Skip to content

Η αντίδραση των οδηγών μετά την ανακοίνωση για τα ανασφάλιστα

Εντύπωση έχει προκαλέσει στην αγορά η αντίδραση των ιδιοκτητών αυτοκινήτων στην ανακοίνωση απο τα ΜΜΕ για την υλοποίηση τελικά της πολυπόθητης διασταύρωσης των βάσεων για τον εντοπισμό των ανασφαλίστων οχημάτων. Ύστερα από ρεπορτάζ του Underwriter σημαντικός αριθμός διαμεσολαβητών επιβεβαιώνει, ότι η κινητικότητα για ασφάλιση οχημάτων που παρουσιάστηκε, σε καμία περίπτωση δεν ήταν ανάλογη του όγκου των ανασφαλίστων που ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης, δηλαδή του αριθμού για πάνω από 1.000.000 αυτοκίνητα, που θεωρητικά θα αντιστοιχούσε σε μια αναλογία 1 προς 6-7 αυτοκίνητα από αυτά που σήμερα είναι ασφαλισμένα.

Επίσης, καταγράφηκε σε σημαντικό ποσοστό απ’ όσους προσήλθαν να ασφαλιστούν, πρόθεση για ασφάλιση τρίμηνης διάρκειας. Εκτίμηση πολλών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών είναι ότι πιθανές αιτίες είναι οι κάτωθι:

Πρώτον, η είδηση δεν έφτασε στο βαθμό που θα ήταν αναγκαίο για να ενεργοποιηθούν, σε όλους όσους θα τους ενδιέφερε. Άλλωστε από τα ΜΜΕ σύντομη ήταν η αναφορά, καλύπτοντας την επικαιρότητα μία έως δύο μέρες το πολύ.

Δεύτερη πιθανή αιτία είναι ότι επειδή πολλές φορές έχει ειπωθεί μέχρι σήμερα, ίσως δεν έχει γίνει πιστευτό σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι τώρα θα επιτευχθεί.

Και τρίτον, ότι επειδή πολλά από τα ανασφάλιστα οχήματα φαίνεται να βρίσκονται εκτός Αθηνών, στην επαρχία, και σίγουρα αφορούν ανθρώπους που έχουν κι άλλες, οικονομικές εκκρεμότητες με το Δημόσιο, η επιβολή του προστίμου αυτή τη στιγμή δεν κατέστη τόσο σημαντικό κίνητρο ώστε να προχωρήσουν στην ασφάλιση.

Εκτιμώντας άλλωστε, ιδιαίτερα στα μέρη με λίγους κατοίκους, ότι θα μπορούν σχετικά με την ίδια ευκολία να συνεχίσουν να κυκλοφορούν ανασφάλιστοι.

Από την άλλη όμως υπάρχει θετική προσδοκία για αντίδραση των καταναλωτών στο συγκεκριμένο μέτρο, όταν φτάσουν τα πρόστιμα στους ενδιαφερόμενους και τότε ένταθεί προφανέστατα η συζήτηση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, για την ασφάλιση έστω και με την απειλή ή το φόβο του προστίμου.

Επίσης σίγουρο είναι, ότι επειδή οι διαμεσοαλαβητές συχνά αντιμετωπίζουν πελάτες οι οποίοι συχνά αδυνατούν να πληρώσουν στην ώρα τους το συμβόλαιο αυτοκινήτου τους, και μένουν ανασφάλιστοι για κάποιο διάστημα, είναι σημαντικό ότι θα έχουν πια επιπλέον το επιχείρημα ότι οι διασταραυρώσεις ξεκίνησαν και άρα το ρίσκο του να μείνεις ανασφάλιστος, είναι επιπλέον σημαντικό στον οικονομικό τομέα πέρα από την ουσία της ίδιας της ασφάλισης και το ρίσκο που κουβαλά όποιος οδηγεί ανασφάλιστος.

Σίγουρα έχουν γίνει βήματα στο να εμπεδώνεται στην κοινωνία η αξία του να μην υπάρχει ανασφάλιστος οδηγός, όμως ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης και της πεποίθησης για έλειψη ελέγχου, ακόμα δεν είναι στον επιθυμητό βαθμό. Το επόμενο διάστημα, θα δείξει.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *