Skip to content

Δραματικές οι ανατροπές στο σήριαλ «Πώληση Εθνικής»

Σε σήριαλ με πολλά επεισόδια και ανατροπές έχει για τα καλά εξελιχθεί η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, αφού μόνο τα τελευταία 24ωρα οι εξελίξεις διαδέχονται και αναιρούν η μία την άλλη, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο του «happy end»

Γράφει: Νίκος Εμμανουήλ

Η αρχή έγινε στις 14 Ιανουαρίου όταν σύμφωνα με δημοσίευμα του ΔΗΚΤΗ της Καθημερινής, η θυγατρική της Allianz, Pimco και ο παγκόσμιος όμιλος Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ (πρόκειται για δύο ομολογουμένως, παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς), φέρονταν να συγκαταλέγονται μεταξύ των χρηματοδοτών του Exin Financial Group για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Μάλιστα, την είδηση επιβεβαίωσε η Exin, ενώ προσέθεσε πως υπάρχει δέσμευση και από μεριάς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τη χρηματοδότηση του σχήματος με ποσοστό γύρω στο 5% ή λίγο παραπάνω.

Από κει και πέρα, ο J. Calamos και ο J. Koudounis υποβιβάζονται πλέον από management partners της Exin σε limited partners αφού τελικά θα «ρίξουν» λιγότερα κεφάλαια, σε σχέση με αυτά των αρχικών τους δεσμεύσεων.

Ωστόσο, αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η Pimco διέψευσε κατηγορηματικά τη σύμπραξη με τον όμιλο Berkshire Hathaway, ενώ εκπρόσωπός της δήλωσε στο Euro2day.gr πως οι σχετικές συζητήσεις είναι ακόμα σε εξέλιξη αν και ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως το αρχικό πλάνο για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία θα φέρει άμεση και έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση στην Εθνική Τράπεζα, προέβλεπε πως αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017.

Κάτι τέτοιο δε συνέβη με τον χρόνο να πιέζει πλέον ασφυκτικά αφού τα stress tests των Τραπεζών ξεκινούν τέλη Φεβρουαρίου με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο και για αυτό τον λόγο η έγκαιρη υλοποίηση της συμφωνίας θεωρείται ζωτικής σημασίας.

Μην ξεχνάμε πως η Τράπεζα της Ελλάδος χρειάζεται δύο μήνες για να ελέγξει τον πλήρη φάκελο. Άρα, αυτός πρέπει να έχει υποβληθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να έχει δοθεί το πράσινο φως μέχρι τον Απρίλιο και να λάβει μέρος στα stress tests χωρίς την επιβάρυνση της Εθνικής Ασφαλιστικής στα βιβλία της.

Από πλευράς της η Exin εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση στην οποία, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει κάτι από όλα τα παραπάνω, ξεκαθαρίζει πως την προηγούμενη εβδομάδα υπέβαλε επικαιροποιημένο φάκελο και επισημαίνει τη δέσμευση της ιδίας και των κεφαλαιακών εταίρων να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή:

«Η EXIN βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ένας ενημερωμένος φάκελος προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα. Μετά από αυτή την υποβολή, προέκυψαν άρθρα που κάνουν εικασίες και περιέχουν φήμες σχετικά με διάφορους οργανισμούς που συμμετέχουν στην εξαγορά. Οι φήμες και οι εικασίες δεν θα σχολιαστούν.

Η EXIN και οι κύριοι εταίροι της δεσμεύονται να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή. Εν αναμονή των νομικών και κανονιστικών απαιτήσεων της διαδικασίας – όπως ορίζεται – ο Όμιλος EXIN δεν μπορεί να προβεί σε γνωστοποιήσεις εκτός του πλαισίου των επίσημων διαδικασιών. Ανατρέξτε στον επίσημο ιστότοπο για τυχόν μελλοντικές ανακοινώσεις και επίσημες γνωστοποιήσεις.»

Οι φήμες για επιπλοκές στην ολοκλήρωση της συμφωνίας είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν εδώ και καιρό. Σχετική ερώτηση είχε γίνει ακόμη και στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο του φόρουμ Capital Link Invest in Greece, ο οποίος τότε είχε απαντήσει πως «Εγώ άκουσα τον κ. Κουδούνη να λέει για ποιους λόγους είναι ευχαριστημένος για αυτήν την επένδυση. Κατά πρώτον, είπε ότι κοίταξαν το περιουσιακό στοιχείο που θα αγόραζαν και δεύτερον την ελληνική οικονομία και είναι ευχαριστημένοι και από τις δυο πλευρές. Ακούσατε τον ίδιο τον κ. Κουδούνη να το λέει.»

Τότε στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής είχαν δηλώσει η καθυστέρηση οφείλεται σε τυπικούς ελέγχους που γίνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πάντως από τότε υπήρχε η φήμη ότι δεν είχε βρεθεί το απαιτούμενο κεφάλαιο των 718 εκατομμυρίων Ευρώ για την απόκτηση του 75% της εταιρείας.

2 Comments

  1. Avatar

    “…το αρχικό πλάνο για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, …, προέβλεπε πως αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017”. Μακάρι να μην ισχύει το “όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά”. Γιατί σε αυτή την περίπτωση θα πάρει η “μπάλα” το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς. Άντε να εμπιστευθεί μετά κάποιος την οποιαδήποτε άλλη ασφαλιστική. Το είδαμε και με την ΑΣΠΙΔΑ. Ακόμη το θυμάται ο κόσμος και διατηρεί επιφυλάξεις.

    • Avatar

      @καπνός ή φωτιά
      αν δεν πουληθεί δλδ θα κλείσει; Καμία σχέση με την Ασπίδα που φαλίρισε λόγο κακής διαχείρισης του ιδιοκτήτη αφού είχε από το 2004 ζημιές και μιας επιπόλαιας απόφασης.
      Η Εθνική ασφαλιστική είναι μα κερδοφόρος εταιρεία με το 19% της αγοράς να την εμπιστεύεται.
      Απλά η τωρινή κυβέρνηση προσπαθεί με νύχια και δόντια να προωθήσει αυτή την πώληση σε Αμερικάνικο όμιλο για πολλούς λόγους, και αυτό είναι το σκοτεινό σημείο σε αυτή την ιστορία. Όχι η πώληση μιας ασφαλιστικής.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *