Skip to content

Καλοκαιράκι αντίο – τι μας περιμένει φέτος το χειμώνα

Κάθε αρχή του φθινοπώρου, μετά δηλαδή το τέλος του καλοκαιριού, υπάρχει η αίσθηση ότι μια νέα χρονιά ξεκινά.  Αποτελεί άλλωστε και το κλείσιμο του τετραμήνου για το έτος που φεύγει, ενώ εμπεριέχει και το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, που συνήθως καθορίζει την πορεία όλης της χρονιάς.

Τρεις είναι οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα εξελιχθούν τα πράγματα για την ασφαλιστική αγορά το διάστημα που έρχεται.

Ο πρώτος αφορά την πολιτική ζωή της χώρας η οποία προφανώς και επηρεάζει όλους τους κλάδους της οικονομίας. Θα υπάρξει άραγε πολιτική σταθερότητα μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή; Ή θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις που σίγουρα θα καθορίσουν με την πορεία τους, την πορεία της αγοράς;

Οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι επιθυμούν έστω και σε αυτό το πλαίσιο τη σταθερότητα και όχι εξελίξεις όπως μια εκλογική αναμέτρηση. Κάποιοι άλλοι, θεωρώντας ότι η σημερινή διακυβέρνηση δεν στηρίζει το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης επιθυμούν γρήγορα “αλλαγές”.

Εδώ αξίζει να επισημάνουμε και τις επιβαρύνσεις που θα φέρει η εφαρμογή του νόμου για το ασφαλιστικό στους Διαμεσολαβητές. Διευκρινίζουμε ότι ζημιωμένοι θα είναι όσοι έχουν καθαρό εισόδημα, μετά δηλαδή την αφαίρεση των εξοδων τους, 17.000 ευρώ – 20.000 ευρώ, ανάλογα σε ποιά κλάση εισφορών του ΟΑΕΕ υπάγονταν με το παλαιό σύστημα. Σίγουρα ζημιωμένοι θα είναι όσοι έχουν καθαρά εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

Δεύτερος άξονας, η νέα οικονομική πραγματικότητα η οποία θα μας περιβάλλει από εδώ και στο εξής και οι επιπτώσεις που θα έχει στην συμπεριφορά των καταναλωτών.  Οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις και τα πρόσφατα μέτρα, η πιθανότητα το 2016 να κλείσει και πάλι με ύφεση αλλά και πιθανές αυξήσεις στα νοσοκομειακά προγράμματα λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στις παροχές υγείας, είναι παράγοντες που άνθρωποι της αγοράς φοβούνται ότι θα διαμορφώσουν μια “συγκρατημένη έως και αρνητική” στάση των καταναλωτών έναντι στους κλάδους πλην αυτοκινήτου, από τους οποίους όμως η αγορά αναμένει την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Τέλος, τρίτος άξονας που θα καθορίσει τις εξελίξεις, είναι “τα του οίκου μας”, τα εσωτερικά δηλαδή της ίδιας της αγοράς.  Σε λίγο θα κλείσει η πρώτη χρονιά της εφαρμογής του Solvency II και αρχές του 2017 θα δούμε να δημοσιοποιούνται  οι πρώτες οικονομικές καταστάσεις με τον νέο τρόπο υπολογισμού.

Επίσης, εποπτικές και νομοθετικές δράσεις θα λάβουν χώρα μέσα στο επόμενο δεκάμηνο για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην IDD, την νέα Οδηγία της ΕΕ για την ασφαλιστκή διαμεσολάβηση.

Πιθανές νέες εξαγορές μπορεί να λάβουν χώρα στο νέο περιβάλλον και τέλος, δεν είναι καθόλου απίθανο να συνεχίσουμε να συζητάμε για τις γνωστές αθέμιτες πρακτικές και να ελπίζουμε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα βοηθούν την διαφάνεια αλλά και τη σωστή λειτουργία της αγοράς.

Σίγουρα θα συνεχίσουμε να συζητάμε για τις ΕΠΥ, για το μερίδιο αγοράς που έχουν στον κλάδο αυτοκινήτου, για το διαχωρισμό τους σε “καλές” και “κακές” (ποιός άραγε μπορεί να κάνει αυτό το διαχωρισμό με σιγουριά;), για το πόσο ελληνικό, ή τελικά ευρωπαϊκό θέμα είναι η ευθύνη για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Με ενδιαφέρον φυσικά αναμένουμε τη στάση των εταιρειών στον κλάδο αυτοκινήτου και στο πως, του χρόνου τέτοια εποχή, θα έχει διαμορφωθεί το ασφάλιστρο.

Σίγουρα και αυτή η χρονιά θα φέρει πολλά θέματα προς συζήτηση σε μια αγορά που πολλά ακόμη την ταλανίζουν στην προσπάθεια να βρει το βηματισμό της και την δική της πολυπόθητη πορεία προς την ανάπτυξη.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *