Skip to content

Νέα φορολογική απόφαση αναστατώνει τους Διαμεσολαβητές

Όπως είναι γνωστό σε όλους τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, δινόταν πέρυσι η δυνατότητα να φορολογηθούν ως μισθωτοί σε περίπτωση που οι αμοιβές τους προερχόντουσαν από μια ασφαλιστική εταιρεία. Με εγκύκλιό της (ΠΟΛ.1120/25.4.2014) στις 12 Φεβρουαρίου ωστόσο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) διευκρινίζει ότι το εισόδημα των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών είναι εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και από εδώ και στο εξής εξαιρούνται οι Διαμεσολαβητές από την δυνατότητα να φορολογούνται ως μισθωτοί, ακόμη και αν ισχύει η προϋπόθεση της αμοιβής από (κατά 75%) από έναν εργοδότη.

Αυτή η απόφαση έχει δυσαρεστήσει μεγάλη μερίδα Διαμεσολαβητών και συγκεκριμένα αυτούς που έχουν μικρό ή μεσαίο εισόδημα (έως 30.000 ευρώ περίπου το υπολογίζουν οι ειδικοί) ενώ ταυτόχρονα έχουν χαμηλά επαγγελματικά έξοδα. Διότι σε αυτή την κατηγορία η φορολογική τσιμπίδα είναι ανελέητη: ο φόρος του ελεύθερου επαγγελματία είναι 26% από το πρώτο ευρώ χωρίς να ισχύει κανενός είδους αφορολόγητο.

Εν τω μεταξύ από την άλλη, υπάρχει εξίσου σημαντικός αριθμός Διαμεσολαβητών που επίσης αμείβονται κυρίως από μια εταιρεία και άρα θα μπορούσαν να φορολογηθούν ως μισθωτοί (αν όπως είπαμε δεν εξαιρούσε το συγκεκριμένο επάγγελμα από αυτή την δυνατότητα η Κυβέρνηση), οι οποίοι όμως έχουν ύψος εισοδημάτων και επαγγελματικά έξοδα τέτοια, που τους συμφέρει να φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Είναι αλήθεια ότι οι διαφορές στον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος από τις διαφορετικές κατηγορίες Διαμεσολάβησης (Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι αποκλειστικής ή μη Συνεργασίας, Συντονιστές, Πράκτορες, Μεσίτες) καθιστούν δύσκολο έως αδύνατο να βρεθεί ένας ενιαίος μεν, δίκαιος δε, τρόπος φορολόγησης, με το δεδομένο της κατάργησης του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το ιδανικό θα ήταν αυτές οι ιδιαιτερότητες να αναγνωριστούν κάποια στιγμή από το κράτος, το οποίο θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να προσφέρει και τις δύο δυνατότητες και να αφήσει την επιλογή του τρόπου φορολόγησης στους ίδιους τους Διαμεσολαβητές…

Φυσικά είναι κατανοητό ότι την τωρινή ειδικά περίοδο, η διακριτή μεταχείριση επαγγελματιών είναι δύσκολα υλοποιήσιμη.

Κατά πληροφορίες πάντως, οι φορείς της Διαμεσολάβησης και τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια έχουν ήδη κινηθεί σχετικά, καταθέτοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες τις απόψεις τους.

8 Comments

  1. Avatar

    Ενδιαφέρον το άρθρο αλλά παρακαλώ να προσέχετε τους τίτλους… Νέα φορολογική απόφαση λέτε στον τίτλο αλλά η απόφαση εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014….
    Με εκτίμηση….

  2. Avatar

    ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΑΤΕ ΟΤΙ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΑΝ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ?
    ΑΣΦΑΛΩΣ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ .
    ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ?

    • Underwriter Editors

      Πέρυσι υπήρχε η δυνατότητα να φορολογηθεί ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής ως μισθωτός σε περίπτωση που οι αμοιβές του προερχόντουσαν τουλάχιστον κατά 75% από έναν εργοδότη. Οι υπόλοιποι φορολογούνταν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

  3. Avatar

    Τόσο δύσκολο είναι να φορολογηθεί ένα επάγγελμα σαν του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, όπως φορολογούνται και όλοι οι υπόλοιποι μισθωτοί; Είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά δεν μπορούμε να αποκρύψουμε ευρώ, όπως και οι μισθωτοί, είτε αντιπροσωπεύουμε μία, είτε εκατόν μία ασφαλιστικές! Πόσο μυαλό θέλει πια; Μαύρα χρήματα δεν μπορεί να βγάλει ένας ασφαλιστικός σύμβουλος. Ας φορολογηθεί ανάλογα λοιπόν, όπως είναι και το δίκαιο και όπως ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους έλληνες! ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!! Λίγη λογική!

  4. Avatar

    Ψάχνω να βρω μια λογική εξήγηση σε όλο αυτό το απίστευτο αλαλλούμ με τη φορολογία μας και αδυνατώ! Με τι κίνητρα τελικά να εργάζεται κάποιος όταν κυριολεκτικά στο παραπέντε έρχονται να εφαρμόσουν φορολογία από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 26% εκτός την προκαταβολή και το τέλος επιτηδεύματος; Τελικά είμαστε μεγάλα κορόιδα! Γιατί παρόλο που όλα είναι νόμιμα και δεν υπάρχει θέμα να γίνει φοροδιαφυγή αντί να μας αντιμετωπίζουν όπως θα έπρεπε μας τιμωρούν κιόλας. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία της (ΓΓΔΕ) να γεμίσει τα ταμεία αλλά με τέτοια άδικη αφαίμαξη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών μόνο αυτό δεν θα καταφέρει. ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Avatar

      Εγώ πάντως αντιλαμβάνομαι και την αγωνία των ασφαλιστικών εταιρειών να βγάλουν από την μέση τελείως, αν γίνεται, αυτό το επάγγελμα και ο κόσμος να πηγαίνει απ’ ευθείας και να παίρνει ό,τι του σερβίρουν, σαν τυφλός. Αλλά και κατά την αποζημίωση να μην έχει κανέναν να τον προστατέψει, σύμφωνα με τα νόμιμα δικαιώματά του…

  5. Avatar

    Δυστυχώς για το φίλο που μιλάει για συμφέροντα , κάνει λάθος . Ειναι πολύ χειρότερα ,είναι ανικανότητα για σταθερότητα στο φορολογικό .
    Πέρσυ τέτοιον Καιρο σου έλεγε “δεν αναγνωρίζω τα έξοδα ,είσαι μισθωτός ” αφού όμως είχες κλείσει την χρήση. Φέτος σου λέει “δεν με νοιάζει αν θεωρουσες εαυτόν μισθωτό, θα φορολογηθείς σαν ελεύθερος που δεν μάζεψε έξοδα!” Με όλα τα υπόλοιπα που γράφετε δυστυχώς σωστά στο άρθρο σας . Vaya con dios…


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *