Skip to content

Διαμεσολάβηση: “Συγκρατημένα αισιόδοξη” για το μέλλον

Στην σωστή της βάση έθεσε η Διαμεσολάβηση την επικείμενη “καταιγίδα” εποπτικών ρυθμίσεων,  αποδεικνύοντας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας  – εκφράζοντας μάλιστα και μια γενικότερη, συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον του επαγγέλματος και της αγοράς.

Αυτό έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Ζάππειο Μέγαρο, κατά την διάρκεια του εορτασμού για την Ημέρα Ασφάλισης, όπου και έλαβαν χώρα  τρία παράλληλα “workshop”: ένα με αντικείμενο την διαμεσολάβηση, ένα με θέμα τις εταιρείες και ένα με θέμα τον καταναλωτή.

Στο δικό της πάνελ η Διαμεσολάβηση ανέλαβε, με επιτυχία όπως αποδείχθηκε, να “βάλει σε τάξη” τις νομοθετικές  παρεμβάσεις που αναμένονται στο επάγγελμα, περιγράφοντας με σαφήνεια τα νέα δεδομένα που θα διέπουν την αγορά. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι συμμετείχε για πρώτη φορά ενεργά στον εορτασμό  – κάτι που τονίστηκε από όλους όσους παρουσίασαν την σχετική ενότητα.

Το workshop συντόνισε εκ μέρους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών ο Χρήστος Κάτσιος, Διευθύνων Σύμβουλος της Groupama Ασφαλιστικής. Εκπρόσωποι του θεσμού ήταν οι Πρόεδροι των 4 Σωματείων που εκφράζουν τις αντίστοιχες κατηγορίες, δηλαδή οι Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος ΕΑΔΕ και της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, Δημήτρης Γαβαλάκης Πρόεδρος ΠΣΣΑΣ,  Παναγιώτης Λελεδάκης Πρόεδρος ΠΣΑΣ, Γιάννης Ξηρογιαννόπουλος Πρόεδρος ΣΕΜΑ. Τον επιμελητηριακό θεσμό εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιας και στη θεματολογία υπήρχαν, μεταξύ άλλων,  θέματα που αφορούσαν το ρόλο του Επιμελητηρίου και την αξία του στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κάλυψαν τρεις μεγάλες ενότητες: 1) το επίπεδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης σήμερα και το πώς εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια, 2) τις προοπτικές της  και τις απαιτήσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και στον τομέα της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας γενικά, και 3) τη σωρεία νομοθετικών και εποπτικών ρυθμίσεων και ιδιαίτερα την επικείμενη ενσωμάτωση της IDD στο εθνικό δίκαιο.

Το workshop πραγματοποιήθηκε με τη μορφή ερωτήσεων και σύντομων απαντήσεων θεωρώντας ότι έτσι θα είναι πιο ζωντανό και θα κρατήσει το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Σε μια αίθουσα που είχε περίπου 120-130 θέσεις, κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συζήτησης υπήρχε σημαντικός αριθμός όρθιων (πολύς κόσμος πηγαινοερχόταν από το ένα πάνελ στο άλλο),  που σημαίνει ότι το εργαστήρι παρακολούθησαν περί τα 150-170 άτομα συνολικά.  

Τον κύκλο των απαντήσεων άνοιξε ο κ. Γαβαλάκης ο οποίος αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η διαμεσολάβηση μέχρι σήμερα, στο υψηλό επίπεδο που βρίσκεται αλλά και στα όσα έχει να βελτιώσει στο μέλλον προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του καταναλωτή. Έθιξε θέματα που αφορούν στις δυσκολίες για την προσέλκυση νέων συνεργατών αλλά και στις ευκαιρίες που δημιουργούνται, ενώ αναφέρθηκε και σε θέματα της νέας Οδηγίας, διευκρινίζοντας και το ότι η  IDD  αποτελεί ουσιαστικά, στην κεντρική της φιλοσοφία, τη δικαίωση των προσπαθειών όλης της διαμεσολάβησης πανευρωπαϊκά, για την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των δικτύων διανομής σε απαιτήσεις και προυποθέσεις.

Στη συνέχεια η κ. Λύχρου, αξιολόγησε το επίπεδο που βρίσκεται η ασφαλιστική διαμεσολάβηση σήμερα και τις προοπτικές που παρουσιάζει ενώ ανέλυσε και πολλά σημεία της Οδηγίας, εξηγώντας την σημασία της ίσης μεταχείρισης όλων των δικτύων. Η κ. Λύχρου τόνισε πώς πλέον όλα τα δίκτυα πλην ελάχιστων εξαιρέσεων θα εποπτεύονται, ενώ αναφέρθηκε εκτεταμένα και στην αξία της συμβουλευτικής υπηρεσίας που παρέχει ο διαμεσολαβητής: Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι οποίες είναι προϋπόθεση για την σωστή προώθηση των ασφαλιστικών προϊόντων, είναι αυτές που δίνουν ξεκάθαρα το πλεονέκτημα στην διαμεσολάβηση.

Ο κ. Ξηρογιαννόπουλος, ανέδειξε την αξιοπιστία την οποία έχει κατακτήσει το επάγγελμα τόσο με την υποχρεωτική επανεκπαίδευση, όσο και με τις λοιπές εποπτικές απαιτήσεις. Σχετικά με την IDD, ανέδειξε περιπτώσεις όπου με τη σωστή εφαρμογή της, θα μπορούν να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των διαμεσολαβητών, ενώ παράλληλα τόνισε το πρόβλημα των πολλών εποπτικών ρυθμίσεων και το βάρος που δημιουργούν στην διαμεσολάβηση – ταυτόχρονα όμως, όπως υπογράμμισε, αναδεικνύουν την αξιοποιστία της.

Ο κ. Λελεδάκης αναφέρθηκε στην αξία της εκπαίδευσης, συγκεκριμένα στις προκλήσεις σε εκπαιδευτικό και τεχνολογικό επίπεδο, που αντιμετωπίζει σήμερα ο διαμεσολαβητής, αναδεικνύοντας παράλληλα, την προστιθέμενη αξία του ως του ανθρώπου που μπορεί να “ταιριάξει” τις ιδανικές λύσεις με βάση ένα σωστά σχεδιασμένο πλαίσιο αναγκών.  Ο διαμεσολαβητής, είπε ο κ. Λελεδάκης, είναι ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει τον καταναλωτή να αναγνωρίσει τις ανάγκες αυτές.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αφού απάντησε σε ερωτήματα για το πώς το Επιμελητήριο θα εποπτεύσει και εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το νομοθετικό πλαίσιο, όπως του ελέγχου της επαναπιστοποίησης, ανέδειξε τους τρόπους με τους οποίους ο θεσμός του επιμελητηρίου μπορεί να είναι ουσιασικά ωφέλιμος στην εργασία του διαμεσολαβητή και όχι μόνο στην διαδικασία αδειοδότησής του. Το Επιμελητήριο, είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, είναι γενικότερος μηχανισμός υποστήριξης της δουλειάς του και της προβολή του. 

Ανάμεσα σε άλλα αυτό το οποίο πέτυχε η συγκεκριμένη ενότητα ήταν να θέσει στην πραγματική τους βάση τις επικείμενες εποπτικές ρυθμίσεις,
“βάζοντας σε τάξη” τα όσα πρόκειται να γίνουν, τονίζοντας την αξιοπιστία που θα φέρουν στο επάγγελμα, και περιγράφοντας με σαφήνεια τα νέα δεδομένα, που θέτουν στην αγορά.

Αποδεικνύοντας, έτσι, ότι δεν υπάρχει λόγος για υπερβολική ανησυχία εκ μέρους των διαμεσολαβητών.

Σε μια δύσκολη περίοδο, για την αγορά συνολικά και για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, αναδείχθηκαν συγκρατημένα μεν, αλλά ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον, επισφραγίζοντας την γιορτινή ημέρα.

(Κεντρική φωτό: Απο αριστέρα Χρ. Κάτσιος, Γ. Χατζηθεοδοσίου, Δημ. Λύχρου, Γ. Ξηρογιαννόπουλος, Δημ. Γαβαλάκης, Παν.ς Λελεδάκης).

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *