Skip to content

Αστική Ευθύνη: στα 80 εκατ. ευρώ τα ασφάλιστρα του 2017

  • Καθοριστικός ο Νοέμβριος – Δεκέμβριος σύμφωνα με τον κ. Giuseppe Zorgn
  • Σχέδια για νέο πρόγραμμα ενημερωτικών δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

kosmas@underwriter.gr

Περί τα 80 εκατ. ευρώ αναμένεται να κυμανθεί η παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου Αστικής Ευθύνης για το σύνολο του 2017, εμφανίζοντας μικρές αποκλίσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονιά, οπότε και ανήλθε στα 77,9 εκατ. ευρώ.

Καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση της οριστικής εικόνας του κλάδου αποτελεί το τελευταίο δίμηνο του έτους, που «τρέχει» ακόμη, καθώς «οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος έχουν παραδοσιακά τη μεγαλύτερη παραγωγή ασφαλίστρων» όπως τονίζει στο Underwriter ο πρόεδρος της επιτροπής για την Αστική Ευθύνη και Επαγγελματικών Ευθυνών της ΕΑΕΕ κ. Giuseppe Zorgno, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως «το θέμα παραμένει ακόμη ανοικτό».

Ο κ. Giuseppe Zorgno, Διευθύνων Σύμβουλος της AIG Ελλάς Α.Ε.

Κατά κοινή παραδοχή και τα ασφάλιστρα των συμβολαίων Αστικής Ευθύνης βρίσκονται υπό «πίεση» λόγω έντονου ανταγωνισμού, ωστόσο «είναι στο χέρι την εταιρειών και των underwriters να αποφασίσουν πόσα κεφάλαια θέλουν να διαθέτουν για τον συγκεκριμένο κλάδο και να εφαρμόσουν σωστά μοντέλα τιμολόγησης δεδομένου ότι πρόκειται για κλάδο με long tail ζημιές», όπως επισημαίνει ο κ. Zorgno.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί έως και τον Σεπτέμβριο του 2017 από τις εταιρείες μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η παραγωγή ασφαλίστρων κινείται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα φέτος, σε σχέση με την αντίστοιχη της προηγούμενης χρονιάς. Παράλληλα, δεν υπάρχουν αξιόλογες μεταβολές ως προς την κατανομή των ασφαλιστήριων συμβολαίων Αστικής Ευθύνης, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παραμένει συγκεντρωμένο στην επαγγελματική και τη γενική Αστική Ευθύνη. Συγκεκριμένα, οι τάσεις και φέτος παραμένουν παρόμοιες με το 2016, οπότε και στην κατανομή των συμβολαίων το 48,1% αφορούσε γενική αστική ευθύνη, το 34,3% επαγγελματική αστική ευθύνη, το 14,4 % εργοδοτική ευθύνη και το 3,2% λοιπές καλύψεις.

«Η σημασία της κάλυψης αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο κυρίως από τους επαγγελματίες και είναι γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση της οικονομίας συμβάλλει στην ανάδειξη της ανάγκης. Δεν μπορεί πια ο πολίτης να ανταποκριθεί σε πιθανές ζημιές με ίδια μέσα» σύμφωνα με τον κ. Zorgno, ο οποίος ταυτόχρονα αναγνωρίζει πως «υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος που πρέπει να καλυφθεί για να φτάσουμε τα επίπεδα διείσδυσης που απολαμβάνει η Ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά».

Μολονότι το 2017 ήταν ακόμη μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία, ο κλάδος Αστικής Ευθύνης συνέχισε την σταθερή πορεία των τελευταίων ετών με οριακές διακυμάνσεις από έτος σε έτος. Προκειμένου να επιτευχθούν υψηλότεροι στόχοι και καλύτερα αποτελέσματα, η Επιτροπή Αστικής Ευθύνης της ΕΑΕΕ  να υλοποιεί συστηματικά εκτεταμένο πρόγραμμα απευθείας ενημέρωσης των καταναλωτών σε συνεργασία με επιμελητήρια, θεσμικούς φορείς, επαγγελματικές και καταναλωτικές ομάδες.

«Ως προς την Επαγγελματική Αστική Ευθύνη ο ιατρικός κόσμος είναι αρκετά ενημερωμένος. Σε αυτό συνέβαλε και η συντονισμένη προσπάθεια της Επιτροπής που διοργάνωσε ξεχωριστές ημερίδες ενημέρωσης προς τους τρείς stakeholders: τους γιατρούς, τους underwriters και τους διαμεσολαβητές» σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής για την Αστική Ευθύνη και Επαγγελματικών Ευθυνών της ΕΑΕΕ, ο οποίος χαρακτηριστικά επισημαίνει πως «Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών τον περασμένο μήνα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον και αποφασίστηκε η προσπάθεια να συνεχιστεί και το 2018». Μάλιστα, όπως ενδεικτικά αναφέρει ο κ. G. Zorgno «το κόστος ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Ιατρών, είναι ακόμη σημαντικά χαμηλότερο από τα ευρωπαϊκά επίπεδα – σε σχέση πάντα με τις παροχές».

Οι γιατροί,  μαζί με τους δικηγόρους και τους διαμεσολαβούντες «πρωταγωνιστούν» στις ασφαλίσεις επαγγελματικής ευθύνης. «Τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι ανωτέρω -στους οποίους πρέπει να προσθέσουμε και τους λογιστές– είναι οι απαιτήσεις των πελατών τους όταν ισχυρίζονται ότι δεν έλαβαν το προσδοκώμενο επίπεδο υπηρεσιών με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιά (περιουσιακή ή σωματική βλάβη). Στις καταγγελίες πρωταγωνιστούν οι Ιατροί ενώ οι χειρουργικές ειδικότητες εμφανίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο».

Δράσεις το 2018 – Ενημέρωση σε δύο πυλώνες

Η επιτροπή Αστικής Ευθύνης εκπονεί κάθε χρόνο ένα πρόγραμμα ενημέρωσης σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Επιτροπής, αφορά στην ενημέρωση σε βάθος των στελεχών των ασφαλιστικών εταιρειών και των διαμεσολαβητών σε ειδικά θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο διοργάνωσε 4 ημερίδες το 2017. Η μία εξ αυτών διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Επιτροπή Περιουσίας, Μεταφορών, Αντασφαλίσεων & Σκαφών με τίτλο «Έργα & Ευθύνες».
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην ενημέρωση των καταναλωτών. Πάγια πρακτική της επιτροπής τα τελευταία χρόνια είναι η συνεργασία με επιμελητήρια και φορείς (π.χ. ΕΒΕΑ, ΣΕΒ, ΣΕΒΕ, ΕΑΣΕ). Έτσι, το 2017 διοργανώθηκαν εκδηλώσεις για την ενημέρωση των καταναλωτών σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης για τα Ασφαλιστικά Προγράμματα Αστικής Ευθύνης και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την Αστική Ευθύνη Ιατρών. Παράλληλα, δημοσιεύονται άρθρα σε περιοδικά με θεματολογία ασφάλισης αστικής ευθύνης. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και το 2018 η Επιτροπή σε συνεργασία με φορείς, επιμελητήρια και άλλες επιτροπές, σχεδιάζοντας αυτές τις ημέρες τις τελευταίες λεπτομέρειες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει την ερχόμενη χρονιά.

Οι βάσεις για μια σωστή κάλυψη

Η ασφάλιση Αστικής Ευθύνης είναι απαραίτητο εργαλείο για χιλιάδες πολίτες και ο κ. Zorgno επισημαίνει τα 4 βασικά σημεία στα οποία πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την σύναψη του συμβολαίου. Συγκεκριμένα: α) Να συμπεριλαμβάνεται στην κάλυψη το σύνολο των γεωγραφικών περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται ο ασφαλισμένος β) Το όριο ευθύνης να καλύπτει επαρκώς την εύλογη έκθεσή του σε απαιτήσεις γ) Η απαλλαγή να είναι σε τέτοιο ύψος που δεν θα επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία της εργασίας του και δ) Η κάλυψη να μην περιλαμβάνει τυχόν εξαιρέσεις που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τη δραστηριότητά του.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *