Skip to content

Κορυφαία η εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Limra

Καρφίτσα δεν έπεφτε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ευγενίδειου την περασμένη Παρασκευή, στην επέτειο για τα 100 χρόνια της Limra. Ευτυχώς υπήρχαν και…θεωρεία για να φιλοξενήσουν τον κόσμο που ερχόταν συνεχώς και δεν άφηνε την εκδήλωση να ξεκινήσει. Η ημέρα ήταν πλούσια σε συμπεράσματα και το σημαντικότερο είναι ότι έφερε κοντά, σε επικοινωνία και σε διάλογο, πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, από πολλές διαφορετικές εταιρείες και από πολλές διαφορετικές θέσεις.

Χριστίνα Μωράκη

Βεβαίως η Limra είναι πασίγνωστος και ιδιαιτέρως δημοφιλής εκπαιδευτικός οργανισμός στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο.  Είναι σημαντικό ότι είτε από το βήμα είτε ανάμεσα στο κοινό, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πλήθως “επώνυμοι” της ελληνικής και κυπριακής ασφαλιστικής αγοράς, θέλοντας ασφαλώς να τιμήσουν και τον θεσμό, και την αξία της εκπαίδευσης, και φυσικά και τον διοργανωτή, υπεύθυνο της Limra σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή κύριο Μανώλη Κυριάκου.

Τι να πρωτοπεριγράψει κανείς απο μια εκδήλωση 8 ωρών στην οποία παρευρέθηκαν όπως είπαμε “όλοι”* .Ό,τι αφορά στην ιδιωτική ασφάλιση, και εδώ και στο εξωτερικό, σίγουρα αναφέρθηκε στην ημερίδα – είτε από τις ομιλίες είτε από τα δύο πάνελ** με συμμετοχή Διευθύνοντων Συμβούλων, Διευθυντών Πωλήσεων, Μάρκετινγκ, Ανάπτυξης, Διευθυντών γραφείων και δημοσιογράφων.

Όλα αλλάζουν τονίστηκε πολλάκις στην αίθουσα, αλλάζει η τεχνολογία, αλλάζει η εποπτεία, αλλάζουν οι πελάτες, αλλάζουν οι τρόποι πώλησης. Στην Ελλάδα ειδικά, αλλαγές έφερε και η ύφεση και μια από αυτές είναι οι ευκαιρίες που “άνοιξε” για την ασφαλιστική αγορά. Το καθήκον μας έχει μεγαλώσει, επανέλαβε για άλλη μια φορά ο  Πρόεδρος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και καλούμαστε να καλύψουμε τα κενά. Το μέλλον είναι ήδη μπροστά μας και υπηρεσίες όπως της Limra, είναι παραπάνω από πολύτιμες. Για αυτό άλλωστε παραμένει ζωντανή εδώ και 100 χρόνια και στην Ελλάδα, αριθμεί 45 χρόνια προσφοράς.  Γιατί μπορεί μέσω της έρευνας, της ανάλυσης και της εκπαίδευσης να “δείχνει” το μέλλον και να προετοιμάζει τους ασφαλιστές για αυτό. Ένας αιώνας ζωής σημαίνει δύναμη και ποιότητα δήλωσε ο Γιώργος Κώτσαλος, ο οποίος επισήμανε την παρουσία πολλών νεότερων στην εκδήλωση. Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα είπε, όπως και η πολύ σωστή στροφή  από τον κλάδο ζωής σε γενικές ασφάλειες, στην υγεία. Μπήκαμε σε μια νέα εποχή, τόνισε, την οποία πρέπει πρώτα να ενστερνιστούμε και στην οποία κατόπιν να επανατοποθετηθούμε, συνδυάζοντας το φυσικό με το ψηφιακό μοντέλο.

Το Agency system χρωστά στη Limra πάρα πολλά δήλωσε ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, τονίζοντας πως όλοι έχουμε ωφεληθεί από την τεχνογνωσία και την συνεχή, μεγάλης κλίμας έρευνα που διεξάγει και που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε.  Στην Ελλάδα, μετά από 10 χρόνια ύφεσης, τα ρίσκα έχουν μετακινηθεί από το κράτος στους πολίτες, άρα η ελληνική αγορά θα έχει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, συμφώνησε, κάτι που σημαίνει ανάγκη για νέο αίμα αλλά και για αναβάθμιση του υφιστάμενου.

Η ελληνική αγορά ίσως να ήταν ένα σκαλί πιο πάνω σήμερα, αν όλοι είχαμε εφαρμόσει λίγο παραπάνω αυτά που μας δίδαξε η Limra, επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΑΔΕ Δημήτρης Γαβαλάκης. Η Limra ανύψωσε  τη δημόσια εικόνα του επαγγελματία ασφαλιστή, συμφώνησε ο Μανώλης Ιωαννίδης. Η οποία εικόνα ωστόσο αδικείται, δήλωσε απο πλευράς του ο Ιορδάνης Χατζηιωσήφ γιατί το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή είναι ένα επάγγελμα με ξεχωριστές κοινωνικές διαστάσεις. Η ανάπτυξη είναι μπροστά μας, επιβεβαίωσε και εκείνος, αυτό όμως που δεν έχουμε καταφέρει, είναι να πείσουμε τον πελάτη για το έργο μας, το έργο που επιτελεί ο ασφαλιστικός κλάδος…

Πάντως, όσο υπάρχουν εταιρείες θα υπάρχουν και ασφαλιστικά δίκτυα τα οποία για να υφίστανται και να είναι παραγωγικά χρειάζεται η βοήθεια της Limra συμπλήρωσε και ο  Κ. Κουγιουμτζής. Εκατόν ογδόντα συνεργάτες της Εθνικής έχουν περάσει από τα προγράμματα της Limra από το 2012, είπε.

“Γνώρισα τη Limra μέσα από την ικανότητα και την αυξημένη παραγωγικότητα των συνεργατών της εταιρείας μου” είπε ο Χρήστος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης ο οποίος, σημειωτέον, 43 χρόνια στην αγορά δεν έχει δώσει ποτέ πριν χαιρετισμό. H Limra είναι κορυφαία πηγή γνώσης, τόνισε, και το μεγάλο στοίχημα για όλους, είναι να βάζουμε στην δουλειά μας αυτή τη γνώση σε εφαρμογή.

Η εκδήλωση είχε και δύο πάνελ** στοχευμένα σε δύο κατηγορίες. Ένα σε ανθρώπους που ηγούνται δικτύων ή ασχολούνται με την εκπαίδευση πωλήσεων και ένα δεύτερο σε ανώτερο επίπεδο, στο συμμετείχαν κυρίως Γενικοί Διευθυντές.

Όλοι συμφώνησαν ότι η εκπαίδευση έχει ιδιαίτερη αξία, άρα το ζητούμενο είναι ποιά εκπαίδευση είναι αυτή που απαντά στις πραγματικές ανάγκες της Διαμεσολάβησης. Προφανώς και χρειάζεται η προϊοντική εκπαίδευση, όπως και η ενημέρωση για το εποπτικό πλαίσιο, πρέπει όμως η εκπαίδευση να απαντά και στις σύγχρονες απαιτήσεις, όπως στις απαιτήσεις της τεχνολογίας ή ακόμη και στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού περιβάλλοντος και της ελληνικής αγοράς όπως η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό όμως,  με την αύξηση των ασφαλιστικών αναγκών!

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που συζητήθηκε είναι η αλλαγή της στάσης των νέων έναντι στην επαγγελματική αποκατάσταση.  Οι νέοι, χτυπημένοι από την κρίση, έχουν πολύ πιο προσγειωμένες απόψεις από ότι στο παρελθόν και άρα είναι απαραίτητο, μέσω της εκπαίδευσης,  να βρεθούν οι τρόποι για την προσέλκυση τους στην ασφαλιστική αγορά. Όλοι βεβαίως συμφώνησαν ότι η Limra δίνει λύσεις και τόνισαν ακόμη, πόσο απαραίτητος είναι ένας εξωτερικός πάροχος εκπαίδευσης πέρα από την εκπαίδευση που γίνεται από τα ίδια τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών.

Στο δεύτερο πάνελ, με συντονίστρια την γνωστή στην ασφαλιστική αγορά δημοσιογράφο Ευγενία Τζώρζη ( το πρώτο πάνελ συντόνισε ο Πρόεδρος ΕΑΔΕ Δημήτρης Γαβαλάκης), η συζήτηση εστίασε σε θέματα στρατηγικής σημασίας για την αντιμετώπιση της επόμενης μέρας σε επίπεδο αγοράς. Το Solvency II και το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων δεν αφήνουν πλέον πολλά περιθώρια ελιγμών στις εταιρείες, που πρέπει από εδώ και πέρα να είναι πολύ προσεκτικές στο σχεδιασμό και την τιμολόγηση των προϊόντων. Βασικό μέλημα πρέπει να είναι η ύπαρξη ασφαλιστικών λύσεων που πραγματικά προστατεύουν διαχρονικά τον καταναλωτή γιατί θα εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους και άρα και η βιωσιμότητα των ίδιων των εταιρειών και η δυνατότητά τους να είναι δίπλα στον ασφαλισμένο όταν χρειαστεί.   Παρότι στο πάνελ υπήρχαν και εταιρείες που έχουν αναπτύξει εναλλακτικά δίκτυα συμφωνήθηκε από όλους σε έναν πολύ καλό διάλογο ότι, τα εναλλακτικά δίκτυα προσφέρουν λύσεις με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένα προιόντα, τα οποία άλλωστε δεν είναι αυτά που θα φέρουν την ανάπτυξη – αυτή θα έρθει από την αύξηση της ασφαλιστικής συνείδησης, από την κάλυψη των αναγκών που η πλειοψηφία σήμερα των καταναλωτών δεν καλύπτει και φυσικά, με στήριγμα την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Τέλος, τι καλύτερο για να περιγράψει κανείς τα ωφέλη ενός οργανισμού από το να μιλήσει ή να ακούσει αυτούς που έχουν ίδια εμπειρία. Έτσι τρεις ελληνίδες Μάνατζερ, οι κυρίες Δήμητρα Δρακούλη και Κατερίνα Δουδέση από την Εθνική και η κυρία Ζωή Σταματούκου από την Ευρωπαϊκή Πίστη, που έχουν παρακολουθήσει τα μεγάλα σεμινάρια της Limra (προγράμματα 25 ημερών) περιέγραψαν την εμπειρία τους: τι κράτησαν, τι εφάρμοσαν, πώς ωφελήθηκαν.

Η εκδήλωση ήταν γεμάτη χρήσιμα συμπεράσματα και το σημαντικότερο είναι ότι έφερε κοντά, σε επικοινωνία και σε διάλογο, πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, από πολλές διαφορετικές εταιρείες και από πολλές διαφορετικές θέσεις. Από κάθε άποψη ήταν μια επιτυχία αυτή του κ. Μανώλη Κυριάκου και ένας έξυπνος τρόπος να σχεδιάσει μια τόσο δύσκολη και μεγάλη σε συμβολισμό εκδήλωση η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να περιέχει μία – δύο ομιλίες, μία τιμητική βράβευση και ένα εορταστικό δείπνο – ενώ τελικά είχε και “ήταν” πολύ περισσότερα.

Η αναδρομή άλλωστε που έκανε ο ίδιος στα 45 χρόνια της Limra στην Ελλάδα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αναφορές ιστορικής σημασίας αξίζουν και θα έχουν ξεχωριστή, δική τους ανάρτιση, γιατί αφορούν μεγάλο μέρος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς από τότε που γεννήθηκε. Είναι σίγουρο ότι πολλοί στην αίθουσα θα αναγνώρισαν, αν όχι τον εαυτό τους ή κάποιο συνάδελφο, σίγουρα κάποιον από τους Διευθυντές τους στις φωτογραφίες που εμφάνισε στη μεγάλη οθόνη με πόζες και στιγμιότυπα απο σεμινάρια δεκαετίων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί και η τιμητική βράβευση σε δύο ανθρώπους στενά συνδεδεμένους όχι μόνο με την Limra, αλλά με την ιστορία της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα: τιμητικές πλακέτες έλαβαν ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς της Prime και ο κ. Ανδρέας Γεωργίου της Universal.

Εξίσου ενδιαφέροντα, σε σχέση με τις παγκόσμιες τάσεις και τις ασφαλιστικές, αλλά και γενικότερα τις τάσεις της κοινωνίας και του επιχειρείν, είναι και τα όσα είπε και η αμερικανίδα ομιλητής, η κ. Ζακλίν Λούκας, που επίσης θα παρουσιαστούν σε επόμενη ανάρτηση – οι αμερικανοί ομιλητές άλλωστε είναι διάσημοι για τις πλούσιες, επίκαιρες σε περιεχόμενο και λεπτομέρειες παρουσιάσεις τους.
 

Χρόνια Πολλά Limra!

*Χαιρετισμό απήυθυναν οι: Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο Πρόεδρος του ΕΙΑΣ Μιλτιάδης Νεκτάριος, Γιώργος Κώτσαλος, Ιορδάνης Χατζηιωσήφ, Χρήστος Γεωργακόπουλος, ο Δ.Σ. της Prime Μιχάλης Μιχαηλίδης, ο Διευθυντής Πωλήσεων Ζωής της Εθνικής Κ. Κουγιουμτζής, , o Πρόεδρος ΕΑΔΕ Δημήτρης Γαβαλάκης και ο Μανώλης Ιωαννίδης, Πρόεδρος Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κυπρου χαιρέτισαν την εκδήλωση ενώ μίλησαν επίσης ο Μανώλης Κυριάκου, Senior Regional Executive Mediterranean & Middle East, ο Πρόεδρος της Limra ΕΜΕΑ κ. Μπερτράν Ρεταλί και  η Διευθύντρια των Διεθνών Προγραμμάτων Ζακλίν Λούκας – παρούσα και η Διευθύντρια Λειτουργιών του Κέντρου Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Πάτυ Νέλσον.

**Στα πάνελ συμμετείχαν:

(Α’) Γιάννης Βιολάρης, ΔΣ Solutions 4U, Γιώργος Γκοτζαγεώργης, Διευθυντής Μάρκετινγκ Ευρωπαϊκής Πίστης,  Ανδρέας Δημητρίου, Διευθυντής Πωλήσεων Prime Insurance, Γιάννης Μαυρίκης, Υποδιευθυντής Εκπαίδευσης Εθνικής, Γιάννης Παπουτσάς, Διευθυντής Πωλήσεων ΑΤΕ, Νίκος Σωφρονάς, Διευθυντής Εκπαίδευσης Interamerican και

(Β’) Χρήστος Γεωργακόπουλος Δ.Σ. Ευρωπαϊκή Πίστη, Γιώργος Ζαφείρης, Γενικός Διευθυντής Εθνική, Γιάννης Καντώρος, Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων Interamerican, Μιχάλης Μιχαηλίδης, ΔΣ Prime Insurance.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *