Skip to content

Κυβερνοεπίθεση στη Νέα Υόρκη: εκατομμύρια πιστωτικές “χακαρίστηκαν” από το Saks Fifth Avenue

Νέα Υόρκη: Θα περίμενε κανείς ότι πολυτελή, ιστορικά πολυκαταστήματα της  όπως τα Saks Fifth Avenue (φωτό) και Lord & Taylor,  θα είχαν μεριμνήσει πλήρως ενάντια στην πιθανότητα να “χακαριστούν” τα προσωπικά δεδομένα (αριθμοί πιστωτικών καρτών για παράδειγμα), των πελατών τους – πολλοί απο αυτούς εύποροι και διάσημοι, από όλο τον κόσμο.

Όμως όχι. Μια ομάδα από χάκερς υπέκλεψε δεδομένα από 5 εκ. πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, και στη συνέχεια,  “έβγαλε προς πώληση” χιλιάδες από αυτά στο dark web… Οι χάκερς λέγονται  “JokerStash” , είναι ρωσικής προέλευσης (…)και ανακοίνωσαν οι ίδιοι στο διαδίκτυο την ηλεκτρονική διάρρηξη, υπερήφανοι, από ότι φαίνεται, για το κατόρθωμά τους!  Το οποίο δεν είναι το πρώτο. Στο παρελθόν έχουν “διαρρήξει” πασίγνωστες αλυσίδες όπως οι Whole Foods, Chipotle, & Trump Hotels (!)

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, πρόκειται για μια από τις “μεγαλύτερες και τις πιο καταστροφικές επιθέσεις που έχουν μέχρι σήμερα σημειωθεί σε εταιρείες λιανεμπορίου”. Οι χάκερς, τοποθέτησαν λογισμικό πρόγραμμα στα ταμεία του καταστήματος και κάθε αριθμός κάρτας που “χτυπούσαν” οι εργαζόμενοι έφτανε αυτόματα στα χέρια τους.

Τα καταστήματα ανακοίνωσαν ότι θα ενημερώσουν άμεσα τους ενδιαφερόμενους και ότι θα τους προσφέρουν δωρεάν, υπηρεσίας προστασίας ταυτότητας, όπως παρακολούθηση των καρτών και των υπολογιστών τους.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι χάκερς έστειλαν e-mail στο λογαριασμό εργασίας του προσωπικού, το οποίο φαινόταν να προέρχεται από την εργοδοσία. Στο mail ζητούσαν από τον παραλήπτη να κάνει κλικ σε έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο, με κάποια δικαιολογία που φαινόταν απόλυτα πιστευτή – γνωστή τακτική επίθεσης, τύπου “phishing”, όπως χαρακτηριστικά λέγεται στην κυβερνο-γλώσσα. Όταν κλίκαρε ο κάθε εργαζόμενος τον σύνδεσμο, στην ουσία “άνοιγε την πόρτα” στον χάκερ για να εγκαταστήσει λογισμικό και να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα.

Το 2013, είχαν κλαπεί 40 εκ νούμερα πιστωτικών από την γνωστή και στη χώρα μας, δανέζικη διεθνή επωνυμία Target και το 2014,  56 εκ νούμερα πιστωτικών καρτών από το Home Depot, μια πολυεθνική αλυσίδα ειδών σπιτιού.  Πέρυσι η Equifax, εταιρεία εξυπηρέτησης πιστώσεων, αποκάλυψε ότι είχαν κλαπεί χρηματοοικονομικά δεδομένα 145.5 εκατομμυρίων αμερικανών από τα συστήματά της…

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *