Skip to content

ΕΟΠΥΥ: Ρίχνει “κόφτη” στις επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς  

“Κόφτη” και στις ελεύθερες επισκέψεις σε γιατρούς βάζει, στο βωμό της συγκράτησης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, το σχέδιο του μνημονίου από τον Ιούνιο του 2017. Επί της ουσίας, περνά από …σαράντα κόσκινα το “δικαίωμα” των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ για επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα. 

Βάσει των στοιχείων και πληροφοριών, που έχουν γίνει γνωστά μέχρις στιγμής, το υπουργείο Υγείας καλείται μέχρι τον Ιούνιο να έχει θέσει σε λειτουργία ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών δευτεροβάθμιας περίθαλψης, για την προέγκριση των επισκέψεων σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς, θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα. Με απλά λόγια, δηλαδή, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες και διαρροές,  εγκρίσεις για πρόσβαση των ασφαλισμένων σε ιδιώτες γιατρούς-ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα θα δίνονται μόνο εάν οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού στις δομές του ΠΕΔΥ και στα δημόσια νοσοκομεία.

Περαιτέρω, θα δημιουργηθεί φάκελος για κάθε ασθενή, που θα περιλαμβάνει διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα που λαμβάνει, ειδικά όταν πρόκειται για θεραπείες υψηλού κόστους, επισκέψεις σε γιατρούς, νοσηλείες σε δημόσια νοσοκομεία κ.ο.κ.

Θεωρητικά-τυπικά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες θα πρέπει να προηγηθεί “χαρτογράφηση’ των δημόσιων νοσοκομείων και του εξοπλισμού τους, τα οποία όλοι – εκτός προφανώς των αρμοδίων στελεχών του υπουργείου Υγείας και των δανειστών – γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό έχουν καταπέσει. Όπως επίσης είναι γνωστές τοις πάσι – αλλά προφανώς επίσης πλην των αρμοδίων και των δανειστών – οι ήδη πολύ μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις, που υφίστανται οι ασφαλισμένοι στην εξυπηρέτησή τους από τις δημόσιες δομές υγείας, γεγονός που έχει στρέψει μεγάλο μέρος εξ αυτών στην αναζήτηση εξαρχής ιδιωτικών θεραπευτηρίων για τς εξετάσεις τους.

Ήδη, όπως είναι  γνωστό, οι ασφαλισμένοι δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται πάνω από δύο φορές το μήνα γιατρό της ίδιας ειδικότητας, και αν χρειαστεί και τρίτη εξέταση, τότε πρέπει να έχουν την έγκριση του ΕΟΠΥΥ, ενώ περιορισμοί υπάρχουν και στη συνταγογράφηση και την εκτέλεση εξετάσεων.

Περιορισμοί, εξάλλου, αναμένονται  έως το τέλος του έτους  και στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα στηρίζεται πρωτίστως σε τοπικές μονάδες Υγείας (ιατρεία της γειτονιάς) και σε οικογενειακούς γιατρούς. Όπως έχει γνωστοποιηθεί αυτό θα είναι το πρώτο και απαραίτητο στάδιο, από το οποίο θα περνούν οι ασθενείς για να παραπέμπονται στη συνέχεια για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις σε νοσοκομεία και δομές του ΠΕΔΥ.

Ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, στο μεταξύ, όπως καταγγέλλει με πρόσφατη επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, έχει προκαλέσει – και καθημερινά εντείνονται – η έλλειψη φαρμάκων (πάνω από 80 σκευάσματα), η οποία και εύλογα θα αποτελέσει πρόσθετο εμπόδιο για την επιτυχή υλοποίηση του προαναφερόμενου μνημονιακού σχεδιασμού.

“Πολλά σκευάσματα – τονίζεται στην επιστολή του ΦΣΘ προς τον ΕΟΠΥΥ  – εισάγονται στη χώρα μας σε δραματικά μειωμένες ποσότητες για διάφορους λόγους. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις, που εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης πολλών σκευασμάτων από τα φαρμακεία, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν. Συνέπεια αυτού είναι η μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, που αναγκάζονται να επισκεφθούν εκ νέου τους ιατρούς τους και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική τους αγωγή”. Το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων καταδεικνύει με ερώτηση προς στον υπουργό Υγείας και η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου, τονίζοντας πως το φαινόμενο της έλλειψης βασικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά είναι διαρκές, με μεγάλο “χαμένο” πάντα τον Έλληνα ασθενή.

Παράλληλα, αναφέρει ότι σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΟΦ σε σχετικό κατάλογο στις 17/1/2017, 15 φάρμακα βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη δηλωμένη από την εταιρεία, μεταξύ αυτών και σημαντικά φάρμακα, ιδίως ψυχιατρικά, πέντε εμβόλια τελούν σε πανευρωπαϊκή έλλειψη, άλλα 12 εμβόλια (για παιδιά και ενηλίκους) είναι σε έλλειψη δηλωμένη από την εταιρεία, 47 φάρμακα τελούν σε διακοπή κυκλοφορίας και 12 φάρμακα που παρέχονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) βρίσκονται επίσης σε έλλειψη και σε αρκετά από αυτά δεν αναφέρεται κάποιο εναλλακτικό σκεύασμα. Πέρα, δε, από τα παραπάνω, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι πανελλαδικά, ιδίως στην περιφέρεια, αναφέρουν ελλείψεις και δυσκολία προμήθειας σε πολλά άλλα φάρμακα, όπως αντιθρομβωτικά, νευρο–ψυχιατρικά, ινσουλίνες, εισπνεόμενα και βρογχοδιασταλτικά, αντιεμετικά, αντιπαρκινσονικά, αντιχολινεργικά κ.α. 

Β.Βεγ.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *