Skip to content

Πάρος: Οι δουλειές πάνε καλά – Υγεία και Συντάξεις κερδίζουν έδαφος

της Βάσως Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr

Σε ανοδική τροχιά εκτιμά η πλειοψηφία των τοπικών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ότι κινείται η ασφαλιστική αγορά της πολυτραγουδισμένης Πάρου, που οδεύει προς το τέλος της τουριστικής σεζόν με αύξηση της τουριστικής της κίνησης, τουλάχιστον σε αριθμούς αφίξεων.

Κύριο ζητούμενο, τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την ασφαλιστική αγορά, αποτελεί η υλοποίηση έργων υποδομής στον αερολιμένα Πάρου η οποία θα διασφαλίσει, για όλους τους μήνες του έτους, την αερομεταφορά ασθενών, όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο. Το έργο αυτό, αποτελεί επιτακτική ανάγκη μιας και το νησί δε διαθέτει Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας αδυνατεί να προσφέρει ολοκληρωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία για κάθε περίπτωση.

Όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες καλά την ασφαλιστική αγορά της Πάρου, η μεγαλύτερη άνοδος στην παραγωγή προέρχεται από τον κλάδο Υγείας.

Σύμφωνα με την κα Σπανοπούλου, ασφαλιστική πράκτορα, τη μεγαλύτερη ζήτηση συγκεντρώνουν τα ετησίως ανανεούμενα  νοσοκομειακά αλλά και τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα, ακριβώς επειδή το νησί διαθέτει μόνο ένα Κέντρο Υγείας. Αναφορικά με την ασφάλιση ενοικιαζόμενων δωματίων και εξοχικών κατοικιών, η κα Σπυροπούλου αναφέρει πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης καθώς μόνο το 40% από αυτά διαθέτουν ασφάλεια πυρός ενώ οι εξοχικές κατοικίες, οι οποίες έχουν αγοραστεί, κατά μεγάλο ποσοστό από ξένους αγοραστές (κυρίως Γάλλους, Γερμανούς και Ισραηλινούς), παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση στο θέμα ασφάλισης. Η κα. Σπανοπούλου εκτιμά ότι η φετινή χρονιά είναι ανοδική σε ποσοστό της τάξης του 10%, με τον επικείμενο ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος κ.ο.κ. να φρενάρουν τη δυνατότητα επίτευξης μεγαλύτερης ανόδου.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρομάτη, επίσης ασφαλιστικό πράκτορα, η αγορά παρουσιάζει ξεκάθαρη εικόνα ανόδου σε σχέση με πέρυσι με την πρωτιά να κατέχει ο κλάδος Υγείας,  ενώ δειλά-δειλά αρχίζει να καταγράφεται ενδιαφέρον, έστω και διερευνητικό, για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα. Η τοπική ασφαλιστική αγορά εκτιμά πως είναι “πολύ οργανωμένη, με καλούς επαγγελματίες και γραφεία”, οι οποίοι καταφέρνουν μάλιστα να «εκπαιδεύουν» τον κόσμο ώστε στο τέλος να προτιμά τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές από τις τράπεζες…

Μικρή άνοδο διαπιστώνει στον κλάδο αυτοκινήτου, όπως και στις αστικές ευθύνες και στον κλάδο πυρός, όπου υπάρχουν ακόμη αρκετές ανασφάλιστες δραστηριότητες – ωστόσο η ζήτηση ανεβαίνει. Κύριο πρόβλημα για τους διαμεσολαβητές δεν είναι άλλο από την υψηλή φορολογία και τον ΕΦΚΑ, που απομυζούν το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους. Εάν συνεχιστεί το ίδιο θεσμικό περιβάλλον προβλέπει ότι θα εντατικοποιηθούν οι τάσεις συγκέντρωσης και θα κλείσουν πολλά μικρά γραφεία.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι-ίσως και με μικρή άνοδο εκτιμά ότι θα κλείσει η χρονιά για την τοπική αγορά η κα. Χριστίνα Στέλλα από το γραφείο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στην κορυφή της ζήτησης παραμένει ο κλάδος Υγείας, ωστόσο για προγράμματα μικρής διάρκειας και κόστους, όπως επισημαίνει. Ασφαλίσεις αυτοκινήτων και πυρός παρουσιάζουν ικανοποιητική κίνηση ενώ σιγά σιγά αρχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Για όσους ασχολούνται κυρίως με το αυτοκίνητο, όπως επισημαίνει η ασφαλιστική πρακτορας κα.Γεωργία Πάσσου, τα περιθώρια έχουν στενέψει σημαντικά λόγω της ηλεκτρονικής ασφάλισης, (την χαρακτηρίζει καταστροφική για τους διαμεσολαβητές) αλλά και της απόσυρσης πολλών αυτοκινήτων. Στο νησί πάντως, χάρη στους νέους ελέγχους και τα προβλεπόμενα υψηλά πρόστιμα, δεν υπάρχει πλέον μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστων οχημάτων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *