Skip to content

Δυσαρεστημένες οι εταιρείες από τις επιδόσεις των στελεχών τους

1 στους 2 εργοδότες (ποσοστό 51%), χαρακτηρίζει τα στελέχη του “ανεπαρκή” έναντι στις σύγχρονες ανάγκες της επιχείρησης και της αγοράς εργασίας

Τα τελευταία χρόνια η ανεργία έχει αναδειχθεί πανηγυρικά σε ένα από τα πιο καυτά θέματα της επικαιρότητας με πολλούς Έλληνες να παραπονιούνται ότι «δεν υπάρχουν δουλειές» και ακόμα χειρότερα ότι οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας «πληρώνουν πολύ λίγα χρήματα», ενώ οι εργοδότες τους ζητούν «να κάνουν σχεδόν τα πάντα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει να δούμε τι γνώμη έχουν με τη σειρά τους οι εργοδότες για τα στελέχη τους, τα οποία φαίνεται ότι  κρίνουν μάλλον ανεπαρκή, στο να καλύπτουν τις ανάγκες της επιχείρησης σε τμήματα όπως αυτά των πωλήσεων, marketing και παραγωγής.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι βεβαίως το «τι τους λείπει;» εφόσον η πλειοψηφία των σύγχρονων στελεχών διαθέτουν πλέον τουλάχιστον πτυχίο αν όχι και μεταπτυχιακό.

Μεταξύ άλλων οι εργοδότες ισχυρίζονται ότι τα στελέχη τους δεν είναι ευέλικτοι ούτε προσαρμόζονται εύκολα, δεν παίρνουν πρωτοβουλίες, ενώ δυσκολεύονται να λύσουν σύνθετα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην πορεία, αδυναμίες που θεωρούνται ότι επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργικότητα μιας επιχείρησης.*

1 στους 2 εργοδότες (ποσοστό 51%), χαρακτήρισε το προσωπικό του “ανεπαρκές” έναντι στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας. Το 2016 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σαφώς ψηλότερο και άγγιζε το 64%.

Ποια είναι όμως τα ιδανικά χαρακτηριστικά που ψάχνουν σε έναν υποψήφιο;

Πάνω από όλα να έχει ήθος, διάθεση για μάθηση, να μπορεί να εργάζεται σε ομάδες, να είναι ευέλικτος και να προσαρμόζεται εύκολα, καθώς επίσης να τα πηγαίνει καλά με τις νέες τεχνολογίες. Μετά έρχονται οι γνώσεις για τη συγκεκριμένη εργασία, αφού το 42% των εργοδοτών δήλωσε πως έχει όρεξη να εκπαιδεύσει έναν καινούριο υπάλληλο εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Και τα στελέχη όμως, φαίνεται να έχουν αρκετά “παράπονα” από τις συνθήκες εργασίας τους.  Ενώ οι ίδιοι οι εργοδότες θεωρούν την εταιρεία τους ιδιαιτέρως ελκυστική για έναν εργαζόμενο, η πλειοψηφία των στελεχών έχει άλλη άποψη.
Παραδείγματος χάρη, σε ερωτήματα όπως εάν η εταιρεία «αμείβει τους εργαζόμενους δίκαια», «έχει ήρεμο κι ευχάριστο κλίμα εργασίας», «τηρείται το ωράριο εργασίας», «εκπαιδεύει διαρκώς το προσωπικό της», οι μεν εργοδότες απάντησαν «ναι» σε ποσοστά που ξεπερνούν το 84%, οι δε εργαζόμενοι σε ποσοστά που στην πλειοψηφία τους δεν ξεπέρασαν το 39%.

Κατά τα άλλα, η συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών εκτιμά ότι υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στις δεξιότητες που αναπτύσσει το εκπαιδευτικό σύστημα και σε αυτές που ζητούν οι εταιρείες από έναν υποψήφιο εργαζόμενο.
Για αυτό τον λόγο πιστεύουν πως θα έπρεπε κατά τη διάρκεια των σπουδών να ακολουθούνται πρακτικές, όπως οι παρουσιάσεις, η ομιλία σε κοινό και οι ομαδικές εργασίες, πράγματα που ούτως ή άλλως θα κληθεί να κάνει στη δουλειά του στο μέλλον ένας εργαζόμενος, ενώ προτείνουν να ενισχυθεί η πρακτική άσκηση στις επιχειρήσεις.

*Τα παραπάνω δήλωσαν  στελέχη και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στην επιλογή προσωπικού, στο δεύτερο μέρος της έρευνας «Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα 2017 – Αποτύπωση της γνώμης των εργοδοτών για την αγορά εργασίας» που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Adecco. Ο Όμιλος Adecco είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός παγκοσμίως στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού και συνδέει καθημερινά χιλιάδες εργαζομένους με εταιρίες-πελάτες μέσω των υποκαταστημάτων του σε περισσότερες από 60 χώρες, εξασφαλίζοντάς τους την καλύτερη δυνατή εργασιακή αποκατάσταση, βάσει της εκπαίδευσης, εμπειρίας και προσωπικών στόχων τους. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *