Skip to content

Ηλεκτρολογική ασφάλεια κατοικιών: Επικίνδυνα κενά και παραλείψεις που κοστίζουν…και στην ασφάλιση

Με 30-35 ανθρώπινες ζωές σε ετήσια βάση  εξακολουθούν να πληρώνουν οι Έλληνες την μη εφαρμογή της νομοθεσίας περί ασφαλών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, και συγκεκριμένα του νόμου που καθιστά από το 2006 υποχρεωτική την ύπαρξη του ρελέ διαρροής, γνωστού και ως «αντιηλεκτροπληξιακού διακόπτη» τόσο στις κατοικίες, όσο και στα επαγγελματικά ακίνητα.

Της Βάσως Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr

Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηεκτρολόγων Θεσσαλονικης, στο πλαίσιο της εν εξελίξει καμπάνιας που πραγματοποιεί για την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού,  είναι αποκαλυπτικά για τη συνεχιζόμενη αμάθεια ή/και και αφέλεια των πολιτών, αλλά και για την σχετική «τρύπα»-κενό που εντόπισε το Underwriter.gr  στο συγκεκριμένο θέμα, όσον αφορά το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΗΘ, κ.Άγγελο Κουντουργιάννη, πεθαίνουν από ηλεκτροπληξία στην Ελλάδα 30-35 άνθρωποι, όταν το κόστος του εν λόγω ρελέ διακοπής δεν ξεπερνά τα 50-80 ευρώ. Η τοποθέτηση του ρελέ διαρροής είναι επιβεβλημένη για παλιές και νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις με νόμο, από το 2006.

Απαίτηση στην οποία προσαρμόζεται όμως μόνο το 60% ή και λιγότερο των επιχειρήσεων, αλλά και πολύ μικρότερο ποσοστό των κατοικιών. Μάλιστα, βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, από το 1999 έως το 2010 διαπιστώθηκε ότι οι θάνατοι από ηλεκτροπληξία δεν έχουν μειωθεί, με το 90% των θυμάτων να είναι άνδρες, καθώς παραδοσιακά υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους με το γνωστό σκεπτικό ότι «πιάνουν τα χέρια τους» και έτσι επιδίδονται και σε ηλεκτρολογικές εργασίες.

Όσον αφορά τις κατοικίες, δυστυχώς δεν υπάρχει φορέας πραγματοποίησης , ενώ στους επαγγελματικούς χώρους, τα πράγματα είναι καλύτερα γιατί εμπλέκεται στους ελέγχους το τεχνικό τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο συγκεκριμένος διακόπτης, λειτουργεί αυτόματα και προστατεύει τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος πεθαίνει στα 0.05 Ambere. Όταν η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος ξεπεράσει τα 0.03 Ambere ο εν λόγω διακόπτης αυτόματα λειτουργεί σαν γενικός και κλείνει το ρεύμα σε όλες τις συσκευές του σπιτιού. Η συσκευή αυτή, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, τοποθετείται  εντός των υπαρχόντων ηλεκτρολογικών πινάκων. «Απαιτείται λίγος χώρος και λίγος χρόνος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουντουργιάννης επισημαίνοντας ότι αυτός που πρέπει να την τοποθετήσει είναι μόνο ο αδειούχος ηλεκτρολόγος. Για καταλάβει ο χρήστης ότι ο διακόπτης λειτουργεί σωστά, πρέπει να τον ελέγχει τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο- μία φορά το εξάμηνο, γιαυτό πάνω στην συσκευή υπάρχει πλήκτρο με αναγραφόμενη τη λέξη «TEST» που όταν  πατηθεί, κλείνει το ρεύμα σε όλο το σπίτι, ενώ, αν δεν κλείσει, τότε πρέπει να κληθεί αδεειούχος ηλεκτρολόγος για να τη διορθώσει.

Στο ερώτημα του Underwriter.gr  εάν η ύπαρξη του αντιηλεκτροπληξιακού διακόπτη εξετάζεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες όταν ασφαλίζουν κατοικίες, εφόσον η χρήση του είναι υποχρεωτική από το νόμο, η απάντηση που λάβαμε από τον ΣΕΗΘ ήταν αρνητική. Επιβεβαιώσαμε την ίδια αρνητική απάντηση από δυο διαφορετικούς γνωστούς ασφαλιστικούς πράκτορες της Θεσσαλονίκης.

Βέβαια, όπως μας επισημάνθηκε, εάν προκληθεί ζημιά στο σπίτι λόγω πυρκαγιάς από βραχυκύκλωμα, επειδή δεν υπήρχε τέτοιος διακόπτης, συνήθως οι εταιρείες αποζημιώνουν, ακόμα και εάν υπάρξει και θάνατος. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό ένα θέμα αστικής ευθύνης για την περίπτωση λ.χ. που υποστεί ηλεκτροπληξία ένας επισκέπτης κ.ο.κ. Στο δια ταύτα, είναι και θέμα-απορία κοινής λογικής γιατί να μην αποτελεί κριτήριο επιλεξιμότητας για την ασφάλιση κατοικιών η εφαρμογή του εν λόγω νόμου.

Από την πλευρά τους, βέβαια, και οι ίδιοι οι ηλεκτρολόγοι, όπως μας επισημάνθηκε, οφείλουν πλέον να είναι οι ίδιοι ασφαλισμένοι για αστική ευθύνη. Αυτό  στην πράξη γίνεται κατά κανόνα μέσω ομαδικών ασφαλιστηρίων, αλλά και εδώ εντοπίζεται κενό, καθώς φυσικά η πράξη περιορίζεται μόνο στους  επίσημους αδειούχους ηλεκτρολόγους, την ίδια ώρα που η αγορά βρίθει από μη αδειούχους ηλεκτρολόγους, οι οποίοι ούτε αποδείξεις κόβουν, ούτε φυσικά ασφαλίζονται για αστική ευθύνη!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *