Skip to content

Οριζόντιους κανόνες στα Κανάλια Διανομής θεσπίζει νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία

European_Union_80a56_450x450Όλα όσα διέπουν σήμερα  τους κανόνες Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα δεν είναι τίποτα άλλο από την προσαρμογή που όφειλε να κάνει η ελληνική νομοθεσία και οι ελληνικές αρχές στην IMD I (Insurance Mediation Directive I), την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Διαμεσολάβηση.

Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει η προετοιμασία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την δεύτερη Οδηγία, την λεγόμενη IMD II.

Προσφάτως ωστόσο έγινε μια αξιοσημείωτη αλλαγή της φιλοσοφίας, στην υπο διαμόρφωση ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα και έτσι θα οδηγηθούμε  όχι πια στην IMD II αλλά στην IDD II.

H αλλαγή βεβαίως δεν είναι μόνο στα αρχικά. Αποφασίζοντας η Ε.Ε. να μετατρέψει την “Ντιρεκτίβα για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση II” (ΙMD II) σε “Ντιρεκτίβα για την Ασφαλιστική Διανομή II” (IDD II), αναδεικνύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ανάγκη  να αντιμετωπιστεί η προστασία του καταναλωτή και η σωστή ενημέρωσή του με ίδιους κανόνες, ανεξάρτητα απο το κανάλι διανομής το οποίο τον προσεγγίζει.

Όπως στην Ελλάδα, έτσι και στην Ευρώπη, υπάρχουν προβλήματα με αθέμιτες πρακτικές μεταξύ των δικτύων διανομής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πώλησης Ασφαλιστικών Συμβολαίων μέσω τραπεζών όπου όπως στην Ελλάδα, έτσι και στην Ευρώπη, παρατηρούνται  προβλήματα στην τήρηση των ορθών κανόνων συναλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκληρωμένη Οδηγία αναμένεται να κοινοποιηθεί το μήνα που διανύουμε, ενώ το χρονικό περιθώριο προσαρμογής της νομοθεσίας κάθε κράτους μέλους προσδιορίζεται το αργότερο έως τα μέσα του 2017.

Ίσως είναι ευκαρία, μετά την ψήφιση της Οδηγίας να προσπαθήσει η αγορά άμεσα να την υλοποιήσει – η εξασφάλιση ίσων κανόνων είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει στην βελτίωση της αξιοπιστίας της αγοράς και θα λειτουργήσει προς όφελος του ασφαλισμένου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *