Skip to content

Η ασφάλιση των πιστώσεων και τα οφέλη για τις ελληνικές επιχειρήσεις, στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΣΕΜΑ στο 26ο Money Show 2015

Επιπλέον τζίρο της τάξης των περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, καλείται να επιτύχει μια επιχείρηση στη Ελλάδα του σήμερα, όπου τα μέσα περιθώρια κέρδους λόγω της κρίσης έχουν μειωθεί στο 3%-3,5%, για να ισοσκελίσει μια ζημία από απαίτηση μόλις 50 χιλ. ευρώ, σε περίπτωση που ο οφειλέτης του συγκεκριμένου ποσού καταστεί αφερέγγυος.

Ο κίνδυνος να προκύψει ένα τέτοιο αρνητικό ενδεχόμενο, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα πιθανός τα τελευταία χρόνια, συνεπεία της αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία και μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω ακόμη και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης που θα ζημιωθεί. Και όμως, η απειλή αυτή, εύκολα θα μπορούσε να αποφευχθεί, μέσω  της  ασφάλισης πιστώσεων.

Την επισήμανση αυτή διατύπωσε η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της ασφαλιστικής εταιρείας Atradius Credit Insurance N.V. κα. Μαρία Παπαζαρκάδα, μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ασφάλιση πιστώσεων: Το ιδανικό εργαλείο για πετυχημένο risk management» που οργάνωσε, την Παρασκευή 22 Μαίου, ο ΣΕΜΑ στο πλαίσιο του 26ου Money Show 2015.

«Σε μια εποχή που δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος από τους πελάτες μας θα περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής και παράγοντες όπως είναι η ρευστότητα και η εξεύρεση χρηματοδότησης είναι κομβικής σημασίας για τις επιχειρήσεις, το εργαλείο της ασφάλισης πιστώσεων μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επωφελές, αφού διασφαλίζει τον κύκλο εργασιών και εγγυάται τη ρευστότητα και την είσπραξη των απαιτήσεών τους», ανέφερε η ομιλήτρια.

Για πολυεργαλείο που βοηθά τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις, καλύπτοντας τον κίνδυνο να μην πληρωθούν, είτε λόγω πτώχευσης του πελάτη τους, είτε λόγω καθυστέρησης στην εξόφληση τιμολογίων, μίλησε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Euler Hermes Hellas, Βασίλης Χριστίδης. Προκειμένου δε, να τονίσει ακόμη περισσότερο τη σημασία της ασφάλισης πιστώσεων, θύμισε πως σε κάποιες περιπτώσεις οι απαιτήσεις μιας επιχείρησης μπορεί να φτάνουν έως και το 30% του ενεργητικού τους, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τις πιθανότητες να προκύψει ανεπιθύμητη εξέλιξη.

Τα ανώτατα στελέχη των δύο παγκόσμιων παικτών του κλάδου της ασφάλισης πιστώσεων αναφέρθηκαν, ακόμη, στη «στροφή» που γίνεται το τελευταίο διάστημα από τις επιχειρήσεις στη χρήση του συγκεκριμένου «διχτυού ασφαλείας» όχι μόνο για την ασφάλιση των επί πιστώσει εγχώριων πωλήσεων και εξαγωγών, αλλά και για την ασφάλιση των επιχειρήσεων έναντι πολιτικού κινδύνου.

Παραδέχθηκαν επίσης πως όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία, στις επιχειρήσεις κυριαρχεί φοβία και ανασφάλεια, ενώ από τους προμηθευτές του εξωτερικού εκφράζεται μια καχυποψία για τους Έλληνες συνεργάτες τους. Η ανησυχία αυτή επικρατεί και στις τάξεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όπως ειπώθηκε, αλλά παρόλα αυτά, μέσα από συνεχείς αξιολογήσεις και ελέγχους της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων, καμία τους δεν έχει πάψει να αναλαμβάνει κινδύνους στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις των δύο managers σε εύστοχα ερωτήματα που τέθηκαν από την κα  Μαρία Τσιλιμπάρη μέλος του ΔΣ του ΣΕΜΑ η οποία συντόνιζε την εκδήλωση και τα οποία είχαν εκπονηθεί από εξειδικευμένους στον κλάδο των πιστώσεων μεσίτες και αφορούσαν στην χρησιμότητα και τα πλεονεκτήματα της ασφάλισης πιστώσεων, αλλά και σε επεξηγήσεις επί αποριών που διατυπώθηκαν από το ακροατήριο.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε η γενική γραμματέας του ΣΕΜΑ, κα Ευγενία Καφφετζή, η οποία τόνισε ότι «σε μια περίοδο κατά την οποία το ελληνικό επιχειρείν δεν έχει λύσει το ζήτημα της ρευστότητας, οι τράπεζες αδυνατούν να πράξουν τα δέοντα και το νέο ΕΣΠΑ θα ενεργοποιηθεί, όπως φαίνεται, καθυστερημένα, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια πιστώσεων συνιστούν ένα σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης».

Η εκδήλωση είχε μεγάλη συμμετοχή τόσο από εκπροσώπους επιχειρήσεων όσο και από εκπροσώπους διαμεσολαβούντων ενώ οι αρκετές ερωτήσεις και απαντήσεις που δόθηκαν επιβεβαίωσαν την πρωτοβουλία του ΣΕΜΑ για την διοργάνωση για δεύτερη φορά σε μια διετία εκδήλωσης για την ενίσχυση του ελληνικού επιχειρείν.

Οι εργασίες  του Money Show 2015, ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο, 23 και 24 Μαΐου, με πάνω από 120 εκδηλώσεις στις οποίες είχαν δηλώσει συμμετοχή σημαντικοί φορείς και οργανισμοί, όπως είναι η Περιφέρεια Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος της Θεσσαλονίκης, Επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας, Διμερή Επιμελητήρια κλπ. με σημαντική παρουσία της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Το βάρος της θεματολογίας, στη φετινή διοργάνωση, έχει πέσει σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας που έχουν τα εχέγγυα να «τρέξουν» με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, αν διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, με εστίαση στη γεωργία και την αγροδιατροφή, ο τουρισμός, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες και οι επενδύσεις.

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *