Skip to content

Επιστολή υπέρ του επιμελητηριακού θεσμού

main_HATZITHEODOSIOU_G__8_Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ι. Χατζηθεοδοσίου, απέστειλε επιστολή προς τους Προέδρους όλων των Επιμελητηρίων της χώρας, καλώντας τους σε κοινές προσπάθειες για την εξασφάλιση της παρουσίας του επιμελητηριακού θεσμού πανελλαδικά, στο πλευρό των Ελλήνων επαγγελματιών και επιχειρηματιών, κόντρα σε διασπαστικές κινήσεις που προσβάλλουν τον θεσμόκαι υπονομεύουν την ενότητα της επιμελητηριακής κοινότητας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αγαπητοί Πρόεδροι, αγαπητοί συνάδελφοι

Στην πιο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την επιχειρηματικότητά της, την ώρα που όλη η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της χώρας μας, καλούμαστε για άλλη μια φορά να διαχειριστούμε την ίδια και μονότονη διχαστική φωνή ανάμεσά μας.

Όσο όμως δεν απαντούμε στην απόπειρα υπονόμευσης της ενότητας της επιμελητηριακής κοινότητας, τόσο ναρκοθετούμε το μέλλον της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Καιρός να τελειώνουμε με την αυτοκαταστροφική εσωστρέφειά μας.

Ο καθένας μας αξιολογείται με τις πράξεις του και τη συνέπεια των λόγων του και όχι από τα καυχησιάρικα λόγια του. Μόνο ένας δειλός προσπαθεί να δικαιολογήσει τη δική του αδυναμία κατηγορώντας όλους τους υπόλοιπους.

Ελπίζω να μη χρειάζεται να αναλύσω ξανά τη δική μου θέση για τον επιμελητηριακό θεσμό: την έχω επανειλημμένα εκφράσει δημόσια και εγγράφως. Είναι άλλωστε ταυτόσημη με εκείνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιμελητηριακών, όπως δήλωσα και στην τελευταία Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ στην Πάτρα.

Δηλώνω λοιπόν για τελευταία φορά ότι εμείς οι Έλληνες επιχειρηματίες απαιτούμε:

–          59 επιμελητήρια που να καλύπτουν κάθε νομό της χώρας,

–          ακομμάτιστα, δημόσιου χαρακτήρα, υποχρεωτικής συνδρομής,

–          ικανά να προσφέρουν αποτελεσματικές και χαμηλού κόστους υπηρεσίες προς τα μέλη τους,

–          με δημοκρατικές διαδικασίες και λογοδοσία στη διοίκησή τους,

–          και μια αντιπροσωπευτική / ισχυρή ΚΕΕΕ που:

–        να αφήνει το αποτύπωμά της στη δημόσια συζήτηση και στη χάραξη πολιτικής,

–        να υποστηρίζει αναδιανεμητικά τα μικρότερα Επιμελητήρια.

Ας αφήσουμε πίσω μας όποιον δεν δίσταζε να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια ενότητας, ακόμη και όταν προερχόταν από την ίδια την παράταξή του, όπως εκείνης του αείμνηστου Γεωργίου Κασιμάτη.

Όποιον άλλα δήλωνε στις κλειστές συναντήσεις με τους υπουργούς και άλλα διέδιδε στους συναδέλφους μας, για να τους κρατάει στο σκοτάδι.

Όποιον καυχιόταν ότι έχει υπουργούς και πρωθυπουργούς “στο τσεπάκι” αλλά όταν εκείνοι τον “άδειαζαν” εμείς ήμασταν που οργανώναμε μαζικές αντιδράσεις από τα κόμματα και τους βουλευτές.

Όποιον ΔΕΝ σέβεται τη δημοκρατική λειτουργία των συλλογικών οργάνων αλλά ως “αυτοκράτορας” αποφασίζει μόνος του για το μέλλον όλων μας – όλοι μας σχολιάσαμε αρνητικά την απαξίωση της Γενικών Συνελεύσεων της ΚΕΕΕ εξαιτίας της φυσικής απουσίας στο δεύτερο μισό τους αλλά κυρίως εξαιτίας της απουσίας οργανωμένης ατζέντας συζήτησης.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τις πράξεις τυφλού μίσους, τις ύβρεις ακόμη και το “φτύσιμο” ενός πρώην προέδρου επιμελητηρίου, γιατί αυτή η συμπεριφορά μάς αφορά ΟΛΟΥΣ μας.

Ας αφήσουμε πίσω μας όποιον ΔΕΝ σέβεται τα χρήματα των μελών των επιμελητηρίων και ξοδεύει ασύστολα για την προσωπική του προβολή, απαιτεί προσωπικό οδηγό και αυτοκίνητο, ενώ οι αμοιβές του από τις διάφορες θέσεις αθροιστικά είναι πολλαπλάσια της αμοιβής ακόμη και ενός υπουργού!

Όποιον ΔΕΝ σέβεται την υποχρέωση για παροχή υπηρεσιών στις επιχειρήσεις μέλη μας και προσλαμβάνει, μέσω αναπτυξιακών εταιρειών χωρίς κανόνες, προσωπικό με μόνο κριτήριο τη θέση τους στην ιεραρχία του κόμματός του.

Όποιον με την κυκλοθυμία του καταστρέφει τις δημόσιες σχέσεις της ΚΕΕΕ με τρίτους φορείς: όλοι μας σχολιάσαμε την αντίθεση μεταξύ της απαξιωτικής δήλωσης για το Διεθνές Επιμελητήριο (ICC) στην Άρτα και της υποστηρικτικής στην Πάτρα!

Όποιον εκφράζει στην πραγματικότητα ΜΟΝΟ τις μεγάλες επιχειρήσεις ή στηρίζει τους επιχειρηματικούς συνεργάτες ή πελάτες του, μέσω βραβείων κ.λπ.

Αγαπητοί Πρόεδροι, αγαπητοί συνάδελφοι

Ποτέ δεν φοβηθήκαμε τις δυσκολίες – θα παλέψουμε ξανά, ώστε η νέα κυβέρνηση να τηρήσει τα υποσχεθέντα για τα Επιμελητήρια.

Πιο πολύ όμως θα αγωνιστούμε για την επιβίωση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, για τη ρευστότητα στην αγορά και για την ανάπτυξη της χώρας.

Μην αφήσουμε κανέναν να μας διασπάσει.

 

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου

Πρόεδρος ΕΕΑ»

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *