Skip to content

Και οι θεοί τρελάθηκαν

Ήταν που ήταν τραγικά τα πράγματα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση αλλά και για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, κυρίως αυτών που δεν αποκρύπτουν εισοδήματα, με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ), έρχεται τώρα και μια αιφνιδιαστική, όπως όλα δείχνουν,  συμφωνία της Κυβέρνησης με την Τρόικα για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, από το 2018 και έπειτα.

Με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, και χωρίς να υπάρχει εικόνα του τελικού κειμένου, ενώ μέχρι σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται από το εισόδημα πάνω στο οποίο το Υπουργείο υπολογίζει φόρο και ασφαλιστική εισφορά, από εδώ και στο εξής, για τον υπολογισμό της ασφαλιστικής εισφοράς δεν θα αφαιρούνται. Δηλαδή η ασφαλιστική εισφορά θα υπολογίζεται με βάση μεγαλύτερο εισόδημα, αφού αυτό θα περιλαμβάνει μέσα και το ποσό που δόθηκε την προηγούμενη χρονιά στο ασφαλιστικό ταμείο.

Άρα, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, από ότι ήταν μέχρι σήμερα!

Εκεί δηλαδή που όλος ο κόσμος “διαρρήγνυε τα ιμάτιά του” για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, η Κυβέρνηση, κινούμενη ίσως σε μία διαφορετική πλανητική ζώνη, αποφάσισε να τις αυξήσει ακόμα παραπάνω, με αποτέλεσμα εδώ και δύο ημέρες, σύσσωμοι οι Έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες να παραληρούν.

(Πρέπει εδώ να διευκρινιστεί ότι ο φόρος εισοδήματος δεν επηρεάζεται, οι ασφαλιστικές εισφορές θα θεωρούνται έξοδο και θα συνεχίσουν να αφαιρούνται από το συνολικό φορολογητέο σύνολο).

Όπως και να έχει το πράγμα, στην ουσία όλοι είναι στο σκοτάδι και σε αναμονή του κειμένου που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Επειδή τελευταία πολλά ακούγονται, πολλά ανατρέπονται ή πολλά διαψεύδονται, αξίζει να υπάρχει μια επιφύλαξη μέχρι να φανεί η τελική εικόνα.

Εν τω μεταξύ οι φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών, και η διαμεσολάβηση ανάμεσά τους, ήδη έχουν κινητοποιηθεί.  Είδαμε εχθές την ανακοίνωση της ΕΑΔΕ και απ’ ότι μαθαίνουμε πραγματοποιούνται συναντήσεις και με τους άλλους επαγγελματικούς φορείς, προκειμένου να προσδιοριστεί ένας τρόπος αντίδρασης.

Τα όποια αποτελέσματα του οποίου, είναι σίγουρα υπό αμφισβήτηση. Αν υπάρχει ήδη τεχνική συμφωνία με την Τρόικα, ίσως να μην υπάρχει κανένα περιθώριο αντίδρασης. Πολύ θα θυμούνται άλλωστε ότι ο συγκεκριμένος νόμος πολεμήθηκε από όλους επί τέσσερις μήνες, με πορείες, τηλεοπτικά σποτ, συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις. Αλλά δεν ανετράπη στο παραμικρό.

Μιας και η απόφαση της κυβέρνησης ήταν απόλυτη και η πλειοψηφία της συμπαγής.

Το τραγελαφικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι και ο Υπουργός κ. Κατρούγκαλος και ο Υφυπουργός, κατά τη διάρκεια τότε των κινητοποιήσεων (το πρώτο τετράμηνο του 2016), έλεγαν στους εκπροσώπους των φορέων ότι υπολόγιζαν λανθασμένα τα πράγματα και ότι οι εισφορές θα ήταν μικρότερες στην πράξη απ’ όσο πίστευαν, ακριβώς γιατί κάθε χρονιά αυτές θα αφαιρούνταν από το εισόδημα της επόμενης, δηλαδή από το εισόδημα πάνω στο οποίο, όπως είπαμε, υπολογίζεται το ύψος τους κάθε χρόνο.

Αυτό δηλαδή που πριν από 12 μήνες αλλά και μέχρι τον Ιανουάριο χρησιμοποιούσαν ως επιχείρημα για να αποδείξουν ότι η επιβάρυνση είναι μικρότερη απ’ όσο πιστεύει ο λαός, σήμερα φαίνεται να το καταργούν μέσω νόμου, διαλύοντας και το τελευταίο ίχνος πιθανότητας επιβίωσης του ελεύθερου επαγγελματία και ιδιαίτερα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, που δηλώνει το 100% των εισοδημάτων του. 

Ειδικά για την διαμεσολάβηση, παρά τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρά ακόμη και τα πρόσφατα υπομνήματα για επανεξέταση που έχουν υποβληθεί από ΕΑΔΕ και λοιπά σωματεία, παρά τη σύσσωμη αντίδραση όλων όσων έχουν δημόσιο λόγο ως προς τον υπολογισμό των εισφορών, δεν ιδρώνει κανενός το αυτί απ’ ότι φαίνεται. 

Με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες να αναζητούν λύσεις σε άλλες νομικές μορφές, που σίγουρα έχουν και αυτές τα δικά τους κόστη αλλά ως ένα βαθμό βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ή πολλοί άλλοι, να βρίσκονται ακόμη και σε δίλημμα για το αν έχει νόημα να συνεχίσουν να ασκούν την συγκεκριμένη δραστηριότητα ή όχι!

Αλλά κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται…

2 Comments

  1. Avatar

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ? Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΦΑΙΜΑΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΧΡΙ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ Η ΑΥΤΟΣ ΚΑΘ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ?
    ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΑΚΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ .ΟΚ .ΠΟΣΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ?ΜΑΛΛΟΝ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ .ΗΤΑΝΕ ΣΤΡΑΒΟ ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΤΟ ΕΦΑΓΕ ΚΑΙ Ο ΓΑΙΔΑΡΟΣ.
    ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ .
    ΚΑΛΥΝΥΧΤΑ ΠΑΤΡΙΔΑ

  2. Avatar

    ΕΔΩ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟ 4ΕΤΙΑΣ ΠΕΘΑΜΕΝΟ ΠΑΤΕΡΑ ΦΙΛΟΥ ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΑ ΤΟ 1920. ΟΥΤΕ ΤΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΑΠΟΡΙΑ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ 97ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ…..


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *