Skip to content

Κλίμα αισιοδοξίας στην ασφαλιστική αγορά του Ρεθύμνου 

Σε κλίμα αισιοδοξίας, έστω συγκρατημένης, λόγω της ανοδικής τάσης του 2016 υποδέχεται η ασφαλιστική αγορά του Ρεθύμνου το 2017, με τις προσδοκίες να εστιάζονται στον κλάδο Υγείας και σε μια ακόμη καλύτερη από το 2016 τουριστική σεζόν, η οποία εύλογα πριμοδοτεί και τον ασφαλιστικό κλάδο. Τουρισμός και μετά γεωργία, αποτελούν τα θεμέλια της τοπικής οικονομίας, με παράλληλη ύπαρξη και μικρής μεν, πλην καλής, μεταποιητικής δραστηριότητας.

της Βάσως Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr

Αύξηση του κλάδου Υγείας, ανοδική τάση για τους λοιπούς κλάδους, ειδικά αστικής ευθύνης και πυρός, χάρη και στην ανοδική πορεία του τουριστικής κίνησης ελέω των εξελίξεων στην Τουρκία, καθώς και περισσότερα συμβόλαια αυτοκινήτων αλλά με λιγότερα έσοδα αναφέρει ο ασφαλιστικός πράκτορας κ.Γεώργιος Σαριδάκης, που με έδρα το Ρέθυμνο δραστηριοποιείται επίσης στα Χανιά και το Ηράκλειο.

rethimnoinfohomeΑν ο ασφαλιστής της Κρήτης – και όχι μόνο –  μείνει μόνο στο αυτοκίνητο, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, έχει πεθάνει και δεν το έχει καταλάβει. Τονίζει επίσης την ανάγκη πραγματικής παραγωγής από τους επαγγελματίες του κλάδου και προσθέτει: «Δεν μπορεί να γίνει μια ανάπτυξη στην ασφαλιστική αγορά, αν δεν το πάρουμε αλλιώς και εμείς οι ίδιοι ώστε να παράγουμε. Παραγωγή δεν είναι η ανακύκλωση συμβολαίων, να πάρω το δικό σου το συμβόλαιο και να πω είμαι πιο φτηνός. Αυτό το κάνει και το Ίντερνετ και μια αγγελία στην εφημερίδα, δεν χρειάζεται ασφαλιστικός σύμβουλος για αυτή τη δουλειά. Το κακό είναι ότι οι ασφαλιστές δυστυχώς δεν είναι συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους. Για εμένα ο ασφαλιστής πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό πελατών και να ζει από αυτούς, να τους έχει πουλήσει 3-4 διαφορετικά προγράμματα (cross selling) κ.ο.κ. Αν δεν το έχει κάνει αυτό, ψάχνεται δεξιά και αριστερά. Σήμερα αυτό που λείπει από την αγορά είναι η εμπιστοσύνη. Αλλά η εμπιστοσύνη καλλιεργείται αν εσύ καταρχήν πιστεύεις σε αυτό που κάνεις, στον θεσμό πάνω από όλα, και δεν το βλέπεις σαν πάρεργο».

Κατά τον κ.Σαριδάκη, επίσης, οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει «να επενδύσουν στα λίγα γραφεία, που έχουν προοπτική και μέλλον», όχι να λένε “έλα να σε κάνω πράκτορά μου” σε οποιονδήποτε ανοίγει ένα γραφείο και να δίνουν τις ίδιες προμήθειες σε έναν πράκτορα με παραγωγή 10.000 ευρώ και σε έναν με 300.000 ευρώ.

Καλεί, επίσης, το κράτος να κάνει μεν κοινωνική πολιτική, αλλά βάσει συγκεκριμένων μητρώων στοιχείων για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

crete (8)Το 2017 κατά τον ίδιο θα «τρέξουν» οι ίδιοι κλάδοι στην περιοχή, το αυτοκίνητο θα είναι πάλι πτωτικό ή έστω θα σταθεροποιηθεί και εκτιμά ότι γενικότερα όταν εφαρμοστεί το Solvency II «κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγο του, είτε πράκτορας, είτε εταιρεία».

Θετικές προσδοκίες για τη νέα χρονιά εκφράζει και η ασφαλιστική πράκτορας και γενική γραμματέας του Συνδέσμου Ρεθυμνίων Ασφαλιστών (ΣΥΡΕΑ), κα.Αθηνά Λαμπογιάννη, σύμφωνα με την οποία υπάρχει κίνηση στους  «λοιπούς κλάδους», ειδικά αστικής ευθύνης και λιγότερο στους τεχνικούς κινδύνους έργων, γενικότερα «κάπως πάει να κινηθεί η αγορά», βέβαια με μειώσεις εσόδων λόγω της πτώσης των ασφαλίστρων. Αυξημένη, όπως μας αναφέρει, είναι και η ζήτηση του κόσμου για νοσοκομειακά προγράμματα, αλλά λόγω των συνεχών μειώσεων μισθών-συντάξεων και της ανεργίας υπάρχει δυσκολία στη σύναψη συμβολαίων, παρά τη βελτίωση των τιμών και όσα συνάπτονται είναι μικρής διάρκειας (τρίμηνα ή εξάμηνα, με μηνιαία καταβολή κ.ο.κ.). Η έλλειψη ιδιωτικών θεραπευτηρίων στο Ρέθυμνο καλύπτεται από τα γειτονικά Χανιά και Ηράκλειο και από την Αθήνα.  Για το 2017 η κα.Λαμπογιάννη δηλώνει πως θέλει να είναι αισιόδοξη ότι κάτι καλό θα γίνει, όχι μόνο για τον ασφαλιστικό κλάδο αλλά για όλη την οικονομία.

02Στην κατεύθυνση της τόνωσης της τοπικής ασφαλιστικής αγοράς και της εμπεριστατωμένης ενημέρωσης των ασφαλιστών αλλά και των πολιτών για την έννοια και την αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης, έχει επανενεργοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2015 και οργανώνει δράσεις ενημερωτικού και κοινωνικού χαρακτήρα (λ.χ. αιμοδοσίες) ο τοπικός Σύνδεσμος Ρεθυμνίων Ασφαλιστών. «Προσπαθούμε για το καλύτερο, να ενώσουμε τους ασφαλιστές, να προχωρήσουμε συλλογικά σαν κλάδος, σε συνεργασία και με τους αντίστοιχους Συλλόγους του Ηρακλείου και των Χανίων. Θέλουμε να ενημερώσουμε καταρχήν τον κόσμο μέσω των μελών του Συλλόγου μας ότι μπορούν να ασφαλιστούν όπου θέλουν, ότι δεν είναι υποχρεωτικό αυτό που τους λένε οι Τράπεζες. Όσον αφορά το ασφαλιστικό και φορολογικό «μέτωπο» είναι δύσκολα τα πράγματα ειδικά για τους νέους συναδέλφους που προσπαθούν τώρα να ξεκινήσουν, αλλά πιστεύω ότι συλλογικά θα μπορέσουμε όλοι οι Σύλλογοι του κλάδου στην Ελλάδα να μπορέσουμε να πείσουμε κατά κάποιον τρόπο την Κυβέρνηση να το δει λίγο διαφορετικά. Θα προσπαθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση». 

Παρά το ότι τo 2016 ήταν μια δύσκολη χρονιά, όπως επισημαίνει η διευθύντρια του υποκαταστήματος της «Ευρωπαϊκής Πίστης», κα. Αναστασία Μανώλα,  «καταλήξαμε στα ίδια αποτελέσματα, και αυτό με δεδομένο τις δυσκολίες θεωρείται επιτυχία. Το μεγάλο στοίχημα για το 2017 είναι πλέον το ποιός αντέχει. Η αλήθεια είναι ότι το 2017 μπαίνει με πάρα πολλές αγωνίες  και πάρα πολλούς φόβους, δεδομένων των νέων αλλαγών στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό. Ειδικά ο κλάδος μας είναι ένας κλάδος, που χτυπιέται πάρα πολύ και από αυτές τις εξελίξεις και από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Είμαστε στριμωγμένοι στη γωνία. Όποιος αντέξει αυτήν την περίοδο θα ζήσει πάρα πολύ καλές επαγγελματικές στιγμές στο μέλλον, γιατί όλο το υπόλοιπο περιβάλλον  είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξη ασφαλιστικών εργασιών:  το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει, η ανασφάλεια του κόσμου έχει εκτοξευθεί, ούτε αποταμιεύσεις υπάρχουν πλέον, σε όλα αυτά δηλαδή που επένδυε και στήριζε την αίσθηση ασφάλειάς του – έστω και λανθασμένα – ο Ελληνας, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Παρόλα αυτά, όμως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πάρα πολύ σφιχτό και δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, έλλειψη ρευστότητας, ανεργία, δηλαδή οι συνθήκες, που θα ήταν ευνοϊκές για εμάς αυτή τη στιγμή, έρχονται σε σύγκρουση με αυτά τα δεδομένα».

Κατά την ίδια, εξάλλου, και σε τοπικό επίπεδο, «η δουλειά μας έχει γίνει πιο δύσκολη από την άποψη ότι ο υποψήφιος δυνητικός πελάτης είναι πλέον αρκετά ενημερωμένος, πιο συνειδητοποιημένος, άρα πρέπει να είμαστε και εμείς πιο επαγγελματίες. Θέλει πιο πολλή δουλειά πλέον για να φέρεις τα ίδια αποτελέσματα, επειδή υπάρχει μια αυξημένη ασφαλιστική συνείδηση σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και μεγάλο θέμα ρευστότητας». Το 2016 σύμφωνα με την κα. Μανώλα, παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος στον κλάδο Ζωής, με την αναλογία γενικών και ζωικών ασφαλίσεων να κινείται στο 60%-40% και τα ζωικά προγράμματα-ειδικά Υγείας «είναι ο μόνος κλάδος που περιμένουμε ανάκαμψη, γιατί στους υπόλοιπους ενώ υπάρχει ανάκαμψη, με τις μειώσεις των ασφαλίστρων δεν φαίνεται, δηλαδή όποιος είναι στα ίδια επίπεδα στην ουσία έχει αναπτυχθεί».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *