Skip to content

Θα καταφέρει η Ένωση να κάνει το Ενίαιο Μητρώο πραγματικότητα;

Το προηγούμενο διάστημα επανήλθαν στο προσκήνιο έντονα οι συζητήσεις για την αναγκαιότητα της δημιουργίας Ενιαίου Μητρώου Διαμεσολαβούντων –  με αφορμή φυσικά και την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας IDD, η οποία το θέτει ως προϋπόθεση.

Βεβαίως νομική υποχρέωση υπάρχει και με βάση την ελληνική νομοθεσία, ήδη από το 2006 και το ΠΔ/190, συμφωνα με το οποίο στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων πρέπει να τηρείται Ενιαίο Μητρώο Διαμεσολαβούντων.

Δηλαδή μια κοινή βάση στην οποία θα καταλήγουν τα επιμέρους Μητρώα των κατά τόπους Επιμελητηρίων, κι από την οποία θα μπορούν όχι μόνο να εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά και να ελέγχεται ποιός νομίμως λειτουργεί ως ασφαλιστικός διαμεσολαβητής. Δυστυχώς τόσο η Κεντρική Ένωση όσο και το αρμόδιο Υπουργείο που την εποπτεύει δεν έχουν προχωρήσει εδώ και 11 χρόνια, στην υλοποίηση της σχετικής απαίτησης.

Και μπορεί το συγκεκριμένο θέμα να μην απασχόλησε ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια μετά την ισχύ του νόμου, όμως η έξαρση του φαινομένου των μαύρων κωδικών, ειδικά από το 2012-2013 και μετά, όταν η οικονομική κρίση ώθησε μερίδα διαμεσολαβούντων να κλείσουν τη δραστηριότητά τους, το επανέφερε έντονα στη δημοσιότητα.

Τότε τα σωματεία διαμεσολάβησης είχαν θέσει το αίτημα του Μητρώου στους αρμόδιους φορείς, στον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή κ. Στεργιόλα και στον Υφ. Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά, αλλά και στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, μεταξύ άλλων και ως ένα βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση των μαύρων κωδικών.

Παράλληλα με την πρόταση για μια ενημερωτική καμπάνια από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, που θα κάνει γνωστή την υπαρξή του Μητρώου στο ευρύ κοινό, ώστε κάθε υποψήφιος ασφαλισμένος να μπορεί να ζητά την επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας και αριθμού μητρώου του διαμεσολαβητή, αλλά και να ανατρέχει στο ψηφιακό αρχείο για να ελέγξει τη εγκυρότητά της.

Το ίδιο αίτημα ετέθη και στην παρούσα κυβέρνηση, ένα χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 2016, συγκεκριμένα στον ΓΓ του ΥΠΑΝ κ. Παπαγεράκη, τον οποίο επισκέφθηκε η ΕΑΔΕ και από τον οποίο έλαβε υπόσχεση υλοποίησης, χωρίς ωστόσο να το ζήτημα να προχωρήσει.

Πλέον το θέμα το έχει αναλάβει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών και ο ίδιος ο Πρόεδρος, Δημήτρης Μαζαράκης, ο οποίος σε σειρά συναντήσεων με τα αρμόδια Υπουργεία και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, άσκησε πιέσεις για την ολοκλήρωση του Μητρώου και για να υλοποιηθούν οι ενημερωτικές καμπάνιες.

Με την υποστήριξη της Ένωσης αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Άλλωστε με την ψήφιση και την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της IDD, το Μητρώο αποτελεί όπως είπαμε ευρωπαϊκή νομική υποχρέωση – θα ήταν άτοπο ως χώρα να μην καταφέρουμε να ανταποκριθούμε και να βρεθούμε εκτεθειμένοι ως προς τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εταίρους μας.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά, οι πιέσεις θα έχουν αποτέλεσμα.

2 Comments

  1. Avatar

    Βέβαια, ΑΝ πέρα από το να μπορεί να δει ο καταναλωτής αν νόμιμα λειτουργεί ο ασφαλιστικός του σύμβουλος ως τέτοιος δίνεται και η πληροφορία με το ποιές ακριβώς εταιρείες συνεργάζεται, τότε υπάρχει και κάτι άλλο που μπορεί να… “βοηθήσει” το παραπάνω μητρώο. Μπορεί να βοηθήσει τις αφαλιστικές να “πιάσουν” τους συνεργάτες τους, που ενώ έχουν υποτίθεται αποκλειστική συνεργασία με δικό τους agency, έχουν “παρανόμως” και άλλες συνεργασίες με άλλες ασφαλιστικές – προκειμένου να βρίσκουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τους πελάτες τους – και να τους καταγγείλουν τις συμβάσεις, παίρνοντάς τους τα συμβόλαια. Από αυτή την άποψη – και επειδή τα πράγματα έχουν στενέψει πλέον για τις ασφαλιστικές – είναι πολύ πιθανό να γίνει τελικά το ενιαίο μητρώο πραγματικότητα και μάλιστα πολύ γρήγορα. Κι όχι αποκλειστικά προς όφελς των διαμεσολαβητών ή των καταναλωτών… 😉

  2. Avatar

    Το ερώτημα του άρθρου είναι εύστοχο, όπως και το αντίστοιχο κείμενο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα ερωτήματα σχετικά με το θέμα.
    – Γιατί να περιμένουμε διευθέτηση της χρονίζουσας αυτής εκκρεμότητας μόνο από την ΕΑΕΕ;
    – Τι λέει η αρμόδια Εποπτική Αρχή και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο για τη μέχρι τώρα ολιγωρία και τι πρόκειται να κάνουν;
    – Τί λένε οι Σύλλογοι των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και οι Ενώσεις Καταναλωτών, τους οποίους το όλο θέμα αφορά άμεσα;
    Ας μη τρέφουμε αυταπάτες για την κατάσταση της ασφαλιστικής αγοράς. Από κάτι τέτοια θα φανεί το μέλλον της!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *