Skip to content

“Θέμα χρόνου να ξανακοπούν οι συντάξεις”

Όσο συνεχίζεται η ύφεση οι συντάξεις, που έχουν κοπεί 15 φορές μέχρι σήμερα,  θα συνεχίσουν να κόβονται.  Αυτά είναι απλά οικονομικά. Όσοι λένε ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν άλλο, κοροϊδεύουν τον κόσμο”, είπε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι ο Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Από τη Χρ. Μωράκη

Στο ραδιόφωνο του Σκάι και την εκπομπή του Παύλου Τσίμα κλήθηκε να μιλήσει χθες ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, με αφορμή την “επίσημη” έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ.

Ο πρώην Διοικητής του ΙΚΑ, πρώην Διευθύνων της Εθνικής Ασφαλιστικής και νυν καθηγητής στο ΠΑΠΕΙ κ. Νεκτάριος, δικαίως θεωρείται από τους “ειδικούς” στο ασφαλιστικό  – πρόσφατα, η παρουσίαση που έκανε στα πλαίσια του ετήσιου Συνεδρίου των Αναλογιστών προβλήθηκε δεόντως από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η ενοποίηση όλων των φορέων στον ΕΦΚΑ είναι οργανωτικά μια σημαντική κίνηση, είπε ο κ. Νεκτάριος όπως και ο ενιαίος υπολογισμός παροχών και εισφορών.

Όμως άλλο η οργάνωση (που άλλωστε μένει να δούμε κατά πόσο θα δουλέψει στην πράξη) και άλλο η οικονομία, τόνισε.

Το ουσιαστικό πρόβλημα της χώρας είναι το χρηματοοικονομικό.

“Αυτό το μήνα και τον επόμενο θα διαπιστώσουμε το αδιέξοδο το οποίο έχει διαμορφωθεί με την επιβολή των νέων εισφορών, είπε. Όταν, στα τέλη του Ιανουαρίου, θα γίνει η “σούμα” και θα φανεί αν καταφέρνει να συγκεντρώσει τα έσοδα που προσδοκά η Κυβέρνηση. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απλά δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί  οι εισφορές (στο 27%) – ούτως ή άλλως δεν μπορεί ο κόσμος να πληρώνει τόσο ψηλές εισφορές χωρίς να έχει καμία διασφάλιση ότι θα πάρει σύνταξη στο μέλλον. Ξεζουμίζουμε τον κόσμο χωρίς να του δίνουμε καμία διαβεβαίωση ότι θα πάρει οποιαδήποτε παροχή στο μέλλον”, κατέληξε ο Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Εν κατακλείδι, τόνισε, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει ανάγκη για νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό. Είναι ζήτημα χρόνου και όσο το καθυστερούμε καταστρέφουμε και τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας.”

Έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά την πρόταση των Μ. Νεκτάριου –  Π. Τήνιου – Γ. Συμεωνίδη για μια βιώσιμη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Συνοπτικά, προτείνεται η δημιουργία δύο ασφαλιστικών συστημάτων, ένα για τους ασφαλισμένους προ 1992 και ένα για τους ασφαλισμένους μετά το 1992.

Για τους δεύτερους, τις νέες γενιές, προτείνεται υποχρεωτική εισφορά 16% – 10% σε αναδιανεμητικό σύστημα και 6% σε κεφαλαιοποιητικό ούτως ώστε να επενδύονται τα χρήματα των ασφαλισμένων και να δημιουργείται κεφάλαιο στα ασφαλιστικά ταμεία το οποίο μπορεί μετά να επαναπενδυθεί στην ελληνική οικονομία. Η εισφορά 16% θα προσφέρει περί το 55% αναπλήρωσης μετά από 35-40 χρόνια εργασίας  – όσο δηλαδή υποτίθεται ότι θα προσφέρει το σημερινό σύστημα, αν δεν καταρρεύσει, με εισφορές 27%!.

Εισφορά της τάξης του 16% σημαίνει ότι θα υπάρχει περιθώριο για την δημιουργία ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης σε συνεργασία με τους εργοδότες και με ένα 4% ακόμη να εξασφαλίζεται ένα  75% ποσοστό αναπλήρωσης, που είναι διεθνώς ο αποδεκτός δείκτης συνταξιοδοτικής προστασίας του πληθυσμού.

Πρόκειται για τακτικές που ισχύουν σε όλο τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, τόνισε ο Μ. Νεκτάριος, εκτός της Ελλάδας, όπου η παραπάνω πρόταση δεν έγινε αποδεκτή (όπως παρόμοιες δεν είχαν γίνει αποδεκτές και στο παρελθόν από άλλες Κυβερνήσεις), κυρίως επειδή εισάγει στο σχέδιο και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

3-fernandoleonΌσο για τους παλαιούς ασφαλισμένους, προ 1992, αυτοί αναγκαστικά παραμένουν στο ισχύον σύστημα, με τα νέα δεδομένα ωστόσο, του ενιαίου φορέα και του ενιαίου υπολογισμού, που προσδοκάται ότι θα βελτιώσουν την εισπραξιμότητα και άρα θα ενισχύσουν τους πόρους των ταμείων – η εισφοροδιαφυγή είναι άλλωστε από τις μεγαλύτερες πληγές του συστήματος.

Σημαντικό είναι να εξασφαλιστούν οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, των ανθρώπων που είναι σήμερα 65 ετών και άνω και σε αυτό, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που θα δημιουργούνταν με το νέο σύστημα που προτείνει η ομάδα των τριών.

Διότι εκτός όλων των άλλων, έχουμε σήμερα μισο εκατομμύριο ασφαλισμένους κάτω των 65 ετών που κοστίζουν 6 δις το χρόνο στο σύστημα, επανέλαβε ο Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα δημιουργεί αποθεματικά γιατί δίνει την δυνατότητα στα ταμεία για επενδύσεις.

Και οι επενδύσεις, έχουμε στ’ αλήθεια κουραστεί να το ακούμε από τα στόματα των οικονομολόγων, είναι ο μόνος τρόπος για την έξοδο από την ύφεση.

Η ομάδα έχει πολλές φορές υπενθυμίσει ότι η χρηματοδότησή του ασφαλιστικού απορροφά το 40% των φορολογικών εσόδων, ενώ το αφανές χρέος συντάξεων ανέρχεται στην περίοδο μέχρι το 2060 σε 470 δισ. ευρώ  – μεγαλύτερο από το εθνικό χρέος.των 330 δισεκατομμυρίων.

Αυτό είναι γνωστό και στις αγορές και στους δανειστές, και όσο υφίσταται, δυσχεραίνει και την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας με τους έξω αλλά και τις προοπτικές εξόδου από την ύφεση.

Αν μπει στο παιχνίδι και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και μειωθούν οι εισφορές, θα μπορεί ο κόσμος να πληρώνει, θα αρχίσουν να μπαίνουν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία και από εισφορές αλλά και από τις επενδύσεις, θα αρχίσει να μειώνεται η επιβάρυνση του προϋπολογισμού και άρα θα αρχίσει να μειώνεται και αυτό το αφανές χρέος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της χώρας έναντι στους δανειστές.

Παράλληλα, το διαθέσιμο εισόδημα και κυρίως οι επενδύσεις, θα φέρουν απασχόληση και ανάπτυξη της οικονομίας. (Τα ποσά που έχουν συσσωρεύσει τα ταμεία των άλλων χωρών, είναι εξαιρετικά υψηλά). Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η σύνταξη για τους σημερινούς συνταξιούχους , υπογράμμισε ο Μ. Νεκτάριος:

“Όσο συνεχίζεται η ύφεση οι συντάξεις, που έχουν κοπεί 15 φορές μέχρι σήμερα,  θα συνεχίσουν να κόβονται.  Αυτά είναι απλά οικονομικά. Όσοι λένε ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν άλλο, κοροϊδεύουν τον κόσμο”, είπε χθες στον Σκάι.

Και συνέχισε:

“Αν πάμε ακόμη μερικά χρονια με ύφεση, όχι μόνο δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε σε αυτά τα επίπεδα (συντάξεων), αλλά θα έχουμε ραγδαία μείωση σε πολύ χαμηλά επίπεδα κιόλας. Η μόνη ελπίδα που έχουν οι συνταξιούχοι να πάρουν κάτι επιπλέον, είναι μόνο αν η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεεται”.

“Για αυτό λέμε να βοηθήσουμε τις νέες γενιές με χαμηλές εισφορές, για να βρουν δουλειές, να αναπτυχθεί η οικονομία και το ελληνιό εισόδημα και να πάρουμε από αυτό και να δώσουμε ένα τμήμα στις απερχόμενες γενιές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.  Αλλιώς χάνουμε χρόνο, καταστρέφουμε την οικονομία και βέβαια υπονομεύουμε και τα συμφέροντα των συνταξιούχων.”

“Πρέπει να κάνουμε αυτά που κάνουν όλοι οι άλλοι. Μόνο εμείς σε όλο τον κόσμο δεν μπορέσαμε να συννενοηθούμε και να τα εφαρμόσουμε εγκαίρως και να τι συμβαίνει τώρα εδώ”, κατέληξε.

Διαβάστε σχετικά: Γιατί δεν λύνεται το συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα;

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *