Skip to content

Θέλετε να φτάσετε τα 100; Κοινωνικοποιηθείτε, μιλήστε με κόσμο!

Καλά γονίδια, καλός ύπνος, υγιεινή διατροφή, αποχή από το κάπνισμα ή το ποτό, έλλειψη άγχους, είναι μερικά από τα λεγόμενα «μυστικά» της μακροζωίας, με τα οποία βομβαρδιζόμαστε όλοι κατά καιρούς από τα ΜΜΕ. Πρόσφατες ωστόσο, επιστημονικές έρευνες, ισχυρίζονται πώς το κλειδί για τη μακροζωία είναι άλλο: η ανθρώπινη επαφή, η οποία απελευθερώνει ορμόνες που θωρακίζουν την υγεία μας!

Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγμα δεκάδων χιλιάδων μεσήλικων ατόμων, εξετάζοντας μεταξύ άλλων τη διατροφή τους, εάν ασκούνταν, την οικογενειακή τους κατάσταση, πόσο συχνά πήγαιναν στον γιατρό, εάν κάπνιζαν ή έπιναν. Κατέγραψαν όλα τα δεδομένα και στη συνέχεια, μετά απο χρόνια, πλησίασαν όσους ήταν ακόμη στη ζωή, για να δουν ποιοι ήταν οι παράγοντες που αποδείχτηκε ότι μείωσαν περισσότερο τις πιθανότητές τους να πεθάνουν.

Σε ομιλία της σε συνέδριο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης TED, η ψυχολόγος Susan Pinker, επικεφαλής της έρευνας, συνόψισε την απάντηση σε δύο λέξεις: «ανθρώπινη επαφή».

Αναλυτικότερα, πρώτος και κύριος παράγοντας είναι η κοινωνική ένταξη! Δηλαδή το κατά πόσο ανήκει κάποιος σε μια κοινότητα και με πόσους ανθρώπους συναναστρέφεται μέσα στη μέρα του είτε πρόκειται για στενούς φίλους είτε για απλούς γνωστούς ακόμα και γείτονες, τους οποίους μπορεί να πετύχει στον δρόμο και να πει μια καλημέρα ή να ανταλλάξει δυο τρεις κουβέντες.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για επαφή πρόσωπο με πρόσωπο και όχι για επαφή μέσω γραπτών μηνυμάτων στα social media αφού μόνο στην πρώτη περίπτωση απελευθερώνονται νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι αυξάνουν την καλή διάθεση και λειτουργούν όπως ένα εμβόλιο, ισχυροποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα!

Μια απλή χειραψία είναι αρκετή για να απελευθερώσει την ωκυτοκίνη, η οποία αυξάνει το αίσθημα εμπιστοσύνης ενός ατόμου και μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται τα επίπεδα άγχους και να παράγεται ντοπαμίνη, η οποία κινητοποιεί το άτομο να αναλάβει δράση και να πετύχει ένα στόχο του. Είναι σαν μια φυσικά παραγόμενη μορφίνη (…), όπως είπε χαρακτηριστικά η Πίνκερ.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι στενοί φίλοι ενός ατόμου, δηλαδή τα άτομα που ξέρει ότι θα σταθούν στο πλευρό του σε μια δύσκολη στιγμή είτε πρόκειται για πρόβλημα υγείας είτε για οικονομικό πρόβλημα είτε απλά γιατί έχει τις μαύρες του. Μπορεί οι αληθινοί φίλοι να είναι πάντα λίγοι, όμως, αποδεδειγμένα δίνουν κυριολεκτικά “ζωή”.

Φυσικά, το να κόψει κανείς το κάπνισμα και το ποτό είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες αφού κατέλαβαν την τρίτη και τέταρτη θέση στην κατάταξη, ενώ το τοπ-5 της μακροζωίας, ολοκληρώνεται με το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Το να έχει κάποιος φυσιολογικό βάρος ή το να κάνει γυμναστική είναι σημαντικά, αλλά βλέπουμε ότι περιορίστηκαν σε χαμηλότερες θέσεις, κάτι που ισχύει και για τον καθαρό αέρα, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει η κοινωνικοποίηση του ατόμου και όχι η κοινωνική απομόνωση.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *