Skip to content

Καθυστερήσεις στην καταβολή των αμοιβών του από τις κλινικές καταγγέλει ο ΙΣΑ

Μορφή αντιπαράθεσης φαίνεται να λαμβάνει το ζήτημα της εξόφλησης των αμοιβών του ιατρικού κλάδου από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και κλινικές, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες οι καθυστερήσεις «σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το ένα έτος».

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
kosmas@underwriter.gr

Μορφή αντιπαράθεσης φαίνεται να λαμβάνει το μείζον ζήτημα εξόφλησης των αμοιβών του ιατρικού κλάδου από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για πράξεις ή χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ιδιωτικούς φορείς δευτεροβάθμιας περίθαλψης, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες οι καθυστερήσεις «σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το ένα έτος».

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) δηλώνει αποφασισμένος πως «θα εξαντλήσει όλα τα μέσα, για να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των μελών του, προκειμένου να σταματήσει η αδικαιολόγητη καθυστέρηση». Μάλιστα, δημοσιοποιεί την αλληλογραφία που είχε με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών (ΕΑΕΕ) από την αρχή του έτους, στην οποία ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Δημήτρης Μαζαράκης, δηλώνει αναρμόδιος για το θέμα.

Ο ΙΣΑ, με επιστολή του (στις 15-1-2018) προς τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες επισημαίνει:

«Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους του κλάδου σας την 8.10.2015, με θέμα τις καθυστερήσεις καταβολής ιατρικών αμοιβών, επανερχόμεθα γιατί ιδίως το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι αναφορές ιατρών μελών μας ό,τι η καταβολή των αμοιβών τους για πράξεις ή και χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποίησαν σε ιδιωτικούς φορείς δευτεροβάθμιας περίθαλψης καθυστερεί τουλάχιστον για έξι μήνες, διάστημα που μπορεί να φθάσει το ένα έτος ή και να το υπερβεί». Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ. 

Η θέση της ΕΑΕΕ

Σχεδόν τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 6 Φεβρουαρίου 2018, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών σε απάντηση του, αναφέρει ότι «το ερώτημά σας είναι σαφές ότι σχετίζεται άμεσα με την εμπορική πολιτική και τις εμπορικές συμφωνίες που ακολουθεί και συνάπτει κάθε ασφαλιστική επιχείρηση με κάθε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, ξεχωριστά. Τέτοιου τύπου ζητήματα είναι εκτός του πεδίου καταστατικών αρμοδιοτήτων της Ένωσης μας και αφορούν στη λειτουργία του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων».

Μεταξύ άλλων, στη δισέλιδη επιστολή της ΕΑΕΕ επισημαίνει ακόμη, ότι,

«δεν φαίνεται να υφίστανται προβλήματα στις εξοφλήσεις των ασφαλιστικών εταιριών προς τις κλινικές, καθώς, αν συνέβαινε το αντίθετο, εκτιμάμε ότι θα είχε υποπέσει στην αντίληψη μας, έχοντας λάβει, ενδεχομένως, αντίστοιχη αναφορά από πλευράς των κλινικών, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής»Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

Νέος γύρος…

Η απάντηση φαίνεται πως δεν ικανοποιεί τα μέλη και τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη, ο οποίος απάντησε με νέα επιστολή (στις 26-2-2018), προς τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Ιδιωτικών Κλινικών στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Ενώ οι ασφαλιστικές εταιρίες ανταποκρίνονται άμεσα στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς σας, σεις, αντίθετα, δεν καταβάλλετε άμεσα την ιατρική αμοιβή στους ιατρούς μέλη μας, ως εκ του νόμου οφείλετε».

Μάλιστα, καταλήγει ζητώντας να ενημερωθεί για το χρόνο καταβολής της ιατρικής αμοιβής και του μεριδολογίου στους ιατρούς μέλη του. Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *