Skip to content

Θα καταργήσει το Δημόσιο συντάξεις αναπηρίας και θανάτου;

Αυτό ισχυρίζεται σε κεντρικό άρθρο της η Real News της Κυριακής (29/5) ότι ζητούν οι δανειστές.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ως αποκλειστικές, η εφημερίδα γράφει ότι οι δανειστές έχουν στείλει υπόμνημα 20 σελίδων στην Κυβέρνηση με το οποίο ζητούν να καταργηθούν οι συντάξεις αναπηρίας ή θανάτου και ταυτόχρονα να θεσπιστούν επαγγελματικά ταμεία και υποχρεωτικά ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια. Διαβάστε το άρθρο αυτούσιο:

“Βόμβα” στα θεμέλια του κοινωνικού κράτους βάζουν οι δανειστές, ζητώντας επιτακτικά την εδραίωση της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Υπό την απειλή της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της καταβολής της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, το κουαρτέτο μέσω της αποστολής 20σέλιδου υπομνήματος προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επιβάλλει τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, απαιτώντας από το κράτος να πάψει να καταβάλλει εκείνο σύνταξη αναπηρίας σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος του ασφαλισμένου ή σύνταξη λόγω θανάτου στα μέλη της οικογένειάς του.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην κατάργηση του άρθρου, καθώς η ένταξη ιδιωτικών εταιρειών θα οδηγήσει σε σταδιακή μετατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.  

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews οι δανειστές ζητούν την απόσυρση του άρθρου 31 του νέου νόμου, που προβλέπει ότι σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος το κράτος θα καταβάλλει στον ασφαλισμένο σύνταξη που θα ισούται τουλάχιστον με το διπλάσιο της εθνικής σύνταξης για την ασφάλιση 20 ετών, δηλαδή 768 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές αναφέρουν ότι έχουν ταχθεί κατά του συγκεκριμένου άρθρου, επισημαίνοντας ότι η κοινωνική ασφάλιση που παρέχει το κράτος δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος και ότι, όπως έχουν επισημάνει πολλάκις, θα έπρεπε όλοι οι εργαζόμενοι να καλύπτονται ήδη υποχρεωτικά από ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια. «Το άρθρο πρέπει να ανακληθεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το άρθρο 31 ρυθμίζει, με ενιαίο πλέον τρόπο, τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας και σύνταξης λόγω θανάτου, όταν η αναπηρία και ο θάνατος αντίστοιχα οφείλονται σε εργατικό ατύχημα ή ατύχημα κατά την απασχόληση, χωρίς προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης. Προβλέπεται, δε, ρητά ότι με εργατικό ατύχημα ή ατύχημα κατά την απασχόληση εξομοιώνονται και οι επαγγελματικές ασθένειες.«Σε καμία περίπτωση το ποσό της σύνταξης του δικαιούχου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί στο διπλάσιο ποσό της εθνικής σύνταξης, για 20 έτη ασφάλισης, στο ύψος που εκάστοτε διαμορφώνεται», αναφέρει ο νόμος.

Ακόμη θεσπίζονται ευνοϊκότερες προϋποθέσεις και για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας και σύνταξης λόγω θανάτου, όταν η αναπηρία και ο θάνατος αντίστοιχα οφείλονται σε ατύχημα εκτός εργασίας ή απασχόλησης. Σημειώνεται ότι στον νόμο Κατρούγκαλου δεν υπάρχουν διατάξεις ανάπτυξης του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης (επαγγελματικά ταμεία) και τρίτου πυλώνα ασφάλισης (ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια), γεγονός που οι δανειστές ζητούν επιτακτικά ήδη από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου.

Στην επισήμανση του κουαρτέτου δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να επιβληθούν ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, αλλά και ποιον θα επιβαρύνουν, εργοδότη ή εργαζόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές προτείνουν στην Ελλάδα να εφαρμόσει μεθόδους που υπάρχουν στη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, αλλά και την Κύπρο.

Την ίδια στιγμή που οι δανειστές ζητούν να μην καλύπτεται ο κίνδυνος ατυχήματος από το δημόσιο σύστημα, τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα πολλαπλασιάζονται και οι έλεγχοι για την εφαρμογή της νομοθεσίας αποδεικνύονται ελλιπείς.

Σύμφωνα με στοιχεία, κάθε χρόνο γίνονται περίπου 5.500 ατυχήματα, εκ των οποίων πάνω από 50 θανατηφόρα. Όμως εκτός από το κοινωνικό πρόσημο του κράτους, που οι δανειστές θέλουν να εξαλειφθεί, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το μη μισθολογικό κόστος είναι υψηλό.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, υψηλότερες εισφορές σε σχέση με την Ελλάδα ως ποσοστό των μισθών έχουν μόλις 3 χώρες στον ΟΟΣΑ.    

2 Comments

  1. Avatar

    υποχρεωτικά ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια

    To ipoxreotika den to katalaveno. giati prepi ? xounta exete akoma stin Elada? den teliose?

    AMA thelo tha asfalisto. AN patho kati exo ta xrimata na to pliroso.

    • Avatar

      Και ξέρεις αυτό το κάτι πόσο θα σου κοστίσει?Η’ θα πουλάς για να βρεις να το πληρώσεις?και θα βρεις αγοραστή να το πουλήσεις στο ποσό που θέλεις?Να ξέρεις ότι, αυτό το κάτι που θα σου συμβεί δεν θα περιμένει να βρεις τα χρήματα για να το πληρώσεις!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *