Skip to content

Ενημερωτική εκδήλωση ΠΣΑΣ στην Θεσσαλονίκη

Με μεΠΣΑΣ ΦΩΤΟ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ 1γάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση του ΠΣΑΣ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Money Show την περασμένη Κυριακή, 24 Μαΐου.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Πρόεδρος του ΠΣΑΣ, κ.  Παναγιώτης Λελεδάκης , ο οποίος τόνισε ότι η εποχή που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη διαμεσολάβηση, καθώς  οι αλλαγές που επέρχονται είναι καταιγιστικές και απαιτείται ενημέρωση, συντονισμένες ενέργειες και πάνω απ’ όλα ενότητα και μαζική συμμετοχή στις δράσεις που αναλαμβάνονται.

Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος επεσήμανε την αναγκαιότητα για μεγαλύτερη ακόμα συμμετοχή των διαμεσολαβούντων και στήριξη των αντιπροσωπευτικών τους συλλόγων, που μαζί με το επιμελητήριο προχωρούν σε συντονισμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση όλων των φλεγόντων ζητημάτων που απασχολούν τη διαμεσολάβηση, όπως η φορολογία, ο πόλεμος των χαμηλών ασφαλίστρων, ο  αθέμιτος ανταγωνισμός του banc assurance κ.ά.

Στην εκδήλωση ήταν καλεσμένος και ο κ. Nic De Maesschalck, Διευθυντής  του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (BIPAR),  αλλά λόγω φόρτου εργασίας  ενόψει του επικείμενου συνεδρίου του BIPAR 3-5 Ιουνίου, δεν μπόρεσε να παραστεί. Ωστόσο παραχώρησε στον κ. Λελεδάκη μία mini συνέντευξη – χαιρετισμό μέσω skype, η οποία προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης (μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο link  https://www.youtube.com/watch?v=qjjbOKrKTwk)

Σε αυτήν υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 21 νέες  κανονιστικές ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, με κυριότερη την οδηγία περί διαμεσολάβησης IMD 2, η οποία αποτελεί αναμόρφωση της οδηγίας IMD 1 και επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην άσκηση του επαγγέλματος.

Στη συνέχεια ο κ. Λελεδάκης έκανε μία σύντομη ανάλυση της νέας οδηγίας – η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση – και εντόπισε δύο πολύ σημαντικά σημεία, για τα οποία όλοι οι σύλλογοι στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το BIPAR, θα πρέπει να δώσουν αγώνα, ώστε να διατυπωθούν σωστά.
Τα σημεία αυτά αφορούν στην επικείμενη προ συμβατική ενημέρωση του καταναλωτή. Κατ’ αρχήν η νέα οδηγία συμπεριλαμβάνει στην προ συμβατική ενημέρωση υπερβολικά πολλές πληροφορίες, οι οποίες σύμφωνα και με την επίσημη άποψη του ΒΙΡΑR θα δημιουργούν σύγχυση στον πελάτη αντί να τον βοηθούν να οδηγηθεί στη σωστή απόφαση. Ένα άλλο σημείο τριβής αφορά στην ενημέρωση του πελάτη  σχετικά με την αμοιβή του διαμεσολαβητή, η οποία απαιτείται από τη νέα οδηγία. Αν τελικά περιληφθεί μία τέτοια ρύθμιση, θα πρέπει να ισχύσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για όλα τα εναλλακτικά δίκτυα διανομής, όπως το direct και το banc assurance, καθώς εκεί σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει προμήθεια με την κλασική έννοια. Ωστόσο υπάρχει το σημαντικό κόστος πρόσκτησης εργασιών, το οποίο αν ισχύσει τελικά ο όρος περί αποκάλυψης της αμοιβής, θα πρέπει να αναφέρεται και αυτό αναλυτικά, ώστε να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός και λάθος εντυπώσεις στον καταναλωτή.

Στο επόμενο συνέδριο του  BIPAR, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες 3- 5 Ιουνίου, θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος του ΠΣΑΣ κ.  Λελεδάκης, οπότε ακολούθως θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις επί του θέματος.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την κα Μυρτώ Χαμπάκη, Οικονομολόγο – Υπεύθυνη Οικονομικών Θεμάτων  & Κλάδου ζωής της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η οποία πραγματοποίησε με εύληπτο τρόπο μία σύντομη παρουσίαση του νέου καθεστώτος που θα ισχύσει με την εφαρμογή του  Solvency II από την 01/01/2016 και τι αλλαγές θα επιφέρει αυτό στην καθημερινότητα των διαμεσολαβούντων, είτε άμεσα είτε έμμεσα, λόγω των σημαντικών αλλαγών που θα επέλθουν στη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ο κ. Άκης Αγγελάκης, Σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα πωλήσεων, προσωπικής ανάπτυξης, επικοινωνίας, επίτευξης στόχων και business/life coaching, κατά τη σύντομη ομιλία του έδωσε στους παρευρισκόμενους χρήσιμες πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση των δύσκολων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και τη διατήρηση θετικού τρόπου σκέψης και υψηλού ηθικού, απαραίτητων παραγόντων για την εξασφάλιση της επιτυχίας.

Η κα Θεοδώρα Γουργούλη, Α’ Αντιπρόεδρος του ΠΣΑΣ αναφέρθηκε στο καθεστώς που  ισχύει σήμερα σχετικά με τις φοροαπαλλαγές ασφαλίστρων, καθώς και στα όσα διεκδικεί ο Σύνδεσμος  σε αυτόν τον τομέα από την Πολιτεία. Τόνισε ιδιαίτερα πως είναι ζωτικής σημασίας να επανέλθουν οι φοροαπαλλαγές των ασφαλίστρων, καθώς η προσφορά της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική κοινωνία είναι εξαιρετικά σημαντική.

Στη συνέχεια προβλήθηκε video με μαρτυρίες πολιτών σχετικά με την αξία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στο σχεδιασμό της ασφάλισής τους, αλλά και με την εξυπηρέτηση που τους πρόσφερε ο ασφαλιστικός τους σύμβουλος στη δύσκολη ώρα της αποζημίωσης.

Ακολούθως το λόγο πήρε η κα Ελένη Γρυπάρη, πρώην πρόεδρος του ΠΣΑΣ, η οποία τόνισε την αξία του συμβούλου διαχρονικά, διαβάζοντας συγκινητική ευχαριστήρια επιστολή πελάτη, που αναγνώριζε τη μοναδική και αναντικατάστατη παρουσία του ασφαλιστικού συμβούλου.

Η κα Βίλλη Μηλιού, Ταμίας του ΠΣΑΣ, ανέπτυξε με συντομία το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο της ασφαλιστικής συνείδησης στον Έλληνα πολίτη και ανακοίνωσε ολοκληρωμένο σχέδιο του Συνδέσμου για την προβολή της αξίας της ιδιωτικής ασφάλισης και την καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης κυρίως στις νεαρές ηλικίες, με χρήση του internet και των social media.

Τέλος ο κ. Λελεδάκης πραγματοποίησε μία σύντομη αναφορά στις αλλαγές που έχουν επέλθει στη φορολογία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, καθώς και στα όσα διεκδικεί ο σύνδεσμος από την Πολιτεία σχετικά με το θέμα αυτό. Επίσης αναφέρθηκε στις αξιώτικές για τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή διαφημίσεις και συνεντεύξεις,  δείχνοντας  χαρακτηριστικό video που θίγει την υπόληψη των διαμεσολαβούντων και περιέγραψε με συντομία τις δράσεις που προτίθεται να αναλάβει ο ΠΣΑΣ, προκειμένου να απαλειφθούν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά.
Κλείνοντας, παρουσίασε στους παρευρισκόμενους το σχέδιο δράσης του Συνδέσμου για τη διετία 2015- 2016, το οποίο καλύπτει όλα τα φλέγοντα ζητήματα της αγοράς.

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Αναστασίου Δημήτρης εκλεγμένο μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος κάλεσε τους ασφαλιστικούς συμβούλους να ενωθούν και να συμμετάσχουν μαζικά στις δραστηριότητες του συνδέσμου. Πρότεινε επίσης στο ΔΣ του ΠΣΑΣ να εξετάσει την πρόταση να μειωθεί προσωρινά – τουλάχιστον για τη δύσκολη περίοδο της ύφεσης – η συνδρομή του ΠΣΑΣ για τα μέλη του, κυρίως της επαρχίας, καθώς σύμφωνα με μελέτη που έχει διεξαχθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το εισόδημα της επαρχίας έχει μειωθεί σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με την Αθήνα.
Ο Σύνδεσμος ευχαριστεί θερμά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης που έθεσαν υπό την αιγίδα τους την εκδήλωση, καθώς και όλους τους διαμεσολαβητές που αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο τους και αγκάλιασαν την εκδήλωση του ΠΣΑΣ και τους ζητά να μεταφέρουν το μήνυμα ενότητας και νέων δυναμικών αγώνων και σε άλλους συναδέλφους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *