Skip to content

Ασφάλιστρα “χαμηλής εκκίνησης”: όπλο για την “αδικημένη” ασφάλιση ζωής

Όπως πολλές φορές έχει αναδείξει το Underwriter,  η αξία της ασφάλισης ζωής, της προστασίας δηλαδή της οικογένειας, σε περίπτωση απώλειας ζωής του προστάτη της, αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική ασφαλιστική κάλυψη.

Δυστυχώς στη ελληνική αγορά δεν βρίσκει την ανταπόκριση που της αξίζει. Ίσως λόγω μειωμένης ασφαλιστικής συνείδησης, ίσως γιατί οι διαμεσολαβούντες  φοβούνται να παλέψουν για την πώλησή της και σίγουρα, γιατί οι άνθρωποι που την έχουν περισσότερο ανάγκη, είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν υψηλό οικονομικό περίσσευμα. Για αυτούς, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, μάλλον θα φάνταζε ακριβή, μπροστά στην πιθανότητα να την χρειαστούν!

Τα τελευταία ωστόσο χρόνια κάποιες εταιρείες (π.χ. Metlife, Interlife), έχουν καταφέρει να σχεδιάσουν λύσεις που μπορεί να κάνουν την ασφάλεια ζωής περισσότερο προσιτή στον έλληνα οικογενειάρχη.

featured-life-insuranceΣε αυτό βοήθησε φυσικά και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής που ανακοινώθηκε πριν 4-5 χρόνια – η βελτίωση στους πίνακες θνησιμότητας βοήθησε ανάλογα και τον διακανονισμό των ασφαλίστρων.

Σημαντικό είναι ότι κάποιες εταιρείες είχαν τη σκέψη να σχεδιάσουν ασφαλιστήριο συμβόλαια ζωής “χαμηλής εκκίνησης ασφαλίστρου”, τα οποία δίνουν την δυνατότητα να ξεκινά η ασφάλιση με χαμηλότερο κόστος  απ’ ότι προβλέπεται στα συνήθη συμβόλαια σταθερών καταβολών, το οποίο κόστος και αυξάνεται σταδιακά κάθε χρόνο με ένα συγκεκριμένο ποσοστό της τάξεως, όπως φαίνεται στην πράξη του 3% με 5%.

Αυτό βοηθά όσους αντιλαμβάνονται την αξία της κάλυψης, πιέζονται ενδεχομένως οικονομικά στην παρούσα συγκυρία αλλά ελπίζουν ότι στο μέλλον θα τα καταφέρουν καλύτερα και άρα θα μπορούν να ανταποκριθούν.

Σε κάθε περίπτωση η “χαμηλή εκκίνηση” είναι αδιαμφισβήτητα ένα όπλο για την πώληση, ίσως ένα αντίβαρο στην μη συνειδητοποίηση των ελλήνων ως προς την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης κάλυψης.

Επιπλέον τρόπος, βεβαίως, προστασίας από την πρόωρη απώλεια ζωής, αν υπάρχει δυνατότητα αποταμίευσης,  είναι τα προϊόντα Unit Linked ( εδώ το νέο προϊον της Interamerican).  Στα UL, όταν προβλέπεται κάλυψη με εσωτερική χρέωση του επενδυτικού λογαριασμού του πελάτη, το κόστος είναι ιδιαίτερα χαμηλό,  αλλά όμως έχει περιορισμένο ύψος στο οποίο μπορεί να δοθεί.

Στην περίπτωση αυτή ενδείκνυται η συμπλήρωση με μια απλή ασφάλιση, η οποία κάνει το συμβόλαιο ιδιαίτερα ελκυστικό, μιας και εξασφαλίζει σημαντική επιστροφή ασφαλίστρων αν δεν επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος.

Η ελληνική αγορά έχει πολλές δυνατότητες και πολλές λύσεις και αξίζει να τολμήσει με περισσότερη ένταση την προώθηση της συγκεκριμένης παροχής που κακά τα ψέμματα, αποτελεί τη βάση της ασφάλισης κάθε ανθρώπου που από το εισόδημά του, ζει άλλους ανθρώπους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *