Skip to content

Μάχη γιγάντων στην κορυφαία πεντάδα της ελληνικής αγοράς

Είναι πλέον φανερό ότι αποκτά καινούργιο ενδιαφέρον το ασφαλιστικό παιχνίδι στην Ελλάδα – η είσοδος «δυνατών» παικτών του εξωτερικού αλλάζει τα δεδομένα και φυσικά τα μεγέθη και οδηγεί σε ανακάτεμα της τράπουλας στην πάλαι ποτέ πρώτη πεντάδα των εταιρειών. Ergo-ATE, Eurolife – Fairfax είναι οι δύο ενισχυμένοι παίκτες που αναμένεται να κονταροχτυπηθούν με τους παλαιότερους Ιnteramerican-Achmea, ΝΝ και last but not least, με το «θωρηκτό» Εθνική του οποίου τα μεγάλα νέα αναμένονται από στιγμή σε στιγμή.

Γράφει: Χρ. Μωράκη

Η είσοδος των νέων παικτών από Ευρώπη, Αμερική και Ασία κατά πάσα πιθανότητα, αποδεικνύουν βροντερά τι άλλο, μα τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα από εδώ και στο εξής – η υποχρεωτική ασφαλιστική αποεπένδυση των μητρικών τραπεζών, είναι μόνο η αφορμή.

Το αν «αφελληνίζεται» η ασφαλιστική αγορά και τι ακριβώς σημαίνει αυτό είναι ένα ερώτημα που ακούγεται από κάποιες πλευρές – κυρίως από τους εργαζόμενους στη διοίκηση. Οι (παραγωγικοί τουλάχιστον) συνεργάτες Δικτύων μπορούν ως γνωστόν να ελέγχουν σε σημαντικό βαθμό τη δουλειά και τη καριέρα τους.

Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά για κάθε εμπλεκόμενο μέρος και ότι οι επιπλέον πόροι (οικονομικοί, υλικοτεχνικοί, εκπαιδευτικοί, διοικητικοί), στους οποίους θα έχουν πρόσβαση τα νέα εταιρικά σχήματα θα δώσουν την ασφάλεια και την ώθηση  που θέλει η αγορά προκειμένου να κάνει το «μπαμ» και επικοινωνιακά αλλά και πρακτικά.

Σύμμαχος της προσπάθειας αυτής είναι η ούτως ή άλλως μόνιμα χαμηλή διείσδυση σε όλους τους κλάδους αλλά εσχάτως και η κατάρρευση του δημόσιων παροχών υγείας και σύνταξης.

«Εχθρός» είναι φυσικά η παρατεταμένη ύφεση και η μειωμένη ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά κυρίως, η πολιτική ακαμψία και αδράνεια έναντι στις προοπτικές σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και σε τομείς ιδεολογικά άχρωμους, όπως η προστασία από φυσικές καταστροφές.

Ίσως αυτό που δεν λέει καθαρά η πολιτική ηγεσία (τωρινή αλλά και παλαιότερη) στους πολίτες, ότι δηλαδή δεν δύναται να προσφέρει τις παροχές που προσέφερε κάποτε και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει παρά θα χειροτερεύει, να πρέπει να βρει να το πει, με κάποιον τρόπο, η ασφαλιστική ηγεσία, δηλαδή η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η νέα Διοίκηση της Ένωσης με επικεφαλής τον Δημήτρη Μαζαράκη σχεδιάζει δυναμικό ξεκίνημα προς αυτή την κατεύθυνση και ήδη εργάζεται συστηματικά προκειμένου το επόμενο διάστημα, σε σχετική εκδήλωση, να θέσει δημόσια μια στρατηγική διετούς ορίζοντα, με δράσεις, προτάσεις και πρωτοβουλίες για την προστασία των πολιτών έναντι σε 4  + 1 τομείς: ζωής, σύνταξης, γενικών και αστικής ευθύνης από τη μία και ανασφάλιστων οχημάτων από την άλλη.

Ως προς το τελευταίο, η εισφορά υπέρ του Επικουρικού αυτοκινήτων που περιλαμβάνεται στο ελληνικό ασφάλιστρο είναι 1,5 μονάδα  – ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και πρέπει να μειωθεί πάραυτα, έχει ήδη δηλώσει ο  νέος Πρόεδρος. Τα ποσά δε που χάνονται όσο διαιωνίζεται το πρόβλημα και από την ασφαλιστική αγορά (έως και 250 εκ. ευρώ το χρόνο σε τζίρο) και από το κράτος υπό μορφή φόρων (περί τα 50 εκ ευρώ) είναι πολύτιμα και δυσεύρετα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *