Skip to content

Γιώργος Κώτσαλος: “Χρειάζονται προτάσεις και πρωτοβουλίες στην ασφαλιστική αγορά”

interamericanΑυτή είναι η κεντρική ιδέα της φιλοξενίας του Γιώργου Κώτσαλου, Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου INTERAMERICAN, στην τηλεοπτική εκπομπή “Ώρα Ασφάλισης” την Πέμπτη 12 Μαρτίου. Το πολύπειρο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς κατέθεσε ιδέες και απόψεις, μέσα από τη διεθνή εμπειρία του και τη συσσωρευμένη γνώση της πολυετούς και ιδιαίτερα επιτυχημένης καριέρας του, για να αναζητηθούν διέξοδοι στα μεγάλα ασφαλιστικά θέματα του δύσκολου κοινωνικού και οικονομικού παρόντος αλλά και να δημιουργηθεί προοπτική ανάπτυξης για την ιδιωτική ασφάλιση στο άμεσο μέλλον.

Με λίγα λόγια, ο κ. Κώτσαλος μίλησε για:

  • Τη δυνατότητα να αποφορτιστεί το δημόσιο από τη σύνθετη διαχείριση, το υψηλό κόστος και τις αναποτελεσματικές ή και ανεπαρκείς πρακτικές στον τομέα της ασφαλιστικής κάλυψης της υγείας, ακολουθώντας επιτυχημένα ευρωπαϊκά μοντέλα. Ανέπτυξε το πρότυπο της Ολλανδίας, όπου η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα έχει συνολική ασφάλιση υγείας για όλους τους πολίτες χωρίς να τους επιβαρύνει, συνδυάζοντας αποτελεσματικότητα, επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα σε κάθε επίπεδο και ποιότητα υπηρεσιών. “Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό”, υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN.
  • Την προφανή ευελιξία που μπορούν να προσφέρουν τα Επαγγελματικά Ταμεία στο συνταξιοδοτικό, εφόσον πραγματοποιηθούν σοβαρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα απλοποιήσουν τις διαδικασίες και τη διαχείριση με τη συμμετοχή αυστηρά ελεγχομένων ασφαλιστικών εταιρειών, ώστε να λειτουργήσουν ουσιαστικά και με συμπληρωματικότητα στο κοινωνικό σύστημα ο δεύτερος και ο τρίτος πυλώνας, όπου η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να δώσει λύσεις. Πρόκειται για επιλογή που λειτουργεί πολύ καλά σε ευρωπαϊκές χώρες.
  • Την ανάγκη δυναμικών πρωτοβουλιών για συμπράξεις με φορείς -θεσμικούς και πολιτειακούς- τοπικών κοινωνιών, ώστε να ανατροφοδοτηθεί ισορροπημένα και στην περιφέρεια η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αλλά και η ποιότητα ζωής. Ο επικεφαλής της INTERAMERICAN παρουσίασε το παράδειγμα των συνεργασιών που έχει αναπτύξει η εταιρεία του με την τοπική Αυτοδιοίκηση σε δυσπρόσιτες περιοχές της νησιωτικής χώρας, όπου παρέχει άμεση ιατρική βοήθεια που δεν περιορίζεται μόνο στην αεροδιακομιδή επειγόντων περιστατικών αλλά αφορά στη συνολική διαχείρισή τους – και τούτο χωρίς να έρχεται σε σύγκρουση με το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά πολύ συχνά με συμπλήρωση και συνεργασία, αφού τις αποφάσεις για κάθε περιστατικό τις παίρνει ιατρός του τοπικού δημοσίου ιατρικού κέντρου.
  • Ομοίως, την ανάγκη να συνεργαστούν πολιτεία και ασφαλιστικές επιχειρήσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστροφικών κινδύνων, με έμφαση στον σεισμό και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή, δεδομένου ότι η Ελλάδα πλήττεται από τα εν λόγω φαινόμενα και η εθνική οικονομία δεν έχει κανένα περιθώριο για πρόβλεψη και διάθεση σχετικών πόρων αποζημίωσης και αποκατάστασης. “Ασφαλώς, το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία μιάς ακόμη κρατικής ασφαλιστικής επιχείρησης, όπως επιχειρήθηκε να γίνει -και φυσικά δεν προχώρησε σε εφαρμογή- στο παρελθόν” τόνισε ο κ. Κώτσαλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά το επιτυχημένο παράδειγμα της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των σεισμών.
  • Τέλος, με πειστικό πρότυπο την INTERAMERICAN, η οποία έχει εισαγάγει ως κορυφαίο στρατηγικό στόχο την ψηφιακή ασφάλιση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας έλυσε κάθε αμφιβολία για την προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσφέρει η πληροφορική, το διαδίκτυο και η τεχνολογία στη σύγχρονη ασφάλιση και κυρίως, τη μεγάλη παρεξήγηση ότι βρίσκεται “απέναντι” στα συμφέροντα του επαγγελματία διαμεσολαβούντος. Ο κ. Κώτσαλος υπογράμμισε την αναβαθμισμένη δυνατότητα του σύγχρονου ασφαλιστή να κάνει απλούστερα, γρηγορότερα, αποτελεσματικότερα και με χαμηλότερο κόστος -όλα αυτά προς όφελος του πελάτη- τη δουλειά του, με χρήση τεχνολογικών εφαρμογών που συνθέτουν ένα “ψηφιακό γραφείο”, αλλάζοντας ο ίδιος επαγγελματικό επίπεδο. Όπως τόνισε ο ηγέτης της INTERAMERICAN, η οποία πρωτοπορεί και με αυτή την προσέγγιση, “το ανατρεπτικό Anytime μπορεί μεν να προκάλεσε εύλογα αντιδράσεις και επιφυλάξεις από τους διαμεσολαβούντες όταν βγήκε στην αγορά, ως ανταγωνιστικός προς αυτούς τρόπος απευθείας πωλήσεων, αλλά σήμερα η εταιρεία καταλύει αυτή την εντύπωση και κάνει το βήμα να προσφέρει το διαδικτυακό μέσο στον ίδιο τον συνεργάτη της”, ως εργαλείο στην πώληση τυποποιημένων και απλών ασφαλιστικών προϊόντων, με κέρδος για τον ίδιο και χαμηλότερο κόστος για τον πελάτη.

Συμπερασματικά, από τη συνέντευξη προκύπτει ότι η αγορά χρειάζεται να τολμήσει με αποφασιστικότητα μπροστά στις σημερινές προκλήσεις και το κράτος, από την άλλη πλευρά, να διευρύνει την αντίληψή του και να γίνει συνεργάσιμο, κατανοώντας τις προφανείς αναγκαιότητες. Δεν είναι δυνατόν να ακολουθεί μονοδιάστατα τις, πολλών δεκαετιών πίσω, λογικές του αναδιανεμητικού συστήματος στο σύνθετο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον του παρόντος, με το δημογραφικό, τις μετατοπίσεις στην εργασία και τη μεγάλη ανεργία, αλλά και τα οικονομικά-δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, να εθελοτυφλεί παραγνωρίζοντας τη δυνητική συνεισφορά της αγοράς στην επίλυση ζωτικών ασφαλιστικών θεμάτων. Αξίζει να σημειωθεί η παρατήρηση του κ. Κώτσαλου ότι η εποπτεία του κλάδου έχει γίνει, πλέον, αρκετά σοβαρή και σε συνδυασμό με τους όρους Φερεγγυότητας ΙΙ, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας και αξιοπιστίας της ασφαλιστικής αγοράς.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *