, ερωτήσεις διευκρινιστικές και διερευνητικές γύρω από ιατρικά ή άλλα θέματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Για ευνόητους λόγους δεν είναι ωστόσο δυνατόν να απαντώνται ερωτήσεις γύρω από την ασφαλισιμότητα η μη υποψήφιων πελατών  – αυτή ως γνωστόν εξαρτάται από την πολιτική και τη φιλοσοφία της κάθε εταιρείας ξεχωριστά και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ναεξετάζεται” υπό μορφή δημόσιου διαλόγου

Αρτηριακή υπέρταση: Γενικές πληροφορίες

Η αρτηριακή υπέρταση, είναι μία πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες είναι αυξημένη πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Η αύξηση αυτή της πίεσης αναγκάζει την καρδιά να εργάζεται πιο έντονα από το φυσιολογικό.
Η αρτηριακή πίεση περιλαμβάνει δύο μετρήσεις, τη συστολική (ή «μεγάλη») και τη διαστολική (ή «μικρή»). Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας κυμαίνεται από 100 έως 140mmHgγια τη συστολική και από 60 έως 85mmHgγια τη διαστολική.
Η υπέρταση ταξινομείται είτε ως ιδιοπαθής υπέρταση, όταν δεν υπάρχει προφανές ιατρικό αίτιο είτε ως δευτεροπαθής υπέρταση, όταν υπάρχει υποκείμενo ιατρικό αίτιο που την προκαλεί. Στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ιδιοπαθής και αποτελεί σε κάθε περίπτωση σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, ανευρύσματα αρτηριών, εγκεφαλικό και είναι πολλές φορές η αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου ενώ σχετίζεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Διαβάθμιση αρτηριακής πίεσης ηλικίας άνω των 17 ετών

Screen shot 2015-11-13 at 10.32.21 AM

Ερωτήσεις για την αρτηριακή υπέρταση:

  • Σε ποια ηλικία διαπιστώθηκε η αρτηριακή υπέρταση και ποιες ήταν οι τιμές αυτής.
  • Ποια είναι η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται (όνομα φαρμάκων και δοσολογία)
  • Αν, ο υποψήφιος προς ασφάλιση, έχει υποβληθεί σε άλλες ιατρικές εξετάσεις όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, triplexκαρδιάς, Holterπιέσεως. Ζητούνται τα αποτελέσματα όσων εξετάσεων έχουν πραγματοποιηθεί.
  • Ποιες είναι οι τιμές της αρτηριακής πίεσης υπό φαρμακευτική αγωγή.
  • Πότε έχει γίνει η τελευταία μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και ποιο ήταν το αποτέλεσμα.

Σακχαρώδης διαβήτης: Γενικές πληροφορίες

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης που λαμβάνεται από τις τροφές μέσα στα κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας. Δηλαδή η ινσουλίνη είναι το «κλειδί» που ανοίγει την πόρτα εισόδου της γλυκόζης στα κύτταρα. Όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγει δεν δρα σωστά, τότε η γλυκόζη που λαμβάνεται από τις τροφές δεν εισέρχεται στα κύτταρα και παραμένει στο αίμα με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της και άρα την εκδήλωση της ασθένειας.
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου καθώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια και επίσης σοβαρές επιπλοκές αυτού είναι η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια, η τύφλωση και οι ακρωτηριασμοί.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης διακρίνεται σε τρεις κύριες κατηγορίες:

1. Στον διαβήτη τύπου Ι ή ινσουλινοεξαρτώμενο:
Σ’ αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος είναι απόλυτα εξαρτημένος από την χορήγηση ινσουλίνης προκειμένου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του να διατηρηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο τύπος αυτός του διαβήτη αποτελεί την κυριότερη αιτία διαβήτη σε παιδιά, μπορεί όμως να εμφανισθεί και στους ενήλικες (τύπος LADA).

2. Στον διαβήτη τύπου ΙΙ ή μη ινσουλινοεξαρτώμενο:
Η μορφή αυτή του διαβήτη είναι η συνηθέστερη. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το πάγκρεας παράγει λιγότερη ινσουλίνη από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός με αποτέλεσμα την αυξημένη τιμή σακχάρου στο αίμα. Ο τύπος αυτός του διαβήτη σχετίζεται στενά με την παχυσαρκία και προσβάλλει κυρίως τους ενήλικες. Δεδομένου όμως ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και αύξηση των παχύσαρκων παιδιών εμφανίζονται και πολλά παχύσαρκα παιδιά με διαβήτη τύπου ΙΙ.Ο διαβήτης τύπου ΙΙ αντιμετωπίζεται με δίαιτα, δισκία ή και ινσουλίνη (ινσουλινοθεραπευόμενος).

3. Στον διαβήτη κύησης:
Πρόκειται για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο τύπος αυτός του διαβήτη μοιάζει με τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Συνήθως ο διαβήτης κύησης είναι αναστρέψιμη νόσος και υποχωρεί μετά τον τοκετό.

Screen shot 2015-11-13 at 10.33.05 AM

Για να χαρακτηρισθεί π.χ. το σάκχαρο αίματος φυσιολογικό θα πρέπει να συντρέχουν όλες οι τιμές κάθε στήλης χρωματισμένες με το πράσινο.

*Για να τεθεί η διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη χρειάζονται δύο μετρήσεις νηστείας σε μικροβιολογικό εργαστήριο σε διαφορετικές ημέρεςή μία μέτρηση ανεξαρτήτως νηστείας >200mg/dl.

Ερωτήσεις για τον σακχαρώδη διαβήτη :

  • Πότε διαγνώσθηκε ο σακχαρώδης διαβήτης για πρώτη φορά.
  • Ποια είναι η θεραπεία. Αν αντιμετωπίζεται μόνο με δίαιτα ή με δίαιτα και φαρμακευτική αγωγή (δισκία).
  • Ποια είναι η φαρμακευτική αγωγή (δισκία) που έχει χορηγηθεί (ονομασία φαρμάκου και δοσολογία) και από πότε λαμβάνεται
  • Αν λαμβάνει ινσουλίνη (ημερήσια δοσολογία)
  • Αν είχε ή έχει πρόβλημα με τα μάτια, τους νεφρούς ή την καρδιά ή το κυκλοφορικό σύστημα π.χ. διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, στεφανιαία νόσο, απόφραξη μεγάλων αρτηριών, διαβητικό πόδι κ.λ.π.
  • Αν έχει πραγματοποιηθεί νοσηλεία (ζητείται το ενημερωτικό σημείωμα του νοσοκομείου) Ζητούνται ιατρικές εξετάσεις, που πιθανόν να έχει ήδη πραγματοποιήσει ο υποψήφιος προς ασφάλιση, όπως σάκχαρο αίματος νηστείας, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (Hba1c), γενική ούρων .

Την επόμενη Παρασκευή: Νοσήματα της καρδιάς

* Η Λένα Γκρίτζια είναι Διευθύντρια Αποζημιώσεων & Εκτίμησης Κινδύνων Ζωής, Ατυχημάτων & Υγείας της Eurolife ERΒ

3 Comments

  1. Avatar

    Θεωρώ πολύ χρήσιμη την προσέγγιση αυτού του θέματος και προς τη σωστή κατεύθυνση. Ενισχύετε τους διαμεσολαβούντες με γνώση στα λεπτά θέματα των ιατρικών ερωτήσεων του ιστορικού του πελάτη.

  2. Avatar

    Συγχαρητήρια για το άρθρο σας! Λεπτομερές και επιστημονικό αλλά ταυτόχρονα εύπεπτο για τους μη ιατρούς!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *