Skip to content

Κάρολος Σαϊας: Αναμένεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εταιρειών

Αύξηση παραγωγής 12% κατέγραψε η Interasco την περασμένη χρονιά, την στιγμή που, σε επίπεδο αγοράς, η ασφαλιστική παραγωγή παρέμεινε σταθερή. Αξίζει λοιπόν να δοθούν τα εύσημα στην εταιρεία όπως και έγινε, εχθές το βράδυ, κατά τη διάρκεια του ετήσιου δείπνου – βραβεύσεων, που φέτος πραγματοποιήθηκαν σε μια από τις πολυτελείς αίθουσες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Παρόντες, εκτός από το εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών της εταιρείας, ήταν και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, η Πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Άμπα, η  Διευθύντρια της ΔΕΙΑ Ιωάννα Σεληνιωτάκη, ο Executive Vice Chairman της μητρικής Harel Insurance Investments, Σάμι Μπαμπέκοφ, αλλά και ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου (εκ των βραβευθέντων).

To 2017 ήταν μια πικρή χρονιά για την οικονομία, είπε ο Πρόεδρος Κάρολος Σαϊας χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους, ωστόσο έθεσε τα θεμέλια για την μετάβαση στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται ανάκαμψη και ενίσχυση του ΑΕΠ η οποία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό, στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Ακόμη, η οικονομία αναμένεται να “επιταχυνθεί” το 2018 και το 2019 με τη συμβολή των εξαγωγών, της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Αυτό φυσικά σημαίνει ότι θα αναπτυχθεί και η ασφαλιστική αγορά, σημείωσε ο κ. Σαϊας, σχολιάζοντας πως ο κλάδος, αν και περνά δυσκολίες, διατηρεί στο ακέραιο τις προοπτικές του εφόσον η παραγωγή του παραμένει στο 2,2% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι στο 7,5%. “Καταλαβαίνετε δηλαδή, πόσο μεγάλη διαδρομή έχουμε να καλύψουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι δυσκολίες δεν αποτελούν παρά σημείο αφετηρίας και πρέπει να αξιοποιηθούν από υγιείς δυνάμεις, όπως η Interasco.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν παύει να έχει μεγάλο αριθμό ασφαλιστικών εταιρειών, με τζίρο λιγότερο από 4 δις ευρώ.  Για το λόγο αυτό θεωρεί οτι αναμένεται περαιτέρω μείωση του αριθμού τους, κυρίως λόγω των εξελίξεων που διαμορφώνονται στο κανονιστικό και οικονομικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, οι προκλήσεις προβάλλονται επιτακτικά.:

“Η ιδιωτική ασφάλιση δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει τους κοινωνικούς φορείς και πιστεύω πως ούτε μπορεί να το κάνει. Πιστεύω όμως ότι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική ασφάλιση, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, σωστά τιμολογημένες, στους τομείς της σύνταξης και της υγείας”, είπε ο Πρόεδρος της Interasco, και το ίδιο ισχύει, συμπλήρωσε, και στην διαχείριση των φυσικών καταστροφών, κάτι που έγινε φανερό πριν λίγους μήνες με τις πλημμύρες  που έπληξαν την Μάνδρα Αττικής.

Διεθνείς προκλήσεις

Η ψηφιακή πραγματικότητα ανατρέπει διάφορες παραδοσιακές αγορές, είπε ο Κάρολος Σαϊας, φέρνοντας ως παράδειγμα το Uber, τη μεγαλύτερη εταιρεία ταξί στον κόσμο που δεν διαθέτει ούτε ένα δικό της αυτοκίνητο αλλά λειτουργεί αποκλειστικά μέσω λογισμικού προγράμματος. Το ίδιο ισχύει και για το Airbnb, την μεγαλύτερη ξενοδοχειακή εταιρεία στον κόσμο που δεν διαθέτει ούτε ένα ξενοδοχείο. Η Amazon, εταιρεία λιανεμπορίου, δεν έχει ούτε ένα σουπερ μάρκετ.

“Το λογισμικό θα διακόψει τις παραδοσιακές βιομηχανίες τα επόμενα χρόνια”, είπε ο κ. Σαϊας. “Είμαι βέβαιος ότι όλοι σας έχετε ακούσει για τις ηλεκτρονικές τράπεζες που λειτουργούν ήδη ή θα λειτουργήσουν στη χώρα μας. Πρόκειται για ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος. Ζούμε στην εποχή της ψηφιοποίησης. Σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να ξεχνάμε τα αυτόνομα οχήματα τα οποία σε λίγα χρόνια θα μπουν στη ζωή μας και τις αλλαγές που θα επιφέρουν στην αγορά μας. Εμείς στην Interasco δουλεύουμε διαχρονικά με ελεύθερα δίκτυα διαμεσολάβησης. Η πορεία μας ήταν, είναι και θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτά. Για να μπορέσουμε κι εμείς και εσείς να βγούμε ενδυναμωμένοι σαν μια συμπαγής ομάδα από τις προαναφερθείσες προκλήσεις, η εταιρεία μας, η Interasco, αποφάσισε να επενδύει συνεχώς στην τεχνολογία, ώστε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις”.

Το ψηφιακό όραμα
Η Interasco έχει ξεκινήσει να δημιουργεί ένα περιβάλλον εργασίας πλήρως ηλεκτρονικό, που θα επιτρέπει ελευθερία κινήσεων σε όλους τους κλάδους. Η επένδυση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός δυναμικού, διαδραστικού portal απ΄ όπου οι διαμεσολαβητές θα αντλούν αυτόματα την πληροφόρηση. Η διαδικτυακή αυτή πύλη θα αξιολογεί κινδύνους, θα εκδίδει συμβόλαια και θα αποτελεί βασικό εργαλείο στα χέρια των συνεργατών. Παράλληλα δημιουργείται ανάλογο portal για την πλήρη ενημέρωση των πελατών. Και τα δύο θα είναι έτοιμα στο τέλος Απριλίου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *