Skip to content

Μειωμένο κίνδυνο για «κανόνια» και ανάπτυξη στην ελληνική αγορά βλέπει η Euler Hermes

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
kosmas@underwriter.gr

Δεν αναμένεται να υπάρξουν «κανόνια» που θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην εγχώρια αγορά στο εγγύς μέλλον. Αυτό τόνισε μιλώντας στο Underwriter.gr o Βασίλης Χρηστίδης, Regional Director Mediterranean, Middle East & Africa, του παγκόσμιου ηγέτη ασφαλιστικών πιστώσεων Euler Hermes.

Katharina Utermöhl, Senior Economist Europe για την Euler Hermes και την Allianz

Στα πλαίσια του συνεδρίου International Trade Observatory 2017, που πραγματοποιήθηκε χτες από την Euler στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Χρηστίδης δήλωσε πώς “μολονότι υπάρχουν επισφαλείς περιπτώσεις και τίποτα δεν αποκλείεται,οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό επιχειρείν δείχνουν πλέον πιο αισιόδοξες σε σχέση με το παρελθόν, οπότε και αντιμετωπίσαμε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις υψηλού κινδύνου»

Οι τάσεις της οικονομίας είναι ενθαρρυντικές και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η ανάπτυξη κινήθηκε δυναμικά το δεύτερο τρίμηνο του 2017 (σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Κίνα και Ιαπωνία).

Ο μηχανισμός που έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως καταφέρνει και προστατεύει μια επιχείρηση από εμπορικούς και πολιτικούς κινδύνους, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ξαφνικής ή απροσδόκητης επισφάλειας των αγοραστών, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση μιας επιχείρησης στη χρηματοδότηση. Συνεπώς, όσο μειώνονται οι απειλές στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, ελαχιστοποιούνται και οι κίνδυνοι είσπραξης των οφειλών.

Σε κάθε περίπτωση, η Euler Hermes, χρησιμοποιώντας τη διεθνή εμπειρία που έχει αποκτηθεί για πάνω από 100 χρόνια και μέσω του δικτύου έμπειρων αναλυτών κινδύνου που διαθέτει σε πάνω από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, έχει αναπτύξει μία μοναδική, περιεκτική και άριστη ικανότητα ανάλυσης των εμπορικών κινδύνων, γεγονός που την καθιστά παγκόσμιο ηγέτη στην παροχή λύσεων ασφάλισης πιστώσεων

Αξιοποιώντας το δίκτυο αυτό, διενεργεί τακτικά οικονομικές αναλύσεις σχετικά με την πορεία της οικονομίας σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, προλαμβάνοντας τα κακώς κείμενα της διεθνούς επιχειρηματικότητας, για το δίκτυο πελατών της.

Φέτος, αλλά και για το 2018, η Euler Hermes προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη περίπου 3%, κυρίως λόγω της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης στην Ευρώπη. Το παγκόσμιο εμπόριο δείχνει ότι ανακάμπτει φέτος κατά 7%, μετά από δύο συνεχή έτη συρρίκνωσης, ενώ του χρόνου αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,7%.

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά το 2017, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία 2,5 χρόνια» δήλωσε χθες στο Συνέδριο και η κ. Katharina Utermöhl, Senior Economist Europe για την Euler Hermes και την Allianz, υπογραμμίζοντας πως «το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί στην Ελλάδα κατά 1% το 2017 και 2,5% το 2018, κυρίως λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης”.

Η αβεβαιότητα παραμένει ένα εμπόδιο στην αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας. Όμως, οι εξαγωγές αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 5% το 2017 και οι επενδύσεις κατά 0,3%, προσφέροντας πρόσθετη στήριξη στην ελληνική οικονομία:

«Το 2018 αναμένεται πρόσθετη αύξηση στις ελληνικές εξαγωγές, κοντά στα 3,4 δισ. ευρώ, με πρωταγωνίστριες χώρες την Ιταλία, την Γερμανία και την Τουρκία. Οι κλάδοι της ενέργειας, της αγρο-διατροφής και των χημικών προϊόντων θα ωφεληθούν περισσότερο», διευκρίνισε χθες απο πλευράς του και ο κ. Νικόλας Μπαδήμας, προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος της Euler Hermes Hellas.

Ωστόσο, το κόστος συναλλαγματικών κινδύνων, όπως και η αδυναμία προστασίας έναντι συναλλαγματικών και παρεμφερών κινδύνων σε νόμισμα διαφορετικό του ευρώ, επαναφέρουν στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της ασφάλισης πιστώσεων και πιστωτικού κινδύνου.

Οι κλάδοι που δίνουν ανάπτυξη

Σύμφωνα με την κ. Katharina Utermöhl, στο πλαίσιο συνεδρίου International Trade Observatory 2017, ο αγρο-διατροφικός κλάδος και ο τουρισμός, αποτελούν τους δύο εξαγωγικούς κλάδους με σημαντικές προοπτικές στο εγγύς μέλλον.
Στις προτάσεις της Euler Hermes, περιλαμβάνεται αναθεώρηση της στρατηγικής του αγρο-διατροφικού κλάδου, με στόχο να απελευθερωθούν πλήρως οι εξαγωγικές δυνατότητες. Στα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της αλλαγής περιλαμβάνεται η ενίσχυση της απόδοσης της γεωργικής παραγωγής, η χρήση προηγμένης τεχνολογίας, η μετατόπιση από το μεγάλο όγκο σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, η έμφαση σε επώνυμα προϊόντα και η στόχευση σε χώρες με μεγάλες προοπτικές (για παράδειγμα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία).

Ταυτόχρονα, όσον αφορά τον τουρισμό, αναμένεται μεγαλύτερη ζήτηση από αξιόπιστες παραδοσιακές αγορές, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία – ωστόσο η προσέλκυση γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία παραμένει σημαντική για την ανάπτυξη του κλάδου στη χώρα μας.

Ασφάλιση Πιστώσεων

Η ασφάλιση πιστώσεων προστατεύει μια επιχείρηση από τον κίνδυνο να μην εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του κάποιος αγοραστής. Αυτές οι οφειλές μπορεί να προκύψουν λόγω της αποδεδειγμένης αφερεγγυότητας του αγοραστή ή της αδυναμίας του να εξοφλήσει τις οφειλές του στην καθορισμένη ημερομηνία («καθυστέρηση πληρωμής»).
Ο τρόπος λειτουργίας είναι απλός καθώς το δίκτυο των έμπειρων αναλυτών κινδύνου της Euler Hermes παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση των αγοραστών. Αξιολογεί τον κάθε αγοραστή και τον βαθμολογεί με κάποιο grade, το οποίο μετράει το βαθμό της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητάς του.
Με βάση αυτή την αξιολόγηση κινδύνου, παραχωρεί σε κάθε αγοραστή ένα συγκεκριμένο πιστωτικό όριο, μέχρι το οποίο ο ασφαλισμένος μπορεί να εμπορεύεται και να ζητήσει αποζημίωση για τη ζημία του σε περίπτωση επισφάλειας. Αυτό το όριο μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, σύμφωνα με νεότερες διαθέσιμες πληροφορίες.
Στην Ελλάδα, η Euler Hermes Hellas εκπροσωπεί τον όμιλο Euler Hermes, κορυφαίο ασφαλιστή πιστώσεων παγκοσμίως, αποτελώντας τη μοναδική ελληνική εταιρεία που, ακόμα και σήμερα, ασχολείται αποκλειστικά με την ασφάλιση πιστώσεων.

​Να σημειωθεί πως η εταιρεία ιδρύθηκε το 1996 υπό την επωνυμία Φοίνιξ Ασφάλειες Πιστώσεων, με τη συνεργασία και την εταιρική συμμετοχή του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος, του ομίλου Euler και του ομίλου Hermes. Το 2002, ο όμιλος Euler και ο Όμιλος Hermes συγχωνεύτηκαν, δημιουργώντας την Euler Hermes, το μεγαλύτερο όμιλο Ασφαλιστικών εταιρειών Πιστώσεων στον κόσμο, με μερίδιο σήμερα 34% της παγκόσμιας αγοράς Πιστώσεων και περισσότερο από 2 δισ. ευρώ ασφάλιστρα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *